Ieftine şi disponibile aproape tot timpul anului, merele sunt oferite într-o gamă foarte bogată de culori: de la galben pal şi verde până la roşu intens. Iar gustul şi textura variază, de asemenea, de la suculent la ferm şi de la dulce la picant. Ceea ce este mai important, însă, este că merele sunt întotdeauna pline de beneficii pentru sănătate.
Merele sunt bogate în fibre, vitamine şi minerale, toate fiind valoroase pentru sănătate. De asemenea, oferă o serie de antioxidanţi, care ajută organismul nostru să neutralizeze radicalii liberi, protejându-ne eficient de îmbătrânire. Dar nu numai.
Merele conţin pectină, o fibră naturală găsită în plante. Cercetările celor de la Jurnalul European de Nutriţie au descoperit că mâncatul merelor are efect în scăderea colesterolului. O confirmare suplimentară a venit şi dintr-un studiu din Jurnalul Academiei de Nutriţie şi Dieteticăm conform căruia consumul a 2 mere pe zi ar ajuta la reducerea colesterolului la femeile aflate în postmenopauză.
Din nou pectină: studiile pe animale au arătat că cea extrasă din mere poate ajuta la reglarea microbiotei intestinale (bacteriile bune ale intestinului), care, la rândul său, serveşte la prevenirea obezităţii şi a altor tulburări inflamatorii.
Fiind implicată în multe funcţii legate atât de sănătate, cât şi de boală, microbiota intestinală joacă de fapt un rol esenţial în bunăstarea generală. Apoi, merele sunt bogate în fibre şi apă, două calităţi care le fac săţioase: nu întâmplător, într-un alt studiu a ieşit la iveală că consumul de mere întregi creşte senzaţia de saţietate cu până la 4 ore mai mult. Acest lucru se întâmplă deoarece acest fruct, în întreaga sa formă, reduce golirea gastrică (viteza cu care stomacul îşi goleşte conţinutul).
Datorită conţinutului lor valoros de fibre, merele au un indice glicemic scăzut. Acest lucru, adăugat la conţinutul ridicat de flavonoide, poate ajuta la îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină, care este importantă atât pentru gestionarea greutăţii, cât şi pentru prevenirea diabetului. Iar mărul, ras sau fiert, poate fi transformat într-un desert plăcut, prietenos cu sănătatea.
Merele sunt bogate în polifenoli, compuşi de protecţie ai plantelor, dintre care unul este flavonoidul numit quercetină. Cercetările citate în Jurnalul American pentru Nutriţie Clinică spun că persoanele cu niveluri mai mari de quercetină (în principal prin consumul acestui fruct) aveau un risc mai scăzut de a face mai multe boli cronice, inclusiv boli de inimă şi chiar astm.
Se ştie că consumul de fructe şi legume este asociat şi cu o mai bună sănătate a oaselor. Descoperirile unui studiu efectuat pe femei sănătoase sugerează că merele, în special, pot reduce la minimum cantitatea de calciu pierdută de organism şi, astfel, pot îmbunătăţi rezistenţa oaselor.
CONCLUZIE: Merele sunt un fruct incredibil de hrănitor care ne oferă multe beneficii. Bogate în fibre şi antioxidanţi, pot promova pierderea în greutate şi pot îmbunătăţi sănătatea intestinului şi a creierului. Dar consumul lor este, de asemenea, legat de un risc mai scăzut de apariţie a multor boli cronice, inclusiv diabet şi boli de inimă.