- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.08.2014, 21:40)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul ICA - Voiculescu: Am fost vânat de procurori. Rechizitoriul este incorect. Pronunţarea a fost amânată. Până joi avocaţii pot depune concluziile scrise
Dezbaterile în dosarul ICA au fost reluate marţi dimineaţă, de la ora 10.00, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB). Dan Voiculescu a declarat, în cursul zilei, că "întotdeauna e bine să speri şi într-o achitare", dar că este "pregătit pentru orice". După zece ore de la reluarea dezbaterilor, pronunţarea în dosarul ICA a fost amânată. Inculpaţii au susţinut ultimul cuvânt, iar avocaţii pot depune concluzii scrise până joi, urmând să fie anunţată ulterior data pronunţării.
Urmărește
11533 afișări
Dan Voiculescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
22:15 - Dosarul ICA: Pronunţarea amânată, până joi avocaţii pot depune concluziile scrise
Pronunţarea în dosarul ICA a fost amânată după ce, marţi, inculpaţii au susţinut ultimul cuvânt, iar avocaţii pot depune concluzii scrise până joi, urmând să fie anunţată ulterior data pronunţării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FBI crede că atacatorul din New Orleans a acţionat singur
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
Judecătorii de la CAB se vor pronunţa în acest dosar după ce avocaţii vor depune concluziile finale, aceştia din urmă putând face acest lucru până joi.
22:06 - Dosarul ICA: Popa şi Mencinicopschi au invocat probleme familiale, Pantiş a negat prejudiciul
Gheorghe Mencinicopschi a spus că nu vrea ca familia sa să ajungă în stradă, Corneliu Popa a rugat instanţa să ţină cont că are o fetiţă cu probleme de sănătate, iar Sorin Pantiş a susţinut că în dosarul ICA nu există prejudiciu, în ultimul cuvânt dat inculpaţilor în dosarul ICA.
Corneliu Popa, a spus, în ultimul cuvânt, că, nici când era director la ADS, nu a avut "nicio treabă cu nicio firmă din GRIVCO".
"Pe domnul Dan Voiculescu nu l-am cunoscut, pe ceilalţi inculpaţi nu i-am cunoscut în viaţa mea până în această fază procesuală. Când am fost la DNA, procurorul Eva mi-a spus că am fost omul potrivit la locul nepotrivit. Văzând cum s-a derulat acest proces, am înţeles ce a vrut să spună. Vă rog să ţineţi cont că am o fetiţă care suferă de o boală ce nu poate fi tratată în ţară şi nu am bani să merg în străinătate", a spus Popa, în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).
La rândul său, Gheorghe Mencinicopschi a spus că s-a considerat nevinovat în tot acest timp şi că este nevinovat
21:40 Voiculescu, în ultimul cuvânt: Am fost vânat de procurori. Rechizitoriul este incorect
Dan Voiculescu a susţinut, marţi, în ultimul cuvânt, că rechizitoriul dosarului ICA este "incorect" şi "bazat pe falsuri, nu pe probe", şi că întreaga urmărire penală s-a făcut în lipsa sa pentru că timp de un an şi trei luni a fost "vânat" de procurori, fără a fi chemat la DNA.
Voiculescu a spus, în deschiderea ultimului cuvânt, că va încerca să fie cât se poate de scurt, având în vedere că apărătorii săi au vorbit foarte mult, şi că şi-a structurat discursul pe patru teme.
El a spus că rechizitoriul este, după părerea sa, "incorect" şi "nu se bazează pe nicio probă materială".
"Este creată o naraţiune care este făcută cu talent de scriitor, nu de procuror. Ascultând-o pe doamna procuror mi-am notat doar câteva lucruri, dar rechizitoriul este bazat pe falsuri, nu pe probe, nici directe, nici indirecte. Spunea doamna procuror că a fost un NUP care fost infirmat, dar nu a spus că a fost infirmat în 2007. Eu am făcut lucrurile de care am fost acuzat, când NUP-ul nu era infirmat", a spus Voiculescu.
20:25 Dosarul ICA: Procurorul a cerut respingerea apelului; urmează ultimul cuvânt al inculpaţilor
Procurorul DNA a prezentat concluziile finale în dosarul ICA, cerând magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) să respingă apelul inculpaţilor, cererea de schimbare a încadrării juridice din spălare de bani în tăinuire şi contestaţia fiicelor lui Voiculescu privind sechestrul asigurator.
După prezentarea concluziilor finale de procuror, instanţa a luat o pauză, urmând ca, la reluarea şedinţei, inculpaţii să susţină ultimul cuvânt.
Avocaţii inculpaţilor din dosarul ICA au cerut, marţi, în pledoariile finale, achitarea clienţilor lor, pe motiv că aceştia sunt nevinovaţi..
19:35 Dosarul ICA: Toţi avocaţii inculpaţilor au cerut achitarea acestora
Avocaţii inculpaţilor din dosarul ICA au cerut, marţi, în pledoariile finale, în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), achitarea clienţilor lor, pe motiv că aceştia sunt nevinovaţi.
Înainte de încheierea pledoariilor finale, Dan Voiculescu, care plecase după pledoaria avocatului său, a revenit în sala de judecată.
În cadrul pledoariilor finale, apărătorii au cerut ridicarea sechestrului asigurator pus în cazul mai multor inculpaţi.
"Noi nu avem un prejudiciu clar stabilit. Avem sechestru şi poprire pe conturi, ceea ce ne obligă să luăm în calcul existenţa sau inexistenţa unui prejudiciu. Expertiza în cauză nu este relevantă. Este bazată pe falsuri economice. Este o expertiză ştiinţifico-fantastică", a spus avocatul fostului ministru Sorin Pantiş, cu vocea tremurândă, cerându-şi scuze pentru aceasta şi explicând că clientul său îi este şi prieten şi "îl paşte o situaţie tare gravă".
Avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi a spus că clientul său nu a avut nicio legătură cu privatizarea ICA.
După ce vor fi ascultaţi şi reprezentanţii părţilor prejudiciate în dosar, urmează ca procurorul DNA să expună concluziile finale, după care inculpaţii vor avea ultimul cuvânt.
16:00 - Mateuţ a cerut admiterea apelului, desfiinţarea sentinţei şi achitarea lui Voiculescu
Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut marţi, în pledoaria finală din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), admiterea apelului faţă de sentinţa dispusă de Tribunalul Capitalei, desfiinţarea acesteia şi achitarea clientului său.
"Procedura privatizării a îndeplinit toate condiţiile legale extra-penale. Nu există nicio notă din care să rezulte că privatizarea s-a făcut în mod ilegal. (...) Acţiunile de la ICA nu provin din infracţiuni. (...) În situatia în care admiteţi solicitarea de schimbare a încadrării juridice, vă solicit să stabiliţi că a intervenit prescripţia specială şi să dispuneţi continuarea procesului penal, pentru că Voiculescu Dan nu se prevalează de prescripţie", a mai spus avocatul, în faţa completului de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).
După pledoaria avocatului său, Dan Voiculescu a plecat de la sediul instanţei, precizând că va reveni într-o jumătate de oră.
La ora transmiterii acestei ştiri, procesul continuă cu pledoariile avocaţilor celorlalţi inculpaţi din dosar.
14:00 - Cererea de recuzare a completului, inadmisibilă; avocaţii susţin pledoariile finale
Cererea de recuzare a completului care judecă dosarul ICA, înaintată de apărătorul lui Dan Voiculescu, a fost declarată inadmisibilă, procesul continuând cu pledoariile finale ale avocaţilor tuturor inculpaţilor.
Prima pledoarie a fost cea a lui Gheorghiţă Mateuţ - avocatul lui Voiculescu.
După mai bine de o oră şi jumătate, acesta a fost întrerupt de apărătorul unui alt inculpat, care l-a rugat să îl lase să îşi spună pledoaria, pentru că trebuie să plece de urgenţă la spital, urmare a unui infarct suferit de o rudă.
Apărătorul lui Voiculescu şi-a lăsat colegul de breaslă să vorbească, urmând ca el să reia, după acesta, pledoaria în favoarea clientului său.
Înaintea pledoariilor, instanţa ca respins ca inadmisibilă o nouă cerere de recuzare a completului de judecată, formulată de acelaşi Gheorghiţă Mateuţ. Acesta a înaintat cererea după ce instanţa i-a respins o solicitare de acordare a unui nou termen, motivată de faptul că DNA a cerut schimbarea încadrării juridice în cazul lui Dan Voiculescu şi, în acest context, are nevoie de timp pentru pregătirea apărării.
11:50 - DNA a solicitat schimbarea încadrării juridice, Mateuţ cere iar recuzarea completului
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut schimbarea încadrării juridice din art. 29 lit. c în art. 29 lit. b şi c din Legea 656/2002 republicată în 2012 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism.
Articolul menţionat, care se referă la spălarea banilor, prevede că această infracţiune este constituită de "ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni" (litera b), dar şi de "dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni" (litera c).
În acest context, Gheorghiţă Mateuţ a cerut, marţi, un nou termen, pentru pregătirea apărării, în condiţiile schimbării încadrării juridice.
Cererea a fost respinsă de instanţă. "În 7 iulie, s-a pus în vedere avocaţilor să pregătească concluziile pe schimbarea încadrării juridice. Astfel, avocaţii au avut timp suficient să pregătească apărările. Practic, nu este vorba despre noi infracţiuni, ci tot despre spălarea banilor", a eplicat preşedintele completului, judecătoarea Camelia Bogdan.
După respingerea solicitării de acordare a unui nou termen, apărătorul lui Voiculescu a înaintat o nouă cerere de recuzare a completului.
Instanţa s-a restras pentru a delibera cu privire la admisibilitatea cererii de recuzare.
10:00 - Voiculescu, înaintea termenului din dosarul ICA: Întotdeauna e bine să speri şi într-o achitare
"Eu sper să fie completul de judecată de bună-credinţă şi să judece corect. Dacă nu, eu sunt pregătit pentru orice, nu mi-e frică. În momentul în care într-o bătălie cu şeful statului care are toate pârghiile serviciilor secrete, lupta e grea (...) Întotdeauna e bine să speri şi într-o achitare", a spus el, la intrarea în sediul Curţii de Apel Bucureşti (CAB).
Referitor la infracţiunea de spălare de bani pentru care este judecat, Voiculescu a subliniat că nu are "niciun amestec". "Am spus şi doamneii judecător: am făcut o donaţie, în condiţiile în care există un NUP din care rezultă ca privatizarea a fost legală. De unde până unde ideea că ştiam că e obţinut din infracţiuni?", a susţinut Voiculescu.
Dan Voiculescu a vorbit şi despre termenul-maraton de ieri, care a durat circa 11 ore. "Mi s-a părut o grabă care nu îi văd rostul, dar fiecare preşedinte de complet îşi conduce completul aşa cum consideră necesar şi reuşeşte să facă", a declarat fondatorul PC.
La rândul său, fostul ministru Sorin Pantiş, judecat şi el în acest dosar, a spus că nu are ce să regrete câtă vreme se consideră nevinovat. "Este o privatizare în care nu există niciun prejudiciu, desfăşurată în conformitate cu legislaţia. (...) Este o goană a procuraturii pentru a condamna pentru o ipotetică faptă care nici nu există", a mai spus el.
Dezbaterile de marţi în dosarul privatizării ICA au fost reluate, de la ora 10.00, la CAB, avocaţii urmând să susţină pledoariile finale.
Procurorul a cerut, luni seară, pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii şi aplicarea legii mai favorabile în acest caz, şi anume a noului Cod penal. În cazul lui Dan Voiculescu, judecat pentru spălare de bani, pedeapsa maximă prevăzută de noua lege penală este de 10 ani de închisoare.
La termenul de luni, avocaţii inculpaţilor au înaintat aproximativ 40 de cereri.
Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ a cerut să fie audiaţi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş, aceste cereri fiind respinse. La fel s-a întâmplat cu o solicitare privind audierea actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.
Mateuţ a mai cerut recuzarea completului de judecată, pe motiv că aceeaşi judecători care au pus sechestru pe bunurile fiicelor lui Dan Voiculescu au decis şi în cazul contestaţiei referitoare la această măsură, şi această solicitare fiind respinsă.
Preşedintele completului care judecă dosarul ICA, Camelia Bogdan, a arătat că instanţa a decis, pe 1 iulie, impunerea măsurilor asiguratorii, iar contestaţia nu putea fi făcută decât cu privire la modul de aplicare a sechestrului.
O altă solicitare a lui Mateuţ, de seizare a instanţei supreme, Curţii Constituţionale şi Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a fost de asemenea respinsă.
Şi avocata Maria Vasii a cerut sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru lămuriri referitoare la sechestrul pus de instanţă în acest dosar.
La rândul său, George Moloman, avocatul fostului şef al ADS Corneliu Popa, a cerut ca clientul său să fie testat cu poligraful, pentru a se vedea că nu a minţit referitor la privatizarea ICA.
Avocatul lui Sandu Jean a cerut reaudierea lui Adrian Câciu, cel care a făcut parte din corpul de control care a semnat documentul prin care s-a suspendat procedura de privatizare a ICA.
O altă cerere a venit de la avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi, care a solicitat să fie vizionat un interviu cu clientul său, difuzat la TV în mai 2014.
Avocatul fostului ministru Sorin Pantiş a solicitat o expertiză judiciară şi încuviinţarea unui expert parte.
Procurorul de caz a cerut judecătorilor respingerea celor mai multe dintre solicitările inculpaţilor.
Tot la termenul de luni au fost audiaţi doi dintre inculpaţi, Jean Catalin Sandu şi Nicolae Săvulescu, ambii afirmând că sunt nevinovaţi.
La termenul anterior al dosarului ICA, în 7 iulie, completul format din judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, de la Curtea de Apel Bucureştia audiat majoritatea inculpaţilor, aceştia susţinând că sunt nevinovaţi.
Astfel, Dan Voiculescu a arătat că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte, susţinând că procurorul de caz a intimidat martorii, că s-a stabilit un prejudiciu fals şi că au
dispărut 40 dintre volumele de material probatoriu.
Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a declarat, la rândul său, că nu a obţinut niciun avantaj de pe urma privatizării ICA, precizând că nu este "omul
de casă al lui Voiculescu".
Audiat, şi el, tot în calitate de inculpat, fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a spus că dacă ICA nu ar fi fost privatizat, atunci acesta ar fi intrat în procedura de insolvenţă şi de faliment, în baza legilor de la acea vreme.
Înainte de audierea inculpaţilor, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut ca dosarul ICA să fie trimis pentru repartizare aleatorie unui alt complet, motivând că cei doi magistraţi din
această cauză au fost desemnaţi în 26 iunie, când aceştia erau încă judecători la Tribunalul Bucureşti. Mateuţ a precizat că la 26 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis noii membri ai acestui complet, deşi aceştia erau atunci judecători la Tribunalul Bucureşti şi au venit la CAB din 1 iulie, când au şi început judecarea dosarului ICA. Cererea a fost susţinută şi de ceilalţi avocaţi din dosar, în final fiind respinsă de instanţă, care a trecut la audierea inculpaţilor.
Tot la termenul din 7 iulie, avocatul lui Voiculescu a cerut judecătorilor schimbarea încadrării faptelor pentru care este judecat clientul său, din spălare de bani în tăinuire, pedeapsa maximă pentru aceasta din urmă fiind de cinci ani. Solicitarea ar urma să primească un răspuns din partea instanţei la termenul de luni, 4 august.
Dosarul privind privatizarea ICA este judecat din 1 iulie de completul formatdin magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.
În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat atunci că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare.
Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe
Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.
Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe