- Home
- Social
- (30.06.2020, 17:39)
- Valentin Nastaila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Date în premieră. Grupul de Comunicare Strategică face public pentru prima dată numărul pacienţilor asimptomatici externaţi
- Decizia CCR a venit pe 25 iunie
- Anunţul făcut de Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii
Urmărește
5627 afișări
Raportul prezentat zilnic de Grupul pentru Comunicare Strategică a prezentat unele date în premieră.
Pe langă datele obişnuite ale raportului, GCS a prezentat pentru prima dată şi numărul pacienţilor externaţi la zile.
”Până astăzi, 30 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 26.970 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.141 au fost externate, dintre care 19.050 pacienţi vindecaţi şi 1.091 pacienţi asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare”, se arată în raportul Grupului de Comunicare Strategică.
Bilanţ CORONAVIRUS în România - 30 iunie
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 388 noi cazuri de îmbolnăvire.
În intervalul 29.06.2020 (10:00) – 30.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 17 decese (12 bărbaţi şi 5 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Argeş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Bucureşti, Neamţ, Prahova, Suceava, Teleorman şi Vrancea.
Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 50-59 ani, 4 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 9 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 3 decese la persoane de peste 80 de ani.
16 dintre decese sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidităţi.
La ATI, în acest moment, sunt internaţi 205 pacienţi.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 890 de persoane. Alte 61.840 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 710.112 de teste.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 453 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 1.710 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.
Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 388 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 293.000 de lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliţiei, a fost constatată, ieri, o infracţiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal.
Totodată, în data de 29 iunie a.c., 28 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituţionalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituţionalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.
În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români aflaţi în alte state, 4.795 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia, 561 în Spania, 107 în Franţa, 2.075 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveţia, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus şi câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina şi Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment, 115 cetăţeni români aflaţi în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franţa, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 7 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveţia, unul în SUA şi unul în Brazilia, au decedat.
Dintre cetăţenii români confirmaţi cu noul coronavirus, 72 au fost declaraţi vindecaţi: 50 în Germania, 10 în Franţa, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg şi unul în Tunisia.
Decizia CCR a venit pe 25 iunie
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, cu majoritate de voturi, că internarea obligatorie în baza ordinelor de ministru în cazul bolilor transmisibile, prevăzută de legea sănătăţii, este neconstituţională, dându-i dreptate Avocatului Poporului. Prevederea criticată e teza a doua a art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006: „Măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.”
De asemenea, Curtea a găsit neconstituţională şi carantina impusă prin ordin de ministru pentru cei veniţi din străinătate, stabilită prin OUG nr. 11/2020. Cele două texte de lege au fost declarate neconstituţionale pentru că "nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate a legii impuse de art.1 alin.(5) din Constituţie şi afectează drepturi şi libertăţi fundamentale".
În prezent, în ţară sunt aproximativ 4.000 de persoane internate cu diagnosticul coronavirus, după ultimele cifre avansate de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Odată cu publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, ei vor fi îndreptăţiţi să ceară să plece din spital. Ludovic Orban a criticat decizia Curţii Constituţionale şi i-a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să vină cu o soluţie.
Anunţul făcut de Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii
Pe 23 iunie, Nelu Tătaru anunţa noile măsuri pentru pacienţii asimptomatici. Ministrul Sănătăţii explica şi motivele pentru care pacienţii asimptomatici trebuie să rămână totuşi 10 zile sub supraveghere medicală specializată.
„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie. Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu ştim cum va avea evoluţia. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu”, declara Nelu Tătaru la acea dată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Rezultatele la BAC, aşteptate în curtea şcolii, cu ochii în telefon! Primele reacţii ale elevilor la aflarea notelor. „Tremuram foarte tare, nu ştiam ce să fac”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe