Descoperire RECORD: Peste 1.300 de proiectile de artilerie din primul război mondial, găsite în Suceava

Peste 1.300 de proiectile de artilerie provenind din primul război mondial au fost găsite pe o păşune aflată localităţile Neagra şi Dîrmoxa din oraşul sucevean Broşteni, fiind cea mai mare cantitate de muniţie descoperită în judeţul Suceava.

Urmărește
965 afișări
Imaginea articolului Descoperire RECORD: Peste 1.300 de proiectile de artilerie din primul război mondial, găsite în Suceava

Descoperire RECORD: Peste 1.300 de proiectile de artilerie din primul război mondial, găsite în Suceava (Imagine: Liliana Bujdei/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Poliţia din Broşteni a anunţat la începutul acestei săptămâni că în Valea Negrii, între localităţile Neagra şi Dîrmoxa, au fost găsite mai multe proiectile.

Astfel, pe păşunea denumită "Cerbu", au fost descoperite 64 de proiectile care erau dezgropate pe jumătate, în urma ploilor torenţiale şi au izolat locul, fiind asigurată paza muniţiei până la sosirea pirotehniştilor.

Echipa pirotehnică a ISU Suceava care a mers la faţa locului a descoperit, în total, 1.304 proiectile de artilerie, din care 1.157 de proiectile explozive calibrul 76 milimetri şi 134 de proiectile explozive calibrul 100 milimetri, provenind din primul război mondial, multe dintre acestea fiind în perfectă stare de funcţionare.

"Statistic, s-a stabilit un nou record privind numărul de elemente de muniţie asanat în judeţul Suceava într-o singură misiune", precizează sursa citată.

Cu ajutorul unui buldoexcavator au fost săpate gropi în care a fost pregătită muniţia pentru distrugere, iar din cauza numărului ridicat de proiectile lucrările de distrugere au fost făcute pe parcursul a două zile, paza pe timpul nopţii fiind asigurată de poliţişti şi jandarmi.

ISU Suceava menţionează că zona ar fi fost folosită ca depozit de muniţie şi nu este exclusă posibilitatea ca astfel de proiectile să mai existe.

În Valea Negrii, începând din anul 2003, în urma a patru misiuni, au fost descoperite în total 1.890 de proiectile, iar căutările s-au desfăşurat pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare.

Pirotehniştii suceveni au instruit autorităţile locale pentru a avertiza populaţia în cazul în care va mai descoperi alte elemente de muniţie, privind măsurile de siguranţă şi modul de comportare în astfel de situaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici