- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.10.2013, 19:52)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Declaraţiile judecătorilor Dumbravă şi Neacşu nu au încălcat "obligaţia de rezervă a magistratului"
Declaraţiile judecătorilor Horaţius Dumbravă şi Adrian Neacşu vizând dosarele în lucru de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu pot fi catalogate "drept o încălcare a obligaţiei de rezervă impusă magistratului", a decis cu majoritate de voturi plenul CSM.
Urmărește
515 afișări
Horaţius Dumbravă (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
Potrivit Codului deontologic al magistraţilor, obligaţia de rezervă reprezintă un comportament "cvasi-ireproşabil" care se aşteaptă de la judecător, "ce poate privi exigenţele de prudenţă şi moderaţie" asociate cu funcţia pe care o are, ceea ce înseamnă că el trebuie să fie imparţial în ceea ce priveşte "activitate profesională sau de altă natură estimate ca fiind incompatibile cu funcţiunile sale".
Referitor la declaraţiile celor doi magistraţi cu privire la activitatea procurorilor din DNA, făcute la Antena 3, plenul CSM a decis că acestea nu aduc atingere independenţei anchetatorilor din această unitate de parchet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Consiliul Superior al Magistraturii şi-a însuşit punctul de vedere al Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători cuprins în Raportul privind rezultatul verificărilor dispuse de Plenul CSM referitoare la apărarea independenţei sau imparţialităţii procurorilor din DNA, în sensul că modul de abordare a subiectelor supuse dezbaterii în cadrul interviului acordat în cadrul emisiunii «Sinteza zilei» din data de 21 februarie, nu poate fi calificat drept o încălcare a obligaţiei de rezervă impusă magistratului, câtă vreme abordarea s-a situat la nivel de principiu", se precizează în documentul cu ordinea soluţionată a şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), postată miercuri pe site-ul instituţiei.
Plenul CSM a decis, pe de altă parte, să nu-şi însuşească punctul de vedere al Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori cuprins în raport, unul opus celui al Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători.
În februarie, DNA a solicitat Inspecţiei Judiciare din CSM efectuarea unor verificări cu privire la apărarea independenţei procurorilor din cadrul structurii din Ministerul Public. Cererea a fost înaintată după ce la un post de televiziune şi în presa scrisă au apărut declaraţiile făcute de judecătorii Adrian Neacșu, membru al CSM la acel moment, şi Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului, referitoare la activitatea DNA.
Membrii Direcţiei de Inspecţie Judiciară pentru procurori au fost cei care au efectuat, iniţial, un raport în acest caz. Ulterior, CSM a decis şi efectuarea unei verificări şi de către inspectorii Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători.
Potrivit raportului întocmit de IJ pentru judecători, apariţiile din presă ale celor doi magistraţi pot fi catalogate drept interpretări ale problemelor cu care se confruntă sistemul judiciar.
În raportul IJ pentru procurori se precizează, însă, că afirmaţiile lui Dumbravă şi ale lui Neacşu "au adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor din DNA".
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe