Deschiderea anului şcolar, o aventură financiară pentru mulţi părinţi. Cât costă cumpărăturile pentru un elev la o şcoală de stat şi la una privată

Deschiderea noului an şcolar este o adevărată aventură financiară de peste 1.200 de lei pentru mulţi părinţi, mai ales când copiii au nevoie de uniforme, ghiozdanul cel vechi s-a rupt şi le-ar fi bună şi o tabletă. Prin comparaţie, în Franţa, cheltuielile cu şcoala sunt deduse din impozit.

Urmărește
2025 afișări
Imaginea articolului Deschiderea anului şcolar, o aventură financiară pentru mulţi părinţi. Cât costă cumpărăturile pentru un elev la o şcoală de stat şi la una privată

Deschiderea anului şcolar, o aventură financiară pentru mulţi părinţi. Cât costă cumpărăturile pentru un elev la o şcoală de stat şi la una privată (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Pentru un părinte cu doi copii, începerea anului şcolar costă peste 1.200 de lei, asta însemnând cheltuielile pentru strictul necesar. Astfel, pentru un copil de clasa a III-a, de pildă, părintele cumpără uniformă, manuale şi rechizite, dar şi un ghiozdan nou, în cazul în care cel de anul trecut nu mai poate fi folosit. Toate acestea costă, la un loc, peste 500 de lei. Pentru un copil de grădiniţă, suma este chiar mai mare de 600 de lei, întrucât acesta are nevoie şi de două perechi de încălţări, dar şi de pijama şi haine de schimb.

Un alt părinte, din Bucureşti, spune că pregătirea pentru noul an şcolar a început încă din vară, pentru că, din cauza costurilor ridicate, nu ar fi reuşit să achiziţioneze toate cele necesare într-o singură "şedinţă" de cumpărături.

"Copilul intră în clasa I. Trebuie să cumpăr uniformă. De regulă, fiecare şcoală are un loc special către care îi îndrumă pe părinţii să cumpere uniforma. Mai sunt şcoli unde vin reprezentanţii unor firme care fac uniforme şi iau măsura copiilor, apoi aduc uniforma la şcoală. Tot de la această firmă poate fi luat un trening, care costă cam 100 de lei. O uniformă completă costă între 500 şi 600 de lei", spune o mamă care, pe de altă parte, estimează că va plăti 100 de lei pe un ghiozdan şi aproximativ aceeaşi sumă pentru rechizite.

Dacă banii nu ajung, părinţii cumpără doar strictul necesar: o fustă sau un pantalon şi o cămaşă, care micşorează la mai puţin de jumătate costurile pentru uniformă.

Cea mai lungă listă de cumpărături, la clasa I

O altă mamă, din provincie, crede că va cheltui aproximativ 1.200 de lei doar pentru începutul de an şcolar al fetiţei sale, care trece în clasa a II-a. Astfel, ea va cumpăra două uniforme (80 de lei bucata), "să aibă de schimb", plus trei cămăşi (30 de lei bucata), pantofi (60 de lei), trening (100 de lei), tricouri (60 de lei) şi pantofi de sport (180 de lei), pentru că "pe cei de 60 de lei îi rupe imediat".

Pentru ghiozdan, model cu rotile, mama spune că trebuie puşi deoparte 200 de lei, iar pentru caiete şi penar, alţi 150 de lei.

Aceeaşi mamă mai spune că manualele şi caietele speciale pentru primul semestru, pentru care se face comandă la şcoală, cresc cu alţi 150 de lei costurile pentru începutul noului an şcolar.

Tot în provincie, o mamă a pus pe hârtie ce mai are de cumpărat, zilele astea, pentru fetiţa care va începe clasa I: uniformă (120 de lei), trening (70 de lei), adidaşi (70 de lei), pantofi (90 de lei), ghiozdan (50 de lei), radieră (4 lei), ascuţitoare (2,5 lei), penar echipat (80 de lei), stilou (32 de lei), acuarele (15 lei), plastilină (6 lei), foarfecă (6 lei), pahar desen (6 lei), etichete (1,5 lei), lipici (4 lei).

Toate astea se adaugă listei de cumpărături care a fost deja acoperită: ciorapi (5x15 lei), cartoane colorate (5x1 leu), caiete (4x1,2 lei), coperte (4x1 leu), bloc desen (5 lei).

La şcoală privată, cheltuieli de mii de euro

Moft sau necesitate, tableta este, şi ea, pe lista de cumpărături a unora dintre părinţi, în perspectiva noului an şcolar. Cea mai ieftină tabletă costă minimum 200 de lei, însă, pentru părinţii cu dare de mână, se găsesc şi modele al căror preţ este de zece ori mai mare.

Costurile începutului de an şcolar sunt incomparabil mai mari pentru părinţii care şi-au înscris copiii la unităţi de învăţământ private.

Un părinte al cărui copil va face clasa pregătitoare la o astfel de şcoală privată spune că taxa de şcolarizare este de 2.800 euro pe an, iar masa caldă de la prânz, 800 de euro pe an. În plus, trebuie cumpărate uniforma specială a şcolii (200 de euro) şi rechizite recomandate de unitatea de învăţământ (aproximativ 200 de lei). Uniforma cuprinde două tricouri şi o fustă, pentru fetiţe, un tricou şi trening pentru sport, o pereche de pantaloni pentru uniformă şi o vestă.

Acelaşi părinte a cumpărat, de asemenea, un ghiozdan (85 de lei), un penar (40 de lei), o pereche de pantofi (89 de lei), una de pantofi sport (99 de lei) şi o alta de pantofi din pânză (39 de lei).

Francezii deduc din impozit inclusiv costurile activităţilor extraşcolare

În Franţa, părinţii unui copil din ciclul primar spun că hainele sunt cele cumpărate peste an, iar pantofii şi ghiozdanul, la fel. Lista de rechizite este gândită echilibrat, să nu împovăreze bugetul familei.

"Manualele sunt recirculabile, aşa că vom cumpăra doar caiete", susţin aceştia.

La începutul anului şcolar, părinţii plătesc masa de prânz a copilului, gustarile şi afterschool-ul, adică în jur 150 euro pe lună, în condiţiile în care copilul este dus la şcoală la ora 8.30 şi luat la 18.00.

Costurile pentru şcoală sunt deduse însă, la sfârşit de an, din impozitul plătit de părinţi. Facilitatea este valabilă inclusiv pentru cheltuielile cu activităţile extraşcolare (muzică, sport etc.), care costă între 100 şi 200 de euro pe an.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici