Declaraţiile judecătorilor Dumbravă şi Neacşu nu au încălcat "obligaţia de rezervă a magistratului"

Declaraţiile judecătorilor Horaţius Dumbravă şi Adrian Neacşu vizând dosarele în lucru de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu pot fi catalogate "drept o încălcare a obligaţiei de rezervă impusă magistratului", a decis cu majoritate de voturi plenul CSM.

Urmărește
515 afișări
Imaginea articolului Declaraţiile judecătorilor Dumbravă şi Neacşu nu au încălcat "obligaţia de rezervă a magistratului"

Horaţius Dumbravă (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Potrivit Codului deontologic al magistraţilor, obligaţia de rezervă reprezintă un comportament "cvasi-ireproşabil" care se aşteaptă de la judecător, "ce poate privi exigenţele de prudenţă şi moderaţie" asociate cu funcţia pe care o are, ceea ce înseamnă că el trebuie să fie imparţial în ceea ce priveşte "activitate profesională sau de altă natură estimate ca fiind incompatibile cu funcţiunile sale".

Referitor la declaraţiile celor doi magistraţi cu privire la activitatea procurorilor din DNA, făcute la Antena 3, plenul CSM a decis că acestea nu aduc atingere independenţei anchetatorilor din această unitate de parchet.

"Consiliul Superior al Magistraturii şi-a însuşit punctul de vedere al Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători cuprins în Raportul privind rezultatul verificărilor dispuse de Plenul CSM referitoare la apărarea independenţei sau imparţialităţii procurorilor din DNA, în sensul că modul de abordare a subiectelor supuse dezbaterii în cadrul interviului acordat în cadrul emisiunii «Sinteza zilei» din data de 21 februarie, nu poate fi calificat drept o încălcare a obligaţiei de rezervă impusă magistratului, câtă vreme abordarea s-a situat la nivel de principiu", se precizează în documentul cu ordinea soluţionată a şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), postată miercuri pe site-ul instituţiei.

Plenul CSM a decis, pe de altă parte, să nu-şi însuşească punctul de vedere al Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori cuprins în raport, unul opus celui al Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători.

În februarie, DNA a solicitat Inspecţiei Judiciare din CSM efectuarea unor verificări cu privire la apărarea independenţei procurorilor din cadrul structurii din Ministerul Public. Cererea a fost înaintată după ce la un post de televiziune şi în presa scrisă au apărut declaraţiile făcute de judecătorii Adrian Neacșu, membru al CSM la acel moment, şi Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului, referitoare la activitatea DNA.

Membrii Direcţiei de Inspecţie Judiciară pentru procurori au fost cei care au efectuat, iniţial, un raport în acest caz. Ulterior, CSM a decis şi efectuarea unei verificări şi de către inspectorii Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători.

Potrivit raportului întocmit de IJ pentru judecători, apariţiile din presă ale celor doi magistraţi pot fi catalogate drept interpretări ale problemelor cu care se confruntă sistemul judiciar.

În raportul IJ pentru procurori se precizează, însă, că afirmaţiile lui Dumbravă şi ale lui Neacşu "au adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor din DNA".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici