„Independenţa justiţiei este o valoare constituţională, nu subiect al protocoalelor, acordurilor sau parteneriatelor politice! Propunerea Preşedintelui Klaus Iohannis de a include problema justiţiei într-un „acord/pact naţional”, pe care să îl semneze toate partidele, este pur şi simplu demagogie şi folosirea – pentru a câtă oară? – a subiectului justiţiei în scop electoral şi populist. Independenţa justiţiei se respectă de către toate instituţiile, de către toate partidele politice şi de către fiecare cetăţean, nu se negociază la masă verde între partidele politice! România a mai trecut prin experimente similare, în ani electorali, şi efectul a fost mereu nociv pentru justiţie”, a scris pe Facebook judecătorul Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).
Potrivit magistratului, garantarea independenţei justiţiei revine numai Consiliului Superior al Magistraturii, apărarea independenţei justiţiei ca valoare constituţională revine Curţii Constituţionale.
„În rest, despre apărarea justiţiei prin discursuri politice şi prin pacte pe justiţie şi de coabitare, istoria recentă a României ne-a arătat deja pericolele grave pe temen lung ale acestora pentru instituţiile din justiţiei şi credibilitatea lor”, a mai subliniat Gîrbovan.
„Justiţia trebuie scoasă din absolut toate jocurile şi trocurile politice, nu mai trebuie folosită că armă electorală şi fiecare instituţie trebuie DOAR să îşi respecte atribuţiile şi obligaţiile ce îi revin după Constituţie şi lege. Dacă Preşedintele Klaus Iohannis doreşte într-adevăr o justiţie independenţa, aşa cum pretinde, atunci trebuie să: 1. Publice hotărârea CSAT 17/2005, care a creat fundamentul pentru ingerinţă serviciilor de informaţii în justiţie; 2. Declasifice şi publice orice alte hotărâri CSAT care au vizat sau afectat justiţia. Aceste două lucruri pot fi făcute de Preşedintele Iohannis fără să fie necesar un pact”, se mai arată în postarea magistratului.
Precizările vin după ce Klaus Iohannis a anunţat zilele trecute, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai, că invită formaţiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.