- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (04.02.2015, 20:38)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea de Apel Ploieşti a majorat pedepsele pentru Cornel Penescu, Liviu Făcăleaţă şi Gheorghe Constantin
Curtea de Apel Ploieşti a majorat de la patru la cinci ani pedeapsa cu închisoarea dată lui Cornel Penescu în dosarul "Mită pentru arbitri 1” şi de la trei la cinci ani pedepsele pentru fostul director al SC Pic Liviu Făcăleaţă şi fostul preşedinte al Comisiei Arbitrilor din FRF Gheorghe Constantin.
Urmărește
653 afișări
Cornel Penescu (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)
Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au pronunţat, miercuri, decizia definitivă în dosarul "Mită pentru arbitri 1”, condamnându-i pe fostul finanţator al FC Argeş Cornel Penescu, pe fostul director general al SC Pic Liviu Făcăleaţă şi pe fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal Gheorghe Constantin la câte cinci ani de închisoare cu executare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Astfel, prin decizia pronunţată, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au majorat cu un an pedeapsa iniţială aplicată de Tribunalul Prahova în cazul lui Penescu şi cu câte doi ani pedepsele primite la instanţa de fond pentru Făcăleaţă şi Constantin.
În ceea ce-l priveşte pe fostul director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, Dan Cristian Libertatu, condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare, Curtea de Apel Ploieşti a menţinut pedeapsa, dar a dispus executarea acesteia.
Sorin Corpodean, arbitru de fotbal în lotul divizionar, condamnat iniţial la trei ani de închisoare cu suspendare, a primit de la instanţa de apel o pedeapsă majorată la patru ani de închisoare cu suspendare.
Instanţa a menţinut decizia privind achitarea arbitrului Marcel Savaniu şi a lui Florian Prunea, fost director de Relaţii Internaţionale din cadrul FRF, schimbând însă temeiul achitării.
Pentru ceilalţi inculpaţi trimişi în judecată în acest dosar, judecătorii au menţinut pedepsele iniţiale de trei ani cu suspendare, la care a aplicat pedepse complementare constând în interzicerea unor drepturi, cu excepţia lui Cristian Mincă, pentru care pedeapsa iniţială a fost scăzută de la trei ani la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.
De asemenea, sentinţa pronunţată, miercuri, de Curtea de Apel Ploieşti modifică dispoziţiile sentinţei instanţei de fond în ceea ce priveşte sumele confiscate de la inculpaţi. Astfel cuantumul sumei confiscate de la Cornel Penescu a fost scăzut de la suma de 32.000 USD la 14.000 USD. În plus, instanţa a dispus confiscarea sumei de 310.000 lei de la Gheorghe Constantin şi 15.000 USD de la Sorin Corpodean.
Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au dispus, totodată, obligarea inculpaţilor la plata unor cheltuieli judiciare către stat, cele mai mari sume avându-le de plată Marcel Lică şi Cristian Mincă, pentru care instanţa a dispus cheltuieli judiciare în cuantum de 8.500 de lei fiecare.
În iunie 2009, DNA informa că Florin Prunea, Gheorghe Constantin, Liviu Făcăleaţă, Cornel Penescu şi Cristian Libertatu au fost trimişi în judecată pentru corupţie. Astfel, potrivit DNA, Penescu a fost trimis în judecată pentru pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, Făcăleaţă pentru complicitate la dare de mită, iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, deţinere, fără autorizaţie, de substanţe clasificate în categoria precursorilor de droguri, Libertatu pentru luare de mită şi Gheorghe Constantin pentru luare de mită şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.
Procurorii DNA i-au mai deferit justiţiei pe arbitrii Marcel Savaniu, Sorin Corpodean, Aurelian Bogaciu, precum şi pe Marcel Lică, observator federal şi fost vicepreşedinte al CCA, pentru luare de mită.
În acelaşi dosar au fost, de asemenea, inculpaţi Gheorghiţă Pieca, administrator la societăţile SC Pic SA şi FC Club Argeş, pentru complicitate la dare de mită şi la cumpărare de influenţă, precum şi pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, Cristian Mincă, preşedinte al FC Club Argeş Piteşti, pentru aceleaşi infracţiuni, Daniela Cârstiana, director la SC Pic pentru favorizarea infractorului, precum şi doi arbitri din lotul divizionar A, Dan Cristian Lucian şi Sorin Caia.
Potrivit procurorilor, la data de 3 septembrie 2007, Cornel Penescu i-a dat 20.000 de lei lui Gheorghe Constantin, pentru ca, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din România, acesta din urmă să delege la meciurile disputate de FC Argeş Piteşti SA, în sezonul competiţional 2007 - 2008, anumiţi arbitri solicitaţi de finanţatorul acestei echipe. Suma remisă cu titlu de mită a fost a pusă la dispoziţia lui Penescu de către Gheorghiţă Pieca, în calitate de administrator al SC PIC SA, acesta cunoscând destinaţia banilor.
De asemenea, conform datelor furnizate de DNA în 2009, în perioada 14 decembrie 2008 - 12 martie 2009, Penescu şi Pieca au remis în două tranşe suma de 290.000 de lei lui Gheorghe Constantin, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, pentru ca acesta să delege anumiţi arbitri agreaţi de Penescu la meciurile disputate de echipa pe care finanţa în sezonul competiţional 2008-2009 şi pentru a promova în lotul de arbitri divizionar A un arbitru protejat de Penescu.
Instanţa de fond, care a fost Tribunalul Prahova, s-a pronunţat în acest dosar în octombrie 2013, inculpaţii atacând sentinţa magistraţilor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe