De ce se primesc atât de greu informaţii despre bolnavii de Covid-19. Dezvăluirile unei asistente de la ATI SIbiu

Covidul e o boală grea şi imprevizibilă. Asta auzi de un an de zile. 20 la sută dintre cei care se infectează fac forme grave. Cam 5% forme foarte grave. Şi unii dintre ei ajung la terapie intensivă.

Urmărește
4000 afișări

Covidul e o boală grea şi imprevizibilă. Asta auzi de un an de zile. 20 la sută dintre cei care se infectează fac forme grave. Cam 5% forme foarte grave. Şi unii dintre ei ajung la terapie intensivă.

Te gândeşti că medicii şi asistentele de acolo fac tot ce este medical şi omeneşte posibil, ca să le salveze viaţa celor dragi ţie. Te gândeşti, nu ştii niciodată sigur. Pentru că informaţiile despre pacienţi ajung greu la aparţinători.

Legea îi obligă pe medici să ofere, la fiecare 48 de ore, informaţii despre cum se simte cel drag şi ce tratamente i s-au făcut. Tot ei ar trebui să ofere aparţinătorilor fişa medicală a celui de care au grijă.

O fostă asistentă de la secţia modulară de ATI Covid-19 de la Spitalul Judeţean din Sibiu dezvăluie, însă, de ce nu ajung la tine informaţiile.

„Se plasa telefonul de la unul la altul: nu putem să vă spunem, eu sunt registratoarea, doamna doctor nu e aici, deci mereu nu era doctor în modular. De ce? Rezidenţii care s-au angajat pentru modular COVID, pe zona roşie mergeau şi pe reanimarea mare, pe secţia mamă, ca să dea anestezii în sala de operaţie”, explică asistenta.

Dacă, la un moment dat, ai vrut să vorbeşti la telefon cu ai tăi, dar nu ai reuşit, e posibil să se fi întâmplat ca la Sibiu, unde, susţine asistenta, legătura cu lumea din afară dispărea odată ce bateria telefonului era descărcată.

„Am fost acolo într-o zi când se discuta de un domn de la Hunedoara. Acel domn, pacient din salonul 3, patul 1, a sunat pe fiica dânsului la ora 2 noaptea că nu a intrat nimeni la el şi nu i-a dat nimeni apă şi lui îi e sete. Au auzit discuţia a doua zi dimineaţă nu pot să vă reproduc ce s-a discutat acolo la nivel de colectiv, de colegialitate şi au zis: lasă că i se descarcă telefonul şi nu o să mai poată să vorbească cu nimeni şi v-am zis: a zis cineva, şefa, să nu-i mai lăsaţi cu telefoanele în modular”, mai povesteşte asistenta.

La capăt de drum, cu siguranţă nu ţi-ai dori să îi ştii pe cei iubiţi legaţi de patul de terapie intensivă. E o practică des întâlnită la terapie intensivă, cadrele medicale spun că nu îi pot proteja altfel de ei înşişi pe cei care devin agitaţi. S-a întâmplat asta şi la Sibiu dar, cu atât de mult exces de zel au fost legaţi bolnavii, încât ajungeau să aibă răni la mâini sau la picioare.

„Am văzut doi pacienţi care efectiv au fost legaţi de mâini şi de picioare şi au rupt legătorile. De ce? Pentru că s-au luptat să supravieţuiască. Efectiv se asfixiau”, mărturiseşte asistenta. „Primul lucru care l-am făcut a fost să dezleg bolnavii. Sau, dacă nu îi dezleg de tot, măcar să îl las lejer, încât să poată să îşi mişte mâinile şi picioarele”, mai spune aceasta.

Toate lucrurile astea nu sunt ştiute, iar aparţinătorii nu au acces într-o secţie de terapie intensivă.

Asistenta de la Sibiu spune că nu auzit nici măcar atunci când le erau oferite informaţii despre pacienţi familiilor să şi se spună că au fost legaţi sau sedaţi sau cât de sedaţi sunt.

Parchetul de pe lângă tribunalul Sibiu a deschis o anchetă pentru omor, după declaraţiile asistentei. Spitalul face o anchetă internă, iar ministrul Vlad Voiculescu a trimis corpul de control la Sibiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici