Prima pagină » Social » De ce scade rata şomajului, deşi numărul salariaţilor nu creşte?

De ce scade rata şomajului, deşi numărul salariaţilor nu creşte?

Rata şomajului a scăzut pentru cea de-a 11-a lună consecutiv în luna februarie, ajungând la 6,58%, corespunzătoare unui număr de 600.000 de şomeri, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
De ce scade rata şomajului, deşi numărul salariaţilor nu creşte?
Alexandra Vladescu
21 mart. 2011, 08:52, Social

Pe de altă parte, numărul de salariaţi a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, ajungând la 4,1 milioane de angajaţi în decembrie 2010 (exclu­zând cei 260.000 de bu­getari speciali din struc­turile „secrete” ale Mi­nisterului de Interne şi ale Ministerului Apărării), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Paradoxul unei rate a şomajului extrem de scăzute în condiţiile în care numărul de salariaţi continuă să scadă de­monstrează că statisticile oficiale nu arată numărul real de persoane care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă.

„Odată cu scăderea ratei şomajului ar trebui să crească numărul de angajaţi sau măcar să se ocu­pe o parte dintre locurile de muncă vacante. La noi, în calculul ratei şomajului nu sunt luaţi în considerare şi şomerii care nu mai primesc indemnizaţie de şomaj, în timp ce în alte ţări rata şomajului se calculează în funcţie de cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, diferenţa dintre cele două modalităţi de calcul fiind de cel puţin 2%”, susţine Mariana Câmpeanu, fost ministru al muncii şi membru în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor.

Citeşte mai multe despre scăderea ratei şomajului pe www.zf.ro.