Diaspora românească din Spania, subiect de studiu pentru ŞAPTE universităţi internaţionale

Şapte universităţi internaţionale, printre care şi cea din Bucureşti, au demarat primul studiu legat de situaţia diasporei româneşti din Spania, astfel, urmărindu-se conexiunile românilor plecaţi cu cei rămaşi acasă, dar şi cu alţi români, care trăiesc în alte state ale lumii.

Urmărește
453 afișări
Imaginea articolului Diaspora românească din Spania, subiect de studiu pentru ŞAPTE universităţi internaţionale

Diaspora românească din Spania, subiect de studiu pentru ŞAPTE universităţi internaţionale

„Acest proiect îşi propune să analizeze conexiunile românilor plecaţi în Spania cu cei rămaşi acasă, dar şi cu alţi români, care trăiesc în alte state ale lumii. Această ţesătură de relaţii, din care fac parte membrii familiei, prietenii şi cunoscuţii, ne ajută să înţelegem strategiile lor de supravieţuire, cum îşi conservă identitatea naţională, dar şi modul în care circulă între ei informaţiile, bunurile materiale, banii, ideile şi valorile”, susţin conf. univ. Marian-Gabriel Hâncean la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti, liderul echipei de cercetători români implicaţi în proiect.

Proiectul va analiza diaspora românească din Spania concentrată în două locuri unde românii reprezintă mai mult de 10% din totalul populaţiei, Castelló de la Plana (Valencia) şi Roquetas de Mar (Almería).

S-a constatat că românii din cele două localităţi provin, preponderent, din judeţele Dâmboviţa, respectiv Bistriţa-Năsăud. Prin urmare, studiul va porni de la rutele de migraţie dintre Castelló de la Plana (Valencia) – Dâmboviţa şi Roquetas de Mar (Almería) - Bistriţa-Năsăud.

"Proiectul urmăreşte conexiunile interpersonale dezvoltate de români în aceste oraşe, legăturile lor cu locurile de origine, judeţele Dâmboviţa şi, respectiv, Bistriţa-Năsăud, dar şi cu alte ţări. În acest fel, va fi posibilă înţelegerea dinamicii, care apare în ceea ce se numeşte „câmpuri transnaţionale” şi a fluxurilor de comunicaţii sociale între locuri din ţări diferite", reise dintr-un comunicat de presă al Universităţii Bucureşti.

Potrivit sursei citate, studiul va analiza şi reţeaua de instituţii, firme şi organizaţii care facilitează migraţia românilor şi va oferi, pentru prima dată, o analiză cuprinzătoare a modalităţilor de comunicare între o parte a diasporei române în Europa.

„O noutate o reprezintă faptul că, pentru a înţelege legăturile românilor din Europa, studiul colectează, în mod sistematic, date despre relaţiile pe care migranţii şi nemigranţii le întreţin cu oameni din alte ţări decât România şi Spania, pentru a înţelege legăturile lor din Europa. În total, vom solicita participarea a 600 de persoane la sondaj, atât în ​​România, cât şi în Spania", precizează José Luis Molina, profesor universitar la Universitatea Autonomă din Barcelona.

Proiectul ORBITS este demarat de un grup de cercetători din şapte universităţi din Spania, România, Germania, Elveţia şi Statele Unite ale Americii şi este finanţat de Guvernul Spaniei prin Ministerul Economiei, Industriei şi Competitivităţii şi va dura până în 2020. Partenerul din România în acest studiu ştiinţific este Institutul de Cercetări al Universităţii din Bucureşti. .

În 2015, aproape trei milioane de români trăiau în state ale UE, altele decât România. Din cei aproape două milioane de imigranţi în Spania proveniţi din state ale UE, cei mai mulţi, aproximativ 660.000, sunt români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici