- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (30.10.2018, 12:36)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum ar putea fi rezolvată criza de pe piaţa muncii din România, potrivit consului onorific al Franţei
Lipsa meseriaşilor pe piaţa muncii din România poate fi rezolvată numai prin schimbarea mentalităţii părinţilor şi copiilor, care trebuie să înţeleagă că s-au schimbat în bine condiţiile de muncă din industrie, declară consulul onorific al Franţei la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau.
Urmărește
2157 afișări
Cum ar putea fi rezolvată criza de pe piaţa muncii din România, potrivit consului onorific al Franţei
Pascal Fesneau, care este şi administrator al unei firme franco-germane din judeţul Cluj, a declarat, marţi, la Cluj-Napoca, la deschiderea unui târg de meserii organizat de Clubul Francofon de Afaceri, că părinţii ar trebui să transmită copiilor pasiunea pentru o meserie.
„Ne aflăm într-un moment de criză pentru piaţa muncii în ceea ce priveşte lipsa meseriaşilor şi sunt trei ramuri în care trebuie să lucrăm, prima fiind imaginea industriei şi a meseriilor tehnice. Este nevoie de o schimbare de mentalitate şi este important pentru părinţi să înţeleagă că există oportunităţi foarte bune pentru copiii lor, deoarece condiţiile de muncă în industrie s-au schimbat enorm de mult în bine faţă de acum 20 – 30 de ani, se lucrează pentru clienţi multinaţionali. Părinţii au rămas cu imaginea greşită a industriei din trecut şi ar trebui să transmită copiilor pasiunea pentru o meserie. În prezent, avem condiţii deosebite de muncă, avem infrastructură, management modern, facem team building-uri, astfel încât angajaţii să se simtă bine la muncă”, a spus Fesneau.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Acesta a afirmat că este nevoie şi de o schimbare la nivelul sistemului educaţional, pentru ca şcolile să intre în secolul al XXI-lea, în condiţiile în care sector învăţământului ”a cam rămas în secolul al XX-lea”.
„Să ţii un copil atent 20 de minute pe un scaun în faţa unui profesor este din ce în ce mai dificil, este nevoie de mult mai multă practică de exemplu, iar învăţământul dual este cea mai bună măsură pentru firmele din România care ne permite să croim o legătură puternică între agenţii economici, şcoli şi elevi”, a spus consulul onorific al Franţei la Cluj-Napoca.
În opinia lui Parscal Fesneau, o altă soluţie la criza de angajaţi calificaţi de pe piaţa muncii o reprezintă imigraţia, adică aducerea unor străini cu competenţe care să acopere deficitul autohton.
„Noi căutăm specialişti cum sunt electricieni în domeniul industrial şi în construcţii, instalatori, lăcătuşi mecanici, vopsitori industriali, operatori maşini cu comandă numerică. Un operator CNC lucrează pe o maşină care costă o jumătate de milion de euro şi realizează piese la micron. Odată angajat, ar avea posibilitatea să îşi dezvolte o carieră în Cluj-Napoca fără să plece în străinătate, într-un oraş în care va avea probleme de integrare, unde costurile vieţii sunt mai ridicate, impozitele şi chiriile mai mari, astfel că, trăgând la final linie, pentru 200 – 300 de euro în plus pe lună nu mai merită să fii departe de familie. Un astfel de operator sau un sudor câştigă la Cluj-Napoca peste 3.000 de lei net, aici sunt oportunităţi mai mari decât în străinătate. Eu vin din Franţa, sunt multe oraşe unde nu este la fel de uşor de trăit ca la Cluj-Napoca, unde calitatea vieţii este mai ridicată”, a conchis Fesneau.
La rândul său, şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat că o problemă constatată în România este orientarea şcolară şi profesională care, spre deosebire de alte ţări europene, începe târziu şi nu se face profesionist.
„Anul trecut, 55% dintre absolvenţii din Cluj-Napoca de şcoli profesionale s-au angajat în meseriile în care s-au pregătit. Dorinţele părinţilor nu se potrivesc cu cele de piaţa muncii, toţi vor pentru copiii lor o facultate, deoarece îşi amintesc cum lucrau ei în fabrici în urmă cu 30 de ani, unde dotările erau total diferite faţă de ceea ce este azi. Invităm părinţii să vadă cum arată o fabrică de azi”, a spus Cuibus.
Clubul Francofon de Afaceri Cluj organizează, marţi, la Cluj-Napoca, un târg de meserii la care participă 20 companii de pe piaţa clujeană care recrutează personal şi oferă câteva sute de locuri de muncă.
Organizatorii au afirmat că evenimentul vine într-un moment de criză pentru piaţa muncii în condiţiile în care, potrivit unui studiu Manpower, 81% din companiile româneşti au dificultăţi în a găsi forţă calificată de muncă, ţara noastră fiind pe locul doi în lume la acest capitol, după Japonia cu 89%.
„Meseriaşii, în special electricieni, sudori şi mecanici şi inginerii, mai ales ingineri chimişti, civili şi mecanici ocupă primele două locuri în topul slujbelor pentru care se găseşte greu personalul necesar, fiind urmaţi de şoferi, îndeosebi şoferi de camioane, curierat şi transport în comun”, au precizat organizatorii târgului.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe