A fost lansat „Death from Above”, un joc video controversat despre războiul din Ucraina

Este încă în dezvoltare şi a stârnit deja discuţii etice atât în ​​Germania, cât şi în străinătate, iar prima versiune este bilingvă, în engleză şi în ucraineană.

Urmărește
763 afișări
Imaginea articolului A fost lansat „Death from Above”, un joc video controversat despre războiul din Ucraina

„Death from Above”: controversatul joc video despre războiul din Ucraina

Pe lângă faptul că sunt o formă de divertisment, jocurile video pot fi şi un mijloc de propagandă ideologică. Este cazul Death from Above, noul joc video plasat în războiul din Ucraina, dezvoltat de studioul finlandez Rockodile şi publicat de Lesser Evil, companie cu sediul la München care face doar jocuri video cu intenţii clare şi mesaje politice sau sociale. În dezvoltare a fost implicat şi Oleksandr Volodarski, de la studioul ucrainean October Knight Games.

Jocul pentru PC care simulează un atac cu dronă tocmai a fost lansat pe platforma Steam în modul „acces timpuriu”, adică încă în dezvoltare şi înainte de publicarea oficială, şi a stârnit deja discuţii etice atât în ​​Germania, cât şi în străinătate.

Unii îl marchează ca pe un produs de prost gust, iar alţii, aplaudându-l, îl compară cu parodia lui Charlie Chaplin despre Hitler „Marele dictator”. Controversatul joc video single-player, de 90 de minute, pune spectatorii în pielea unui pilot de dronă militară ucraineană care luptă cu forţele de ocupaţie ruse cu o „super dronă”, având ca obiectiv căutarea şi distrugerea tancurilor marcate cu literele „V” şi „Z”, trăgând în inamici, descoperind poziţiile acestora, dar şi recuperând material furat sau restabilind comunicaţiile.

Pe scurt, aşa cum spun cei care l-au lansat, „să luptăm pentru un mâine mai bun”. „Este fără îndoială un joc de propagandă”, spune Hendrik Lesser, gamer şi şeful Lesser Evil, care a dezvoltat şi coordonat întregul proiect, adăugând: „Am creat în mod deliberat un joc simplu, la îndemâna tuturor, cu care luăm o poziţie foarte clară”.

Prima versiune este bilingvă, în engleză şi ucraineană, presărată cu simboluri ale ţării atacate de Rusia: câmpuri de floarea-soarelui şi steaguri galben-albastre. Există şi un afiş al Curţii Penale Internaţionale de la Haga cu imaginea preşedintelui rus Vladimir Putin ca personaj căutat.

La realizarea jocului a contribuit şi trupa Antytila ​​​​(în ucraineană înseamnă anticorpi), care a cântat cu U2 în metroul din Kiev anul trecut şi ale cărei cântece de război au mare succes în Ucraina, în această perioadă.

Pentru joc au scris My Falcon, cuvinte în engleză şi ucraineană. 30% din veniturile nete din vânzările jocului vor fi donate către două organizaţii caritabile ucrainene: Come Back Alive şi Army of Drones.

Dezvoltatorul bavarez spune că a fost asigurat că banii vor fi folosiţi pentru a cumpăra drone de recunoaştere, dar nu de luptă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici