De ce se adăpostesc locuitorii din Gaza într-o fostă închisoare

După ce săptămâni întregi de bombardamente israeliene i-au lăsat fără un alt loc unde să se ducă, sute de palestinieni au ajuns într-o fostă închisoare din Gaza construită pentru a adăposti criminali şi hoţi, scrie Reuters.

Urmărește
185 afișări
Imaginea articolului De ce se adăpostesc locuitorii din Gaza într-o fostă închisoare

Neavând unde să se ascundă, locuitorii din Gaza se adăpostesc în fosta închisoare

Yasmeen al-Dardasi a declarat că ea şi familia sa au trecut pe lângă persoane rănite pe care nu le-au putut ajuta în timp ce se evacuau dintr-un cartier din sudul oraşului Khan Younis către Facilitatea centrală de corecţie şi reabilitare.

Au petrecut o zi sub un copac înainte de a se muta la fosta închisoare, unde locuiesc acum într-o cameră de rugăciune. Aceasta oferă protecţie împotriva soarelui arzător, dar nu prea multe altele. Soţul lui Dardasi are un rinichi afectat şi un singur plămân, dar nu are saltea sau pătură.

„Nici noi nu suntem stabiliţi aici”, a spus Dardasi, care, la fel ca mulţi palestinieni, se teme că va fi dezrădăcinată din nou.

Israelul a declarat că face tot posibilul pentru a proteja civilii în războiul său cu grupul militant palestinian Hamas, care conduce Gaza şi a condus atacul asupra Israelului din 7 octombrie, care a declanşat ultimul conflict.

Palestinienii, dintre care mulţi au fost strămutaţi de mai multe ori, spun că niciun loc nu este ferit de bombardamentele israeliene, care au redus mare parte din Gaza la ruine.

Un atac aerian israelian a ucis cel puţin 90 de palestinieni într-o zonă umanitară desemnată în zona Al-Mawasi la 13 iulie, a declarat Ministerul Sănătăţii din teritoriu, într-un atac despre care Israelul a afirmat că îl viza pe şeful militar evaziv al Hamas, Mohammed Deif.

Joi, Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că loviturile militare israeliene asupra zonelor din estul Khan Younis au ucis 14 persoane.

Cartiere întregi au fost distruse într-unul dintre cele mai dens populate locuri din lume, unde sărăcia şi şomajul au fost mult timp răspândite.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, nouă din zece oameni din Gaza sunt acum strămutaţi în interiorul ţării.

Soldaţii israelieni i-au spus lui Saria Abu Mustafa şi familiei sale că ar trebui să fugă pentru a fi în siguranţă, deoarece tancurile erau pe drum, a spus ea. Familia nu a avut timp să se schimbe, aşa că au plecat în hainele de rugăciune.

După ce au dormit afară, pe un sol nisipos, au găsit şi ei refugiu în închisoare, printre grămezi de moloz şi găuri deschise în clădiri, în urma luptelor care au avut loc acolo. Deţinuţii fuseseră eliberaţi cu mult înainte de atacul Israelului.

„Nu am luat nimic cu noi. Am venit aici pe jos, cu copiii mergând cu noi”, a spus ea, adăugând că multe dintre femei aveau cinci sau şase copii cu ele şi că apa era greu de găsit.

Ea şi-a ţinut în braţe nepoata, care s-a născut în timpul conflictului, care i-a ucis tatăl şi fraţii.

La 7 octombrie, când atacatorii conduşi de Hamas au pătruns din Gaza în sudul Israelului, au ucis 1.200 de persoane şi au luat ostatice peste 250 de persoane, potrivit calculelor israeliene. Peste 39.000 de palestinieni au fost ucişi în ofensiva aeriană şi terestră pe care Israelul a lansat-o ca răspuns, spun oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii..

Hana Al-Sayed Abu Mustafa a ajuns la închisoare după ce a fost strămutată de şase ori.

Dacă mediatorii egipteni, americani şi qatarioţi nu reuşesc să obţină o încetare a focului despre care au spus de mult că este aproape, ea şi alţi palestinieni ar putea fi din nou în mişcare. „Unde ar trebui să mergem? Toate locurile în care mergem sunt periculoase”, a spus ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici