Din raportul Comisiei SRI prezentat Birourilor permanente reunite lipseşte o informare, pentru că nu este publică

Raportul Comisiei de control al SRI, prezentat miercuri conducerii celor două Camere, conţine doar informările care pot fi făcute publice cu privire la activitatea infracţională a clanului Bercea, respectiv 10 din 11 informări.

Urmărește
250 afișări
Imaginea articolului Din raportul Comisiei SRI prezentat Birourilor permanente reunite lipseşte o informare, pentru că nu este publică

Din raportul Comisiei SRI prezentat Birourilor permanente reunite lipseşte o informare, pentru că nu este publică

”Raportul a venit cu tot ceea ce poate fi făcut public. Senatorul Verestoy, în calitate de menbru al Comisiei SRI, a precizat, la întrebarea domnului Tăriceanu, că toate datele publice au fost prezentate în acest raport. Surprinderea era vizavi de faptul că s-au făcut 11 informări cuprinzând tot ce înseamnă activitatea acestui grup infracţional Bercea şi singura informare care nu s-a făcut era faptul că Mircea Băsescu este în situaţia în care este şi implicarea acestuia şi faptul că e fratele preşedintelui”, a precizat secretarul Camerei Niculae Mircovici, după şedinţa Birourilor permanente reunite.

El a spus că răspunsul senatorului Verestoy la întrebarea lui Tăriceanu a fost că informările nu se fac pe bază de grade de rudenie, ci conform legii, pentru cei care sunt îndreptăţiţi să primească aceste informaţii.

Potrivit lui Mircovici, Verestoy a mai precizat că, în momentul în care, conform legii, se declanşează urmărirea penală sau cazul respectiv trece în zona judiciară, toate aceste informaţii se transmit magistraţilor, singurii îndeptăţiţi să cunoască acest lucru, şi nu altor structuri.

”Domnul Tăriceanu l-a întrebat pe senatorul Verestoy dacă cele 11 informări au fost prezentate. Apare suprinzător faptul că nu a fost prezentată una. Şi aici s-a oprit. Evident că referirea a fost făcută la această informare cu privire la domnul Mircea Băsescu”, a spus Mircovici.

Raportul a fost prezentat miercuri spre informare Birourilor Permanente reunite, care a luat la act de acesta.

Mircovici a spus că raportul este public numai în partea care e publică, nu cu anexe.

”Şi anexele pot avea caracter public şi caracter secret. Ceea ce e secret nu se transmite nici nouă, rămâne la comisia SRI”, a mai spus Mircovici.

Directorul SRI, George Maior, a declarat, marţi, după audierea la Comisia parlamentară de control, că activitatea infracţională desfăşurată de Sandu Anghel şi gruparea sa se află în atenţia SRI din 2001, Serviciul transmiţând informări diverşilor premieri, precum şi preşedinţilor Ilescu şi Băsescu.

"Evaluările preliminare realizate la nivelul SRI au relevat că activităţile infracţionale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondual, respectiv ale grupării interlope pe care o coodonează, s-au aflat în atenţia SRI din 2001. (...) Date fiind consistenţa informaţiilor obţinute de SRI, notorietatea, acţiunile ilegale ale lui Sandu Anghel în lumea interlopă, impactul transfrontalier al acestor ilegalităţi, SRI a acţionat consecvent pentru informarea beneficiarilor legali în plan local, central şi a organelor de urmărire penală", a spus Maior.

El a arătat că, în perioada 2001-2012, SRI a derulat opt acţiuni informativ-operative pe profilurile apărarea Constituţiei, securitate economică, ameninţări transfrontaliere, referitoare la activităţi de criminalitate organizată ale grupării Bercea.

"Aceste acţiuni au fost finalizate cu informarea beneficiarilor legali, de la nivel central, preşedinţi ai României, şi domnul Iliescu a fost informat la un anumit moment, o informare transmisă preşedintelui Traian Băsescu la data de 29 octombrie 2009 cu probleme ce ţin de securitate naţională vizavi de acest clan", a spus Maior.

El a mai afirmatcă acea informare remisă preşedintelui Băsescu nu a conţinut aspecte referitoare la raporturile sau relaţiile lui Bercea cu fratele său, Mircea Băsescu.

Maior a spus că documentele de informare au fost remise de SRI către diverşi premieri, miniştri de Interne, alţi membri ai Guvernului, au vizat acţiuni ale clanului privind perceperea de taxe de protecţie în diverse judeţe, derularea de operaţiuni ilegale cu metale neferoase, evalizune fiscală de mare amploare, coordonarea de reţele de trafic de persoane, inclusiv minori, în Italia, Franţa, Spania, Serbia, de la care erau colectate fonduri obţinute prin cerşetorie, furt, creditarea ilegală a unor persoane fizice şi juridice, cointeresarea unor funcţionari de finanţe publice, accesarea şi deturnarea de fonduri bugetare destinate minorităţii rome şi coruperea unor magistraţi în scopul obţinerii de soluţii favorabile în diverse dosare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici