Cum vom călători în Europa după ridicarea carantinei. Proiectul european pentru turism şi propunerea Greciei către UE

  • Ţările europene şi instituţiile UE caută soluţii pentru redeschiderea graniţelor în perioada post pandemie şi reluarea turismului
  • Turismul şi serviciile reprezintă o industrie care generează miliarde de euro anual
  • Grecia, ţară care îşi bazează economia şi pe turism, a înaintat o propunere către UE
Urmărește
10729 afișări
Imaginea articolului Cum vom călători în Europa după ridicarea carantinei. Proiectul european pentru turism şi propunerea Greciei către UE

Cum vom călători în Europa după ridicarea carantinei. Proiectul european pentru turism şi propunerea Greciei către UE

Uniunea Europeana, împreună cu guvernele ţărilor membre, negociază un proiect pentru reluarea turismului în perioada post pandemie. Grecia, ţară puternic afectată de blocarea industriei serviciilor, estimează o scădere a veniturilor din turism cu circa 10 miliarde de euro, motiv pentru care cere Comisiei Europene redeschiderea graniţelor, însă cu respectarea anumitor aspecte.
 
În acest moment, epidemiologii avertizează cu privire la pericolul revenirii răspândirii comunitare a coronavirusului, motiv pentru care cer vigilenţă şi atenţie în privinţa ridicării restricţiilor şi a redeschiderii graniţelor.
 
Industria turismului cere salvarea a ceea ce se mai poate salva şi cere redeschiderea destinaţiilor turistice măcar din luna iulie, cu respectarea unor protocoale sanitare.
 
PLANUL EUROPEAN PENTRU REDESCHIDEREA GRANIŢELOR
 
UE discută pe seama unui proiect pentru redeschiderea graniţelor, propunerea ţinând de abordarea unui plan în trei faze. Euractiv notează că redeschiderea ar putea avea loc mai întâi între ţările "cu profil epidemiologic similar".
 
Totuşi, nu este deocamdată clar dacă UE va accepta crearea unor coridoare turistice prin încheierea de acorduri între anumite ţări, deşi, din punct de vedere legal, nu are mijloacele pentru a împiedica acest lucru.
 
"Statele membre nu pot deschide graniţele doar pentru cetăţenii unei ţări, dar nu şi pentru toate ţările. Este fundamental", a declarat în faţa europarlamentarilor săptămâna trecută, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
 
PLANUL GRECIEI ŞI PROPUNEREA PENTRU UE
 
Grecia, ţară care îşi bazează economia pe turism şi servicii, estimează o scădere a încasărilor din acest domeniu cu 10 miliarde de dolari faţă de 2019. Din acest motiv, guvernul de la Atena a înaintat un draft Comisiei Europene, în care cere restabilirea liberei circulaţii şi "tratament echitabil" pentru toţi europenii.
 
"Obiectivul nostru este să lucrăm pentru a permite din nou călătoriile între ţările UE până la data de 15 iunie, acolo unde este posibil", se arată în documentul depus luni de Grecia la Comisia Europeană, document care a intrat în posesia Politico.
 
Concret, Atena cere implementarea unor programe de testare a celor care călătoresc cu trei zile înainte de a porni la drum. Pe de altă parte, elenii notează că testarea nu ar fi obligtorie pentru cetăţenii care călătoresc între regiuni cu acelaşi profil epidemiologic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici