Decizie privind CLASA PREGĂTITOARE: Rămâne în învăţământul obligatoriu şi poate fi în şcoală sau în grădiniţă

Clasa pregătitoare rămâne în învăţământul obligatoriu de la şase ani şi poate fi organizată în şcoală sau în grădiniţă, decizia privind locul unde vor învăţa copiii fiind luată în funcţie de spaţii, după consultarea părinţilor, a anunţat, miercuri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Urmărește
4909 afișări
Imaginea articolului Decizie privind CLASA PREGĂTITOARE: Rămâne în învăţământul obligatoriu şi poate fi în şcoală sau în grădiniţă

Decizie privind CLASA PREGĂTITOARE: Rămâne în învăţământul obligatoriu şi poate fi în şcoală sau în grădiniţă (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"După o discuţie cu federaţiile sindicale şi cele ale asociaţiilor de părinţi din preuniversitar referitor la organizarea clasei pregătitoare în anul şcolar 2013-2014, am semnat un acord care prevede menţinerea clasei pregătitoare ca parte a învăţământului obligatoriu începând cu vârsta de şase ani. De asemenea, organizarea clasei pregătitoare va fi mai flexibilă din punct de vedere al locului de desfăşurare a activităţii. Altfel spus, directorul şcolii prezintă părintelui oferta pentru clasa pregătitoare în funcţie de spaţiile disponibile, respectiv în şcoală sau în grădiniţă", a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a precizat că indiferent de locul unde este organizată clasa pregătitoare, fie la şcoală, fie la grădiniţă, activitatea se va desfăşura după acelaşi curriculum, cu personal calificat pentru învăţământul primar.

Pricopie a spus că în cazul în care un copil are vârsta de şase ani, dar părintele nu doreşte înscrierea în clasa pregătitoare, acesta trebuie să facă dovada că respectivul copil nu corespunde pentru această formă de învăţământ.

El a ţinut să precizeze că pentru organizarea clasei pregătitoare vor continua investiţiile, respectiv că va fi achiziţionat mobilier şcolar în valoare de 16 milioane de lei şi materiale didactice de opt milioane de lei, până cel târziu la 1 septembrie.

Ministrul Educaţiei a mai spus că acolo unde nu sunt spaţii pentru organizarea clasei pregătitoare, inspectoratele şcolare vor implica autorităţile locale pentru identificarea acestora.

De asemenea, până la 31 martie va fi aprobată metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, aceasta urmând să fie mai flexibilă, astfel încât părinţii să aibă mai multe opţiuni.

Astfel, părinţii vor putea opta pentru grădiniţă sau şcoala de cirscumscripţie, ministrul Educaţiei precizând că aceasta este o opţiune garantată. De asemenea, dacă părinţii vor opta pentru o altă unitate de învăţământ decât cea de circumscripie, solicitarea va putea fi rezolvată în funcţie de locurile disponibile şi pe baza unor criterii de departajare.

Înscrierile în clasa pregătitoare sunt stabilite pentru luna aprilie, potrivit acordului semnat de ministerul Educaţiei cu federaţiile sindicale şi cu asociaţiile de părinţi din învăţământul preuniversitar.

Acelaşi acord prevede ca în acest an să se permită înscrierea în clasa I a acelor copii care nu au parcurs clasa pregătitoare deşi aveau vârsta prevăzută de lege pentru acest lucru.

Înscrierea copiilor în funcţie de vârsta la 31 august 2013 într-o formă de şcolarizare se va face după mai multe criterii. Astfel, copiii cu vârstă mai mică de şase ani se pot înscrie în clasa pregătitoare, dar nu obligatoriu, numai după ce se va face o evaluare specifică a acestuia.

Copiii cu vârste cuprinse între şase şi şapte ani se vor înscrie obligatoriu în clasa pregătitoare, iar cei vârstă mai mare de şapte ani se vor înscrie în clasa I, potrivit acordului.

Conform statisticilor Ministerului Educaţiei, în prezent sunt în clasa I 203.371 de elevi, iar în clasa pregătitoare 129.756 de elevi. Totodată, în grupa mare de la grădiniţă sunt 210.867 de copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici