Deputat USR, după decizia CCR legată de conflictul instituţional pentru protocoalele cu SRI: Decizia este dezamăgitoare. Nu poate fi vorba de un conflict

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, miercuri la Parlament, că este dezamăgitoare decizia CCR prin care a admis conflictul între Legislativ şi Ministerul Public, precizând că nu poate fi vorba de un conflict atâta timp cât nu s-a produs un blocaj instituţional.

Urmărește
228 afișări
Imaginea articolului Deputat USR, după decizia CCR legată de conflictul instituţional pentru protocoalele cu SRI: Decizia este dezamăgitoare. Nu poate fi vorba de un conflict

Deputat USR, după decizia CCR legată de existenţa protocoalelor cu SRI: Decizia este dezamăgitoare. Nu poate fi vorba de un conflict

Acesta a adăugat că nu poate fi vorba în acest caz de norme juridice care au valoare de lege, ci erau nişte înţelegeri interinstituţionale.

„Decizia (CCR - n.r.), pe de o parte, este dezamăgitioare, în sensul în care a constatat acest conflict jurific de natură constituţională. În opinia noastră, nu poate fi vorba de un astfel de conflict, pentru că, pe de o parte, nu s-a ajuns la un blocaj instituţional, de niciun fel, pe de altă parte, nu avem de-a face cu nişte norme juridice care să aibă valoarea unei legi. Acelea erau nişte înţelegeri interinstituţionale care produceau efecte doar între acele instituţii, şi nu produceau efecte generale, impersonabile, care să producă efecte şi asupra situaţiei inculpaţilor, suspecţilor”, a afirmat Stelian Ion, miercuri la Parlament.

Deputatul USR a mai argumentat că nu putem discuta despre un conflict juridic deoarece protocoalele nu erau cunoscute de publicul larg.

„De altfel, ele nici nu erau cunoscute de publicul larg, astfel încât nu aveau această caracteristică estenţială a unei norme juridice - să fie cunoste de toată lumea, apliacată de toată lumea. Din acest punct de vedere, este surprinzătoare decizia CCR. Pe cealaltă parte, trebuie să observăm faptul că această decizie, aşa cum aţi relatat deja, nu invalidează toate hotărârile deja pronunţate cum şi-ar fi dorit puterea actuală. Ceea ce este un lucru pozitiv. Era dezastruos să se lege de autoritatea de lucru judecat şi să invalideze toate hotărârile sub acest pretext”, a explicat Stelian Ion.

CCR a admis, miercuri, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

Curtea Constituţională a anunţat că parchetele şi instanţele judecătoreşti sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depăşirea competenţelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, potrivit comunicatul de presă transmis de instituţie, .

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, precum şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi unităţile subordonate vor verifica în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispoziţiilor referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală, şi vor dispune măsurile legale corespunzătoare", precizează reprezentanţii CCR, în comunicat.

Este vorba, aşadar, despre cauzele aflate în curs de soluţionare, asupra cărora nu s-a luat o decizie definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici