De la 500.000 de cadre medicale, la jumătate: Cum au scăzut estimările în timpul campaniei de vaccinare anti COVID-19

  • De la 500.000 de cadre medicale la începutul campaniei de vaccinare, acum am ajus la jumătate
  • Potrivit estimărilor, 250 000 de persoane lucrează în sistemul medical
  • Gheorghiţă spune că înjumătăţirea nu are legătură cu intenţia de vaccinare
  • La un spital din Houston cei care se vaccinează primesc bonus 500 de dolari
  • Noi ar trebui să explicăm mai bine, spune Cristian Apetrei, medic infecţionist în State
Urmărește
1220 afișări
Imaginea articolului De la 500.000 de cadre medicale, la jumătate: Cum au scăzut estimările în timpul campaniei de vaccinare anti COVID-19

Numărăm, adunăm, facem liste, dar socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Dacă la început ni s-a spus că avem de vaccinat aproximativ 500 000 de cadre medicale, după ce şi-au dat cu apă pe faţă, conducătorii campaniei de vaccinare şi-au dat seama că numărul celor din sistem e la jumătate: 250 de mii de cadre medicale e estimarea de acum.

  • Ce înseamnă acest lucru: Un angajat al sistemului sanitar din doi refuză să se vaccineze?

„Persoanele care sunt în momentul de faţă care sunt estimate a fi circa 250 000  nu reprezintă persoanele care doresc să se vaccineze, ci reprezintă eşantionul real, estimat din etapa întăi”, spune Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Numărul estimat al persoanelor din prima etapă nu are legătură cu intenţia de vaccinare”, adaugă el. „Vorbim în momentul de faţă de circa 250 de mii de persoane care au un contract de muncă încheiat efectiv cu diverse unităţi medicale. Dacă eşantionăm de pildă numărul total al studenţilor la medicină şi farmacie care sunt incluşi în etapa 1 sunt circa 70.000 de studenţi în toată ţara, în toate universităţile de medicină şi farmacie.”

Şi nici aşa nu ajungem la cele 500 000 de persoane estimate acum o lună-două. Dar ei vaccinează, nu fac calcule. Iată ce spune Cristian Popescu, renumit medic cardiolog, despre decizia de a se imuniza.

„A fost ok, nu a durut, ca o înţepătură normală. Este singura metodă de a trece peste această pandemie, în acest moment nu există alt tratament”, povesteşte Cristian Popescu, medic cardiolog la Spitalul Sfântul Constantin din Braşov. Cel mai mult îi lipseşte contactul cu alte persoane.

Cum i-am putea mobiliza pe medici să se vaccineze? De exemplu, un spital din Texas cu peste 26.000 de angajaţi a decis să le dea un bonus de 500 de dolari celor care aleg să se imunizeze. Pe de altă parte, Cristian Apetrei, medic român şi profesor de boli infecţioase la Universitatea din Pittsburg, spune că la noi nu ar funcţiona o măsură coercitivă.

„Cred că mai curând decât să  organizăm un sistem coercitiv este important să explicăm că avem  tot interesul să oprim răspândirea virusului cât mai rapid şi este foarte important să asigurăm spitalelor necestiăţile pentru organizarea unei vaccinări în condiţii pro.” 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici