Daniel Funeriu, avizat de comisiile parlamentare pentru Învăţământ

Daniel Funeriu a fost avizat, marţi, pentru funcţia de ministru al Educaţiei, de parlamentarii din Comisiile reunite pentru învăţământ, primind 29 voturi "pentru", şapte voturi "împotrivă" şi două abţineri.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului Daniel Funeriu, avizat de comisiile parlamentare pentru Învăţământ

Daniel Funeriu, avizat de comisiile parlamentare pentru Învăţământ (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Pentru avizul favorabil au votat, pe lângă deputaţii PDL şi UDMR, şi câţiva deputaţi PSD, printre care şi Ecaterina Andronescu, şi un deputat PNL, cele şapte voturi "împotrivă" fiind exprimate de deputaţii PSD, iar abţinerile de către liberali.

După exprimarea votului, Funeriu a ţinut să mulţumească "pentru încrederea acordată", asigurându-i încă o dată pe parlamentari că îşi ia misiunea "foarte în serios".

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Cameră, Mihail Hărdău, a ţinut să-l felicite pe Funeriu pentru prestaţie să-şi exprime speranţa, în numele colegilor, ca "tot ceea ce este legat de Educaţie să renască în această zonă în care sunt oameni-parlamentari cu multă experienţă şi expertiză".

"Vă dorim să aveţi succes în continuare", a spus Hărdău.

În plus, Funeriu a spus, după ce a primit avizul favorabil, că este un moment emoţionant şi a ţinut să se adreseze celor care au votat împotriva sa, spunând că luxul de vota împotrivă le revine după sacrificiul celor care au murit la Revoluţie, drept pentru care ţinut să ceară un moment de reculegere.

"Cred că este foarte important să demonstrez în continuare că v-aţi înşelat (cei care au votat împotrivă - n.r.) în acest vot. Şi dacă noi am avut astăzi luxul de a dezbate, de a vota împotrivă, eu cred că acest lux îl datorăm celor care acum 20 de ani au luptat pentru acest lucru. Eu vă invit la un moment de reculegere pentru comemorarea celor care acum 20 de ani au luptat pentru noi. Eu vă mulţumesc şi să fie într-un ceas bun", a afirmat Daniel Funeriu.

El a mai spus că ambiţia sa este "ca sistemul de educaţie să fie un pic mai bun" după trecerea sa prin el, susţinând că nu va fi tolerant cu "discriminarea, birocraţia, violenţa în şcoli şi impostura universitară - plagiatul lucrărilor de licenţă etc.".

"Aş dori să fac tot ceea ce se poate face pentru ca evoluţia mea prin acest minister să fie pusă sub semnul exigenţei, pentru că doar aşa poţi să mergi mai departe", a mai spus Funeriu.

La finalul audierilor, Funeriu a declarat că se simte "emoţionat", dar "cu un acut simţ al responsabilităţii".

El a subliniat că prima sa prioritate este bugetul, menţionând că în privinţa Legii educaţiei aşteaptă decizia Curţii Constituţionale.

Întrebat dacă speră că va avea procentul de 6% din PIB, Funeriu a relatat discuţii în acest sens cu ministrul de Finanţe desemnat Sebastian Vlădescu.

"Pe noi ne interesează bineînţeles cifrele absolute. Dacă PIB-ul este mai mare, 6% va fi mai mare. Procentul va fi de 6%. Cum aţi auzit şi ieri în Parlamentul României, preşedintele a menţionat explicit domneiul educaţiei şi cercetării. În discuţiile pe care le-am avut cu ministrul de Finanţe astăzi am înţeles faptul că premierul i-a cerut în mod explicit o creştere a bugetului cercetării, lucru care nu poate decât să mă bucure, iar perseverenţa de care am dat dovadă până acum cu aceste nominalizări succesive, cu acest audieri, cred că este un element care poate să acorde încredere oamenilor şcolii că voi utiliza această calitate pentru a avea cei 6% şi mai ales pentru a-i utiliza cât mai eficient", a spus democrat-liberalul.

De la audierile din Comisiile reunite pentru Învăţământ au lipsit doar trei parlamentari, aparţinând PNL, senatorii Cristian Ţopescu şi Nicolae Robu şi deputatul Adriana Săftoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici