Cum pot trece cu brio elevii şi studenţii peste stresul examenelor. Sfaturi de la nutriţionişti

  • Elevii şi studenţii au intrat oficial în perioada evaluărilor naţionale, examenelor de bacalaureat şi a sesiunii.
  • Nutriţioniştii spun că în perioadele stresante organismul are nevoie de acizi graşi, vitamine şi proteine.
Urmărește
565 afișări
Imaginea articolului Cum pot trece cu brio elevii şi studenţii peste stresul examenelor. Sfaturi de la nutriţionişti

Studenţi la examen

Elevii şi studenţii au intrat în perioada examenelor, iar nivelul de stres creşte mai ales după o lungă perioadă de studiu online. Nopţile pierdute, consumul excesiv de alimente şi băuturi nesănătoase îşi fac şi ele simtiţă prezenţa. Un lucru pe care mulţi îl neglijează, însă, este că dacă sunt atenţi la ce consumă, procesul de învăţare poate fi accelerat.

Sabina Spatariu este elevă în clasa a XII-a şi are tabieturi specifice în această perioadă.

„Ideea e că la nivel general poate sar peste câteva mese că stau cu cărţile în braţe, cumva mănânc mai puţin, dar ronţăi mai multe chestii. Chipsuri, sărăţele şi nu-i tocmai cel mai sănătos stil de viaţă. Toate astea cu sucuri acidulate, cafea, ceai”, a spus Sabina Spatariu.

Aceste mici gustări, nu tocmai sănătoase, pot afecta sănătatea dacă se transformă într-un obicei de lungă durată.

Medicul nutriţionist Camelia Olteanu recomandă ca în perioadele stresante, elevii să ţină cont de ceea ce consumă.

„Este normal ca în aceste perioade de stres sau cu consum intelectual crescut, elevii şi studenţii să simtă nevoia să mănânce mai mult. În special alimente bogate în glucide. Pentru îmbunătăţirea performanţelor de învăţare şi memorare, important este şi consumul de acizi graşi.

În special Omega3 din seminţe de in, nuci, peşte gras, fasole, soia, ulei de măsline şi Omega6, din carne, ouă, ulei de floarea soarelui. Lecitina, a cărei carenţă poate provoca stări de oboseală, extenuare, tulburări de memorie, o găsim în lapte, gălbenuş de ou, unt, cereale, legume, fructe şi drojdie”, a declarat Camelia Olteanu, medic nutriţionist.

Nevoia de oxigen a creierului este şi ea crescută, aşadar medicii recomandă aerisirea camerei des, practicarea de exerciţii fizice uşoare, plimbările în aer liber.

Cafeaua poate fi înlocuită cu freshul de portocale şi ciocolata cu un ceai de ghimbir, care ajută la creativitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici