Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul fraudării BIR
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, luni, pe Dinel Staicu la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), instanţa reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei.
Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul fraudării BIR (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a redus de la 12 la şapte ani de închisoare cu executare şi pedepasa primită la Tribunalul Bucureşti de fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) Ion Popescu, în dosarul în care este acuzat de o fraudă de cinci milioane de euro.
De asemenea, Radian Răceală, fost director al Direcţiei de creditare din BIR, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, pedeapsa în cazul acestuia fiind redusă cu un an.
În cazul Vioricăi Duţu, fost şef serviciu creditare la BIR, Curtea de Apel Bucureşti a dispus condamnarea la patru ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de nouă ani. La Tribunalul Bucureşti, Viorica Duţu fusese condamnată la şase ani de închisoare cu executare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În dosarul fraudării BIR, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, în 16 decembrie 2010, pe Dinel Staicu şi Ion Popescu la 12 ani de închisoare cu executare, iar pe Radian Răceală şi Viorica Duţu la şase ani de închisoare cu executare. Decizia Tribunalului a fost contestată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, care luni a decis definitiv în acest dosar.
În 15 iunie 2010, la Judecătoria Sectorului 4 Dinel Staicu şi fostul preşedinte al BID Ion Popescu au primit pedepse de patru ani de închisoare cu executare, ei fiind obligaţi şi la plata a peste opt milioane de lei. Totodată, Radian Răceală şi Viorica Duţu au primit atunci pedepse de trei ani de închisoare cu suspendare, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată. Celor doi instanţa de fond le-a impus termene de încercare de câte cinci ani.
Pe latură civilă, instanţa a admis atunci în parte acţiunea părţii civile Banca Internaţională a Religiilor - prin lichidatorul Moore Stephens (RVA) - şi i-a obligat pe cei patru inculpaţi la plata în soldar a 8.053.561,1 lei, precum şi a dobânzii legale calculate de la data acordării până la plata efectivă a fiecărui credit pentru societăţile BDJ, Frigoriferul, Avab, Abator Mofleni, Jiul Vulcan, Vladinex, And Kris, Mozoc, Poldinex, Practicianul şi Rebega Consulting de către nouă sucursale BIR, respectiv Craiova, Craiova Gară, SMB, Plevnei Bucureşti, Târgovişte, Piteşti, Slatina, Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea.
Directorul SIF Oltenia şi fost patron al clubului Universitatea Craiova, Dinel Staicu, a fost trimis în judecată în 9 noiembrie 2006, de către procurorii anticorupţie, alături de el fiind inculpaţi Ion Popescu, fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor, Radian Răceală, fost director al Direcţiei de creditare din BIR, şi Viorica Duţu, fost şef serviciu creditare la BIR, pentru o fraudă de peste cinci milioane de euro.
Potrivit procurorilor anticorupţie, din banii obţinuţi fraudulos de la BIR Staicu a cumpărat acţiuni la SIF Oltenia, în valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Staicu a fost numit în conducerea SIF Oltenia în 2006, înlocuindu-l în funcţia de preşedinte-director general pe Vasile Şalapa.
Staicu a solicitat şi a obţinut încheierea unor convenţii de cesiune de creanţă şi a unor contracter de credit, iar banii i-a utilizat în interesul altor societăţi pe care le controla. În termenul de graţie pentru efectuarea plăţii unor creanţe cesionate şi înainte de expirarea perioadei de un an prevăzută pentru utilizarea unei linii de credit, Staicu a utilizat integral sumele de bani împrumutate de la bancă fără a achita ratele scadente creanţelor cesionate, a dispus reorganizarea prin absorbţie a societăţilor cesionare şi apoi le-a declarat falimentare. Ulterior, el a înstrăinat imobilele asupra cărora se constituiseră garanţii, astfel că executarea garanţiilor nu s-a mai putut realiza, notau procurorii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO