- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.09.2015, 14:40)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DATE STATISTICE privind emigraţia în România. Preşedintele INS: "Numărul cetăţenilor care pleacă din ţară este mai mare decât al celor care vin"
Peste 184.000 de cetăţeni au plecat din ţară, în 2014, majoritatea fiind femei, iar numărul celor care au părăsit ţara l-a depăşit pe cel al persoanelor care au venit în România, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.
Urmărește
1701 afișări
INS: Numărul cetăţenilor care pleacă din ţară este cu peste 42.000 mai mare decât al celor care vin (Foto: Arhiva Mediafax Foto)
Preşedintele INS a precizat că scăderea cea mai mare a populaţiei României s-a produs imediat după momentul aderării la Uniunea Europeană, în 2008, când s-a înregistrat cel mai mare flux de emigranţi la nivelul României, iar consecinţele se văd deja în piaţa forţei de muncă.
"Un subiect important în demografie este cel al migraţiei internaţionale. Pentru anii 2013-2014 au emigrat mai multe femei decât bărbaţi. La nivelul celor doi ani, ponderea feminină este în jur de 55 la sută. Este o schimbare de comportament la nivelul populaţiei, pentru că la începutul anilor 2000 era invers. La nivelul celor care vin, tendinţa este inversă, adică vin mai mulţi bărbaţi. O caracteristică interesantă este că avem mai mulţi emigranţi în grupa de vârsrtă 20 - 50 de ani", a spus Tudorel Andrei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
El a mai precizat că cifrele provizorii pe care INS le are pentru anul 2014 indică o diferenţă de 42.177 de persoane între plecările şi sosirile din ţară.
Astfel, în total 184.603 de persoane au emigrat anul trecut, iar alte 142.426 sunt înregistrate ca imigranţi, iar populaţia rezidentă a României număra, la 1 ianuarie 2015, 19.861.408 de persoane.
Preşedintele INS a precizat că dezechilibrele demografice sunt mult mai greu de corectat chiar şi decât cele economice.
"Din păcate, dezechilibrele din demografie nu pot fi contracarate într-o perioadă scurtă de timp şi aceste dezechilibre nu apar din cauza unor schimbări economice sau politice într-o perioadă scurtă de timp. Sunt dezechilibre care se formează şi se accentuează pe o perioadă lungă de timp. Schimbarea demografică majoră la nivelul populaţiei Româniaiei a fost marcată la nivelul anilor 1990", a explicat Tudorel Andrei.
Acesta a precizat că sunt mai mulţi factori importanţi care au dus la actualele schimbări demografice, primul fiind cel al tranziţiei demografice, care e diferită total de tranziţia economică.
"Toate ţările au trecut prin această tranziţie demografică şi au încheiat-o la începutul secolului XX, când România avea o populaţie tânără. Fenomenul de tranziţie demografică a fost încetinit în perioada economiei planificate, din cauza unor măsuri artificiale de creştere a natalităţii şi, implicit, de creştere a populaţiei. Toate aceste intervenţii artificiale pot fi văzute în instoria României de după 1990", a spus preşedintele INS.
Tudorel Andrei a precizat că începutul tranziţiei a marcat un alt comportament şi la nivelul fiecărui individ, la nivelul fiecărei familii. Astfel, dacă la începutul secolului XX, numărul de copii născuţi de o femeie în perioada fertilă era de 5,9, în 1989 s-a ajuns la 2,2 copii, iar astăzi - 1,4 copii la o femeie aflată în perioada fertilă.
"Rata de înlocuire, necesară pentru a menţine aceeaşi populaţie în perioada viitoare, ar fi de 2,1 copii", a explicat sursa citată.
El a adăugat că, în raport cu 1 ianuarie 2014, populaţia rezidentă a ţării s-a diminuat cu aproape 90.000 de persoane, principala cauză fiind factorul natural, respectiv faptul că numărul naşterilor a fost mai mic decât cel al deceselor.
"Din 1990, la nivelul României, numărul de decese a fost între 240.000 şi 250.000 de persoane, iar numărul de naşteri a scăzut de la 230.000 - 240.000 până la sub 180.000 de persoane la nivelul anului 2014. În mod natural, am avut această scădere a populaţiei rezidente, iar rata fertilităţii a scăzut sub nouă la sută, ceea ce arată o reducere naturală a populaţiei, la care se mai adaugă şi migraţia internaţională", a mai spus preşedintele INS.
Citeşte şi: INS: Populaţia cu domiciliul în România a scăzut. Indicele de îmbătrânire demografică, în creştere
Citeşte şi: INS: Pest un sfert din persoanele cu program parţial de lucru sunt dispuse să muncească mai mult
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe