- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descinderi la un azil clandestin unde zeci de bătrâni erau ţinuţi în condiţii inumane. Autorităţile au descoperit un al doilea centru ilegal în care erau ţinuţi bătrâni
Anchetatorii au descins, miercuri dimineaţă, la un azil de bătrâni din Păuleşti (Prahova) care funcţiona ilegal şi unde aproximativ 37 de vârstnici erau ţinuţi în condiţii inumane, câte doi-trei în pat. Poliţiştii au descoperit un al doilea centru ilegal în care erau ţinuţi bătrâni, surse din rândul anchetatorilor afirmând că azilul este administrat de aceeaşi firmă care deţine şi căminul de la Păuleşti în care zeci de bătrâni erau ţinuţi în condiţii inumane.
Prahova: Descinderi la un azil clandestin unde zeci de bătrâni erau ţinuţi în condiţii inumane (Imagine: Diana Iurkiewicz/Arhiva Mediafax Foto)
Managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, Daniel Nicolae, a declarat că 31 de bătrâni au fost preluaţi de ambulanţe, miercuri dimineaţă, şi duşi la o unitate medicală, de la un azil care funcţiona ilegal într-o casă din localitatea Păuleşti.
El a precizat că toţi sunt bolnavi cronici, majoritatea suferind accidente vasculare, mulţi dintre ei având pareze sau semipareze. De asemenea, o persoană din acel centru este nevăzătoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
"Sunt oameni care au nevoie de îngrijiri speciale", a spus managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova.
Referitor la condiţiile în care erau ţinuţi oamenii, el a spus: "Mizerie. Erau unii peste alţii, câte doi-trei în pat, fără lenjerie curată, fără pamperşi schimbaţi, mirosea a urină şi fecale. Unii dintre ei erau deshidrataţi".
Conform sursei citate, oamenii nu beneficiau de asistenţă medicală, iar tratamentele nu le erau administrate.
Comisarul Alexandru Cârdei de la CJPC Prahova, care participă la descinderile făcute la azilul din Păuleşti, a spus că bătrânii erau ţinuţi în condiţii "de neimaginat", iar mirosul de acolo era insuportabil.
El a spus că a găsit în căminul de la Păuleşti numeroase nereguli, de la mâncare fără etichete, până la găini vii ţinute într-o cadă de baie, mucegai pe jos, muşte moarte şi uscate rămase pe firele electrice şi în incinta în care se face mâncarea.
Reprezentantul CJPC Prahova a mai afirmat că, de asemenea, nu există un reţetar pentru prepararea hranei pentru bătrânii bolnavi, că niciunul dintre angajaţii care se ocupă de preparea hranei nu are carnet de sănătate, iar comisarii au găsit în incinta căminului 20 de kilograme de carne care nu are elemente de identificare, astfel că nu se poate şti de unde provine sau dacă este expirată.
"Pe jos este mucegai, mâncarea se face în aceeaşi incintă unde sunt depozitate vopseluri, pe firele electrice sunt muşte uscate, iar într-o cadă am găsit două găini vii", a afirmat Cârdei.
Întrebat dacă ştie care sunt sumele pe care le plăteau bătrânii pentru a fi ţinuţi în acest azil, el a spus că, din discuţiile pe care le-a avut cu poliţiştii, a înţeles că tariful lunar de persoană era de 1.000 de lei.
Poliţia Prahova: Azilul din Păuleşti este administrat de o firmă şi funcţionează fără autorizaţie
Şeful Poliţiei Judeţene Prahova, comisar Viorel Dosaru, a declarat că Poliţia a început verificările în acest caz după ce a primit imagini care arată condiţiile în care bătrânii erau ţinuţi azilul ilegal din comuna Păuleşti.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova, Raluca Brezeanu, la acţiunea de la Păuleşti participă ofiţeri de la Brigada de Crimă Organizată, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, inspectori de la Protecţia Consumatorului, dar şi un medic legist.
Surse apropiate anchetei au declarat că respectivul cămin de bătrâni este administrat de societatea comercială SC Alex & Moni şi funcţionează ilegal, în condiţiile în care firma nu deţine autorizaţie pentru funcţionarea unui astfel de aşezământ.
Primele date arată că unii dintre bătrâni ar fi fost ţinuţi acolo împotriva voinţei lor.
Un al doilea centru ilegal în care erau ţinuţi bătrâni, descoperit de Poliţie la Ploieşti
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova, Raluca Brezeanu, poliţiştii au identificat, miercuri, şi un al doilea centru ilegal în care erau ţinuţi bătrâni, la Ploieşti, urmând să fie făcute verificări şi în acest caz, pentru a se stabili cine administrează spaţiul.
Conform sursei citate, în acest centru au fost găsite trei persoane.
Surse apropiate anchetei spun că primele verificări arată că acest centru ar fi administrat de aceeaşi firmă care deţine şi azilul de la Păuleşti şi că este posibil ca administratorii acestei societăţi să deţină şi alte spaţii în care să fie ţinuţi bătrâni.
Căminul de bătrâni din Păuleşti a fost închis în 2011 de CJPC, dar a continuat să funcţioneze ilegal
Căminul de bătrâni din Păuleşti care funcţiona ilegal fusese închis în 2011 de comisarii de la Protecţia Consumatorului Prahova, iar patronii azilului au contestat decizia în instanţă şi au pierdut, după care au început să încheie contracte ilegale, pe persoană fizică, cu aparţinătorii bătrânilor.
Căminul de bătrâni din localitatea prahoveană Păuleşti a fost închis, în vara anului 2011, de către comisarii de la Protecţia Consumatorului Prahova, după ce rudele unor vârstnici cazaţi acolo au reclamat condiţiile în care erau ţinuţi bătrânii.
Comisarul Alexandru Cârdei de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Prahova a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că decizia de a închide căminul a fost luată în urma unui control pe parcursul căruia s-au constatat deficienţe mari în ceea ce priveşte condiţiile în care erau ţinuţi bătrânii.
Administratorii căminului au contestat atunci în instanţă decizia, însă au pierdut procesul, după care au început să încheie contracte "între persoană fizică neautorizată, respectiv patroana de acolo, şi aparţinătorii vârstnicilor cazaţi", a precizat Alexandru Cârdei.
El a mai spus că, la acel moment, pentru abaterile constatate azilul a primit amenzi în valoare de 60.000 de lei. Patronii au contestat în instanţă şi amenzile, iar după ce în primă fază Judecătoria Ploieşti a menţiuni procesul-verbal de sancţionare, ulterior Tribunalul Prahova, ca instanţă de recurs, a redus amenzile, cuantumul acestora ajungând la 18.000 de lei.
Patronii firmei Alex&Moni, care administrează căminul de bătrâni, îşi promovau afacerea pe internet, pe site-uri specializate în recrutarea de personal şi îngrijire. Pe un astfel de site căminul de la Păuleşti este prezentat drept "Pensiunea Alex & Mony" care oferă o "ambianţă plăcută" în care "părinţii noştri se vor simţi ca în sânul familiei". Pensiunea promite "condiţii deosebite de cazare", supraveghere permanentă, la preţuri cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei de persoană în funcţie de starea de sănătate.
Serviciile prezentate în materialul de promovare includ patru mese pe zi şi două gustări, masă servită la pat, flori în cameră, prosoape, haine şi lenjerii schimbate săptămânal, gimnastică medicală şi alte beneficii cum ar fi serbarea zilei de naştere, petrecere de Crăciun şi Anul Nou, acces la curte cu grădină cu flori şi foişor, corespondenţa adusă în cameră şi "curăţenie sumară zilnică".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO