Decebal Traian Remeş va da în judecată Preşedinţia, DNA şi TVR

Fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş a declarat, marţi, la instanţa supremă, care judecă dosarul în care acesta este acuzat de trafic de influenţă, că va da în judecată Preşedinţia, DNA şi TVR, pentru a se afla cum au ajuns la mass-media probele audio şi video din dosarul său.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Decebal Traian Remeş va da în judecată Preşedinţia, DNA şi TVR

Decebal Traian Remeş va da în judecată Preşedinţia, DNA şi TVR (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Remeş le-a spus magistraţilor instanţei supreme că în urma procesului pe care îl va porni împotriva Preşedinţiei, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Televiziunii Române se va stabili cu certitudine cine se face vinovat pentru scurgerea în mass-media a probelor audio şi video.

"Procesul pe care îl voi porni împotriva Preşedinţiei, DNA şi Televiziunii va scoate un răspuns care să arate clar de unde s-au scurs în media probe din dosar", a susţinut Remeş în declaraţia dată în faţa judecătorilor.

Remeş a precizat că se consideră victima unei comenzi politice, iar dosarul său a fost instrumentat în acest sens. Totodată, Remeş a arătat că acesta este şi motivul pentru care nu a dat o declaraţie în faza urmăririi penale, în faţa procurorilor DNA.

Fostul ministru al Agriculturii a adăugat că, la momentul difuzării în presă a probelor din dosarul său, preşedintele Traian Băsescu ar fi făcut o declaraţie publică în care a arătat că "publicul nu a văzut ce e mai apetisant în dosarul Remeş". El a precizat că, după ce a văzut întreg materialul de urmărire penală, a constatat că declaraţia preşedintelui este nefondată, menţionând însă că procurorii anticorupţie ar putea avea şi alte probe referitoare la el.

Remeş le-a mai spus magistraţilor că nu l-a cunoscut "sub nicio împrejurare" pe omul de afaceri Gheorghe Ciorbă (denunţător şi inculpat în acest dosar).

În cazul produselor alimentare care ar fi fost primite, aşa cum reiese dintr-o serie de întregistrări video, la domiciliul său, în scopul favorizării firmei Construct Europromt SRL Certeze - aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe - la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, Remeş a precizat că acele bunuri au fost primite de menajera casei, aceasta fiind singura care se afla atunci la domiciliu.

Remeş a susţinut că el nu a primit niciodată produse din carne de porc sau ţuică, în condiţiile în care deţine atât o fermă de porci, cât şi o livadă. El a explicat că deţine ferme de porci, de unde a dat spre tăiere în unele perioade între 250.000 şi 500.000 de kilograme de carne, astfel că nu ar fi avut niciun motiv să primească "nu ştiu ce purceluş de la Ciorbă".

Fostul ministru al Agriculturii a precizat că singurele lucruri pe care le-ar fi primit de-a lungul timpului au fost atenţii minore, precum o ciocolată, o floare sau uneori whisky fin, menţionând că aceste bunuri au venit numai de la persoane foarte apropiate familiei.

Despre livada pe care o deţine, Remeş a arătat că are aproximativ 450 de pomi fructiferi, iar din fructele de la aceştia face anual ţuică, neavând nevoie să primească "ţuică de la oşeni".

"Palinca fabricaţă în Ţara Oaşului este falsificată cu găinaţ. Am scris la un moment dat şi o carte referitoare la modul cum este fabricată palinca la Oaş şi ce obiceiuri au oamenii de acolo", a spus Remeş, arătând că faptul că i-au fost aduse pălincă şi carne la domiciliu a reprezentat o batjocură, în contradictoriu cu credinţele sale.

"Carnea de porc mi s-a adus acasă ca o bătaie de joc, pentru că se ştia că am afacere în domeniul zootehniei", le-a explicat Remeş magistraţilor.

Întrebat de judecători în legătură cu întâlnirea de la o terasă cu fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, Remeş a arătat că atunci s-a discutat numai despre probleme profesionale. De asemenea, întrebat concret ce era în plicul primit la acea întâlnire, Remeş a spus că era de fapt vorba de un dosar, în care nu erau bani, ci o serie de solicitări de finanţare a unor biserici.

Remeş a subliniat că nu a cerut, nu a dat, nu a primit şi nu a vorbit despre bani sau despre favorizarea cuiva.

Magistraţii instanţei supreme nu l-au putut audia, marţi, pe omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru că acesta nu s-a prezentat. De asemenea, Ioan Avram Mureşan a refuzat să dea declaraţie în lipsa lui Ciorbă.

Astfel, instanţa supremă a decis ca pentru următorul termen, din 2 decembrie, Gheorghe Ciorbă să fie citat cu mandat de aducere.

Procurorii anticorupţie i-au deferit justiţiei, în 9 iunie 2008, pe foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, acuzaţi de favorizarea unei firme pentru câştigarea unei licitaţii, în schimbul unui autoturism de lux, a unor produse alimentare şi a 15.000 de euro.

Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan, de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Alături de cei doi este inculpat şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului DNA, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, fost ministru al Agriculturii, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea.

Omul de afaceri Gheoghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureşan, să-l cumpere pe actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş.

TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.

Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul naţional de televiziune a difuzat imaginile din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan.

În aceeaşi zi, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus din oficiu efectuarea de verificări, de către Inspecţia judiciară, în urma difuzării în presă a materialului video cu întâlnirea Remeş - Mureşan.

Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii nu a putut stabili cine a multiplicat CD-ul pe care era înregistrat filmul flagrantului în care actori principali au fost Remeş şi Mureşan, însă susţine că imaginile nu au fost redate în public pe parcursul proceselor privind măsurile preventive luate în cazul lui Mureşan.

În urma difuzării materialului cu Remeş şi Mureşan, Rodica Culcer a fost destituită din funcţia de director al Direcţiei Ştiri şi numită în funcţia de director al Direcţiei de Emisiuni Informative şi Sport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici