Decizii care vizează DNA. Călin Nistor rămâne şef, Lucian Onea va fi suspendat din funcţie

Secţia pentru procurori a CSM a decis, marţi, prelungirea mandatului lui Călin Nistor în funcţia de şef al DNA, a anunţat ministrul Justiţiei, Ana Birchall, la finalul şedinţei.

Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului Decizii care vizează DNA. Călin Nistor rămâne şef, Lucian Onea va fi suspendat din funcţie

Călin Nistor rămâne şef la DNA. Procurorii CSM au prelungit delegarea

Călin Nistor va ocupa funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce procurorii CSM au prelungit, marţi, delegarea.

Nistor a ocupat funcţia de adjunct al DNA din luna mai 2013.

De altfel, procurorii CSM au decis, la şedinţa din februarie 2019, delegarea lui Călin Nistor în funcţia de procuror-şef în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar de la acel moment Secţia a mai prelungit o dată mandatul lui. Acesta a mai fost delegat în funcţia de şef al DNA în 2013, vreme de două luni.

Călin Nistor este cel care asigură conducerea interimară a DNA în condiţiile în care, după plecarea Ancăi Jurma de la şefia instituţiei, fostul procurorul general Augustin Lazăr nu a mai făcut o propunere de interimar.

Lucian Onea va fi suspendat din funcţie în urma deciziei procurorilor CSM

Lucian Onea va fi suspendat din funcţie, în urma deciziei de marţi a Secţiei pentru procurori, care a luat act de suspendare după ce fostul şef DNA Ploieşti a fost trimis în judecată de Secţia de anchetare a magistraţilor.

Secţia pentru procurori a luat act de suspendarea lui Lucian Onea din funcţia de procuror, fost şef al DNA Ploieşti, a anunţat la finalul şedinţei, ministrul Justiţiei, Ana Birchall.

Onea activează, în prezent, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

Decizia vine după ce procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie i-au trimis în judecată, în data de 15 aprilie, pe Lucian Onea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi Mircea Negulescu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreaptă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăţie sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

"Inculpatului Onea Lucian Gabriel, în calitate de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, în instrumentarea a două dosare penale, în calitate de procuror de caz, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denunţător să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoanei imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul", se arată în rechizitoriul procurorilor.

De asemenea, Lucian Onea, cu ajutorul lui Mircea Negulescu, la data respectivă procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată, spun procurorii.

 

Taguri:
nistor,
csm,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici