- Home
- Social
- (14.04.2021, 21:04)
- Anca Frumosu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursuri de reciclare la Oradea. Profesori din opt ţări au scris primul manual despre tratarea biomasei
- Cursurile vor fi aplicate în companii pentru specializarea angajaţilor şi în şcoli.
- Proiectul Bio-Competences a fost iniţiat de o Universitate din Praga.
- Oradea este unul dintre puţinele oraşe din ţară care are o staţie de compostare.
- Compania de profil Eco Bihor spune că nu are de unde să angajeze muncitori calificaţi.
Urmărește
268 afișări
Cursuri de reciclare la Oradea. Profesori din opt ţări au scris primul manual despre tratarea biomasei
Tratarea deşeurilor va fi o problemă tot mai accentuată la nivel global.
În România, lipsa de personal specializat şi a unei infrastructurii se resimt din plin. Suntem codaşii Europei în ceea ce priveşte reciclarea, dar vine o rază de speranţă în acest sens. Mai exact, mai mulţi profesori din opt ţări, printre care şi România, au scris primul curs de calificare pentru valorificarea biodeşeurilor.
Elevii unei clase de resurse naturale şi protecţia mediului, de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazu din Oradea, au participat deja la o lecţie a cursului.
„Ei sunt formaţi pentru un anumit domeniu sau se formează în urma studierii profilului, obţin o calificare în acest domeniu, bineînţeles, deocamdată nu şi pentru a lucra această biomasă. Acum sa vedem ce o să se întâmple pe viitor, probabil că pornind de la elevi şi de la astfel de cursuri făcute în şcoli va veni şi cererea firmelor de a avea aceste persoane specializate”, a spus Szuiogan Nadia, Colegiul Tehnic Mihai Viteazu.
Ne alăturăm şi noi astfel eforturilor unor ţări care sunt cu mult înaintea noastră, precum Danemarca sau Belgia. Profesoara Delia Mela, parte a echipei de proiect din Oradea, spune că cele şapte module vin în sprijinul angajatorilor în domeniu, dar şi în ajutorul şcolilor si universităţilor tehnice de profil.
„Ele încep cu o scurtă introducere a domeniului, dar merg extrem de tehnic, iar în final se ajunge la partea de probleme rezolvate prin mentenanţă. În nomenclatorul meseriilor, la nivelul parlamentului european nu exista poziţii care să denumească specialişti în procesarea biomasei, in domenul de reciclare a deşeurilor”, a spus Delia Mela.
Andrei Coşuleanu, presedintele unei asociatii de mediu, spune că un astfel de curs ar trebui categoric inclus în educaţia superioară din România. Este foarte important să putem avea nişte oameni care înţeleg cum se combină deşeurile între ele. Mai ales că în România, peste 90% din deşeurile municipale generate de populaţie sunt colectate în amestec, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Mediu.
„România reciclează sub 15%, categoriile de deşuri sunt împărţite. Nu ştim exact ce se întamplă cu deşeurile reciclabile umede, compostul, pentru că în România nu am avut o lege până acum, nu avem un standard de compost, dar trebuie să ne oprim la acest capitol important din domeniul reciclării şi să îl facem să funcţioneze în următorii ani”, a spus preşedintele Act for Tomorrow.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe