- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM, sesizat cu manipularea progranului Ecris de repartizare aleatorie a dosarelor
Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat despre manipularea programului Ecris de repartizare aleatorie a dosarelor către judecători, societatea Orhideea Gardens susţinând că prin anumite persoane "recrutate şi care ocupă poziţii de magistrate" determină soluţia în litigii de interes.
"În dosarele în care se doreşte pronunţarea unei anumite soluţii, se cunoaşte şi se determină, fie de la început, de la repartizarea aşa-zis aleatorie a dosarului, fie de pe parcurs, prin schimbarea componentei completului care intră în dosar, magistratul/magistraţii care urmează să pronunţe soluţia. În momentul de faţă, comnfirmându-se ceea ce a mai relatat şi presa, a semnalat chiar şi ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu - vă prezentăm o situaţie concretă, de natură să sporească un deficit de imagine al Justiţiei din România", se arată în sesizarea adresată de reprezentanţii societăţii Orhideea Gardens, către Consiliul Superior al Magistraturii, din 6 februarie.
În 8 ianuarie 2009, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara că are informaţii că sistemul informatic integrat de la instanţe Ecris, care repartizează aleatoriu dosarele, este manipulat pentru a fi distribuite cauzele la anumiţi magistraţi.
Societatea Orhideea Gardens a intrat, în urmă cu un an, în posesia Hotelului Astoria din Capitală, la doi ani după ce Societatea Feroviară de Turism (SFT) CFR SA l-a pierdut în instanţă pentru o datorie de 17.500 de euro.
SC Orhideea Gardens arată în sesizarea către CSM că în toate dosarele care s-au format în legătură cu Hotelul Astoria, a intrat la Tribunalul Bucureşti, magistratul Florica Lazăr, şi, după ce a făcut plângere penală împotriva acesteia, toate cauzele au fost transferate unor complete prezidate de magistratul Laura Olteanu.
"Ceea ce este şi mai interesant este faptul că Olteanu Laura nici nu este judecător la Tribunalul Bucureşti, ci la Tribunalul Ilfov. Face parte dintr-un număr de 18 judecători, nou aduşi la Tribunalul Bucureşti, care cu toate că sunt în organigrama Tribunalului Ilfov, judecă în dosarele şi completele Tribunalului Bucureşti, într-o repartizare în funcţie de importanţa şi interesele din anumite cauze", se arată în actul citat.
Potrivit sursei citate, "Tribunalul Bucureşti afirmă că aceşti judecători ar fi detaşaţi/ar funcţiona efectiv aici până la desfiinţarea Tribunalului Ilfov, deoarece acesta nu ar fi funcţional, dar Legea 304/2004 de organizare judiciară şi Legea 247/2005 privind reforma în justiţie, nu arată aşa ceva, ci doar că Tribunalul Bucureşti judecă litigiile de competenţa Tribunalului Ilfov până când acesta se va înfiinţa". "Dar, faptul că există magistraţi care sunt numiţi de către CSM la Tribunalul Ilfov este tocmai o dovadă a faptului că Tribunalul Ilfov este funcţional. Nu există niciun motiv logic sau legal pentru care judecătorii de la Tribunalul Ilfov să nu judece cauzele de competenţa Tribunalului Ilfov, care în prezent sunt judecate de magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti", susţine societatea.
În opinia reprezentanţilor SC Orhideea Gardens, aceste persoane, venite prin "detaşare" sau "transfer" de la alte instituţii din ţară sunt implantate pe aceste posturi pentru a putea pronunţa deciziile care se doresc în dosarele sensibile.
"Dacă există transparenţă - cu siguranţă nu puteau rămâne posturi neocupate la o instanţă care ar funcţiona în Bucureşti (sau chiar şi la Buftea)! Cu alte cuvinte, Tribunalul Ilfov este doar o fantomă prin care se pot pune anumite persoane în interiorul sistemului în poziţii-cheie, în Tribunalul Bucureşti şi de aici probabil mutate mai departe! Faptul că doamna magistrat Laura Olteanu şi doamna magistrat Ivan Stela au fost mutate la Tribunalul Ilfov, după care au înlocuit vechile complete şi au intrat în toate doarele noastre, desfide orice regulă de statistică şi de logică şi demonstrează că în prezent Justiţia este manipulată, iar unele decizii judecătoreşti se mai dau la comandă", notează societatea în sesizarea către CSM.
În opinia sursei citate, "aceste anomalii specifice entităţilor dominate de mafie sau conduse de crima organizată vor trebui de îndată înlăturate din spaţiul de protecţie a drepturilor procesuale instituit prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului - iar instituţiile competente trebuie să intervină în condiţile unui stat de drept şi democratic, membru al Uniunii Europene care trebuie să respecte cel asumate prin prevederile Capitolului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne-n.r.), aflate sub monitorizarea MCV (Mecanismului de Cooperare şi Verificare-n.r.).
Sesizarea formulată de Daniel Piturlea, reprezentantul legal al SC Orhideea Garden SRL, a fost transisă CSM, Tribunalului Bucureşti şi Serviciului Român de Informaţii.
În 2 martie 2010, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Ministerul Justiţiei cu privire la modificările ce se impun aplicaţiei Ecris, apreciind că sunt necesare noi dispoziţii în Regulamentul instanţelor pentru personalul IT, care să reglementeze operaţiunile de intervenţie autorizată în sistem.
Analiza datelor existente în sistemul ECRIS a relevat o practică neunitară la nivelul instanţelor în modalitatea de asociere a termenului de repartizare, fiind constatate trei metode: practica asocierii manuale a intervalului de repartizare, pentru fiecare dosar în parte, practica folosirii acelor termene asociate obiectelor şi sistemul mixt, o combinaţie de două practici menţionate anterior.
Prin urmare, Secţia de judecători a CSM a decis că se impune uniformizarea practicii şi eliminarea acestei modalităţi ca posibilă metodă de eludare a sistemului.
În 6 noiembrie 2010, Ministerul Justiţiei anunţa că a finalizat dezvoltarea aplicaţiei Ecris IV. Noua variantă a aplicaţiei software Ecris IV conţine îmbunătăţiri substanţiale faţă de varianta anterioară, fiind adăugate submodulele de executări penale, executări civile, statistică judiciară, probaţiune, informa Ministerul Justiţiei.
Totodată, au fost introduse o serie de funcţii noi care permit păstrarea numărului unic chiar şi în situaţia casării cu trimitere spre rejudecare la aceeaşi instanţă, rerepartizarea automată a dosarelor pe complete de judecată în cazul apariţiei incidentelor procedurale ce împiedică primul complet sesizat să soluţioneze dosarul, transferul hotărârii judecătoreşti în format electronic de la o instanţă la alta, în cazul exercitării căilor de atac şi interconectarea cu aplicaţia de evidenţă de deţinuţilor utilizată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Noua aplicaţie conţine în formă electronică toate registrele şi rapoartele prevăzute de Regulamentul de ordine interioară a instanţelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
O nouă industrie prinde contur: Cum ar putea ajunge România un hub regional pentru esports
-
Criză politică în Austria. Karl Nehammer îşi dă demisia în urma eşecului formării unei coaliţii
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Muniţie proaspătă pentru strategiile expansioniste ale Guvernului Netanyahu în Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO