Video Dezastrul continuă la Azuga: Strada şi gospodăriile au fost inundate în urma alunecării de teren

  • După ce albia pârâului Azuga a fost blocată de alunecarea de teren, sâmbătă dimineaţa, zona a fost inundată
  • Echipele de pompieri, pădurari şi lucrători de la SGA Prahova încearcă să elibereze cursul apei
  • 130 de oameni, evacuaţi, au dormit pe unde au apucat
Urmărește
6700 afișări

Cele aproximativ 130 de persoane care au fost evacuate, au dormit la rude, într-o sală de sport sau la o pensiune.

Din vârful muntelui s-a rupt versantul. Pământ, stânci şi copaci au măturat totul în calea lor, imaginile dezastrului fiind surprinse de localnici.

Oamenii au privit neputincioşi cum natura s-a dezlănţuit.

„Eram în curte toţi, făceam treabă şi au trecut trei avioane. Au început să cadă copacii pe rând, câte unul”, spune un localnic.

„Am auzit ca o trosnitură puţin pe la 13 şi pe seară ( vineri seara – n.r.) a început să cadă”, povesteşte altul.

Speriaţi, localnicii au început să strângă din lucruri, însă nu au reuşit să ia mare lucru.

„În momentul de faţă avalanşa s-a oprit la prima gospodărie. În situaţia în care terenul nu este aşezat şi urmează o altă mişcare o să fie probleme. Practic, sistem domino. O să cadă casă peste casă”, a spus Cristian Ionescu, prefectul judeţului Prahova.

Autorităţile au decis să evacueze toată zona din cauza pericolului. 130 de persoane au fost evacuate şi cazate la o pensiune, la sala de sport şi la rude.

„În continuare muntele se mişcă, vin stânci, vin copaci la vale, pământ. Nu putem acţiona momentan, e un risc prea mare”, a declarat Ciprian Barbu, primarul din Azuga.

Autorităţile locale spun că, deocamdată, nu ştiu care ar putea fi cauza dezastrului. Reprezentanţii Agent Green, organizaţie neguvernamentală non-profit pentru protecţia mediului, au însă o variantă.

„Prăbuşirea versantului de la Azuga este cel mai probabil cauzată de un fenomen geomorfologic natural. Versantul este unul nordic, foarte abrupt şi din fericire era bine împădurit cu pădure mixtă de conifere şi foioase. Imaginea satelitară de miercuri 8 aprilie arată că pe versant nu s-au făcut exploatări forestiere în ultimele decenii. Dezastrul ar fi fost mult accentuat dacă pe el s-ar fi făcut exploatări”, scriu cei de la Agent Green.

Reprezentanţii ISU Prahova au anunţat că sâmbătă dimineaţa mai multe echipaje mixte acţionează pentru degajarea albiei râului şi eliberarea cursului apei. Asta după ce strada Umbroasa este inundată, împreună cu cele 30 de gospodarii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici