Prima pagină » Sănătate » Cum putem preveni fenomenul burnout la locul de muncă

Cum putem preveni fenomenul burnout la locul de muncă

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Vest din Timişoara arată că angajaţii se pot proteja împotriva burnout-ului integrând în programul de lucru un obicei simplu.
Cum putem preveni fenomenul burnout la locul de muncă
Simona Chirciu
01 sept. 2022, 19:56, Social

Fenomenul burnout, simplu descris ca „oboseală cronică”, lipsă de energie, de concentrare, de interes şi drag faţă de munca pe care o întreprinzi este des întâlnit printre angajaţi, indiferent de jobul pe care îl au. 

Prevenţia este vitală, întrucât burnout-ul este un fenomen insidios, cu efecte negative puternice pe termen scurt şi lung asupra sănătăţii fizice, psihice şi emoţionale. Dacă te simţi obosit constant, te poţi îndrepta către epuizare mentală şi fizică, probleme de sănătate şi performanţă scăzută la locul de muncă.
 
Prin urmare, cercetătorii români spun că soluţia este să iei micro-pauze de câte 10 minute. Acestea pot fi, desigur, şi mai lungi, în funcţie de profesia fiecăruia. Însă o pauză fizică, nu doar mentală este vitală: o plimbare sau câteva exerciţii de stretching ajută să gândeşti mai pozitiv şi să te simţi mai puţin epuizat. 
 
Concret, cercetătorii români au făcut o meta-analiză a studiilor realizate în ultimii 30 de ani pe burnout şi rolul micro-pauzelor, adică 22 de studii. 
 

Burnout-ul te îmbolnăveşte

 
În 2019, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trecut burnout-ul pe lista problemelor profesionale, descriindu-l ca fiind „un sindrom ce rezultă din stresul cronic la locul de muncă ce nu a putut fi gestionat cu succes”. Conform OMS, dacă eşti în burnout te poţi simţi epuizat, poţi avea gânduri negative privind jobul sau simţi că nu-l mai vrei, devii mai puşin eficient în sarcinile zilnice
 
Un studiu realizat de către American Psychological Association, 71% din respondenţi spun că se simt stresaţi în decursul unei zile de muncă. 
 
Fenomenul trebuie luat în serios. Un al studiu (2017) arată că burnout-ul este precursorul bolilor de inimă, al afecţiunilor gastrointestinale şi diabetului de tip 2. În plus, epuizarea cronică duce, în timp, la afecţiuni psihice: depresie, insomnie, anxietate.