Descinderi la Primăria Timişoara: Acte vizând un schimb de terenuri şi contract pentru spaţii verzi, cerute de DNA

Procurorii DNA Timişoara au cerut, marţi, în urma descinderilor de la Primăria Timişoara, mai multe acte din arhivele instituţiei privind un contract pentru întreţinerea spaţiilor verzi şi unele vizând răscumpărarea de către municipalitate a unui spaţiu prin terenuri cu suprafaţă şi valoare mai mari.

Urmărește
1174 afișări
Imaginea articolului Descinderi la Primăria Timişoara: Acte vizând un schimb de terenuri şi contract pentru spaţii verzi, cerute de DNA

Descinderi ale procurorilor DNA la Primăria Timişoara, de unde sunt ridicate documente (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)

Procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamaş Schiffbeck, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că procurorii DNA au solicitat mai multe acte din arhivele Primăriei Timişoara, după ce au descins la această instituţie.

"S-au solicitat documente. Procurorii au lăsat acolo (la Primăria Timişoara - n.r.) ordonanţa prin care solicită documentele din arhivă. Aşteptăm să primim aceste acte de la reprezentanţii Primăriei", a spus Schiffbeck.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu (PNL), a declarat, la rândul său, că procurorii DNA au solicitat acte privind contractele privind întreţinerea spaţiilor verzi din municipiu şi un schimb de terenuri între Primărie şi două societăţi comerciale.

"Sunt lucruri fireşti, dacă există sesizări, dacă există plângeri, DNA trebuie să-şi facă datoria. Este vorba despre acel control al Curţii de Conturi referitor la spaţiile verzi şi la schimbul între acvariu (construcţie din sticlă pe schelet din fier - n.r.) şi cele trei terenuri. Acum s-au purtat primele discuţii cu reprezentanţii direcţiilor de specialitate. Nu ştiu dacă au cerut documente, că eu am plecat. Eu am fost aici (la sediul Primăriei Timişoara - n.r.) când au venit dânşii, numai că am plecat pe teren, am fost pe şantiere. Eu, după câte ştiu, n-ar putea să se reproşeze nimic Primăriei. Eu am spus-o, în repetate rânduri, că răspund numai de mine. Dacă alţii nu sunt corecţi, să dea socoteală. Dar, până la proba contrară, eu presupun că toată lumea a fost corectă", a afirmat primarul Nicolae Robu.

Descinderile de la Primăria Timişoara au avut legătură cu un schimb de terenuri pe care municipalitatea l-a făcut, în anul 2012, cu două firme private din oraş, pentru ca acestea să mute o construcţie din sticlă pe schelet metalic pe care o aveau în proprietate din Piaţa Victoriei.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din anul 2013, în anul 2005, Primăria Timişoara a vândut celor două firme spaţiul din Piaţa Victoriei, unde ulterior a fost ridicată construcţia de sticlă pe schelet de fier, cu suma de 700.000 de lei plus TVA. Apoi, în 2012, Primăria a răscumpărat spaţiul din Piaţa Victoriei oferind la schimb trei terenuri cu o suprafaţă mult mai mare - în total 8.000 de metri pătraţi - în valoare de 3.738.270 de lei plus TVA. Acest schimb a avut loc în condiţiile în care piaţa imobiliară din 2012 era mai scăzută decât în 2005.

De asemenea, procurorii DNA au solicitat documente care vizează un contract încheiat în 2013 de Primăria Timişoara cu o firmă pentru întreţinerea spaţiilor verzi, SC Rogera SRL, deţinută de Răzvan Anheliuc, şeful de cabinet al senatorului liberal Ben-Oni Ardelean.

Potrivit unui alt raport al Curţii de Conturi, a fost creat un prejudiciu prin contractul dintre Primăria Timişoara şi SC Rogera SRL deoarece această firmă nu ar avea suficienţi oameni care să muncească la întreţinerea spaţiilor verzi.

"Noi nu plătim ore per om, noi plătim lucrări făcute efectiv. Dacă firma lucrează mecanizat sau lucrează cu ajutoare de la alte firme, prin subcontractare, e problema ei. Dar nu de aşa ceva este preocupat DNA, din câte am înţeles eu. Vrea să verifice legalitatea tuturor relaţiilor care au avut loc între Primărie şi acele firme, de la licitaţii la legalitatea plăţilor făcute efectiv. Nu am discutat detalii cu procurorii DNA, mi-au spus că doresc să stea de vorbă cu persoanele care au avut atribuţii şi că o să ceară anumite documente în funcţie de discuţiile respective", a declarat primarul Nicolae Robu.

Şi în urmă cu o săptămână, procurorii DNA au descins la Primăria Timişoara, iar atunci au ridicat mai multe documente privind finanţarea de către Consiliul Local a echipei de fotbal FC Poli Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici