- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.03.2016, 12:34)
- Cătălina Mănoiu
Directorul SIE: Frecvenţa atacurilor cibernetice, în creştere. Spaţiul virtual, noul vest sălbatic
Directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, joi, că frecvenţa şi complexitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea ţintelor, au crescut, afirmând că absenţa unor norme unanim acceptate au transformat spaţiul virtual într-un nou vest sălbatic.
Urmărește
1320 afișări
Directorul SIE: Frecvenţa atacurilor cibernetice, în creştere. Spaţiul virtual, noul vest sălbatic (Imagine: Raul Stef / Mediafax Foto)
Directorul SIE a spus că, deşi, probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa României rămâne redus, dependenţa în creştere a societăţii noastre de tehnologie creşte vulnerabilitatea ei în faţa atacurilor cibernetice care pot afecta performanţa economică a ţării şi siguranţa naţională.
"Suntem de două ori mai interesaţi de a avea în România un sistem informatic general ale cărui probleme să îşi găsească soluţii rapide şi complete tocmai pentru că ştim cum arată sistemele informatice ale ţintelor noastre", a declarat directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu, la dezbaterea "Securitatea cibernetică-de la protecţia individului, la securitatea naţională", organizată la Parlament.
Şeful SIE a spus că "la nivel global, au crescut frecvenţa, amploarea, complexitatea şi gravitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea ţintelor acestora". "Tot mai mulţi actori internaţionali dezvoltă instrumente complexe în spaţiul cibernetic pe care le folosesc ofensiv pentru a-şi promova interesele ideologice, politice sau economice, pe de altă parte capabilităţile defensive se dezvoltă cel puţin deocamdată reactiv întotdeauna, din păcate, cu un pas în urma sistemelor defensive”, a explicat Ungureanu.
El a afirmat că tehnologia atacurilor evoluează de la pagube medii la ameninţări serioase la adresa securităţii informaţiei şi infrastructurii critice naţionale, afirmând că eforturile şi costurile relativ reduse ale atacurilor cibernetice vor atrage din ce în ce mai mulţi actori statali şi nestatali.
"Amploarea acestui fenomen va creşte pe măsură ce actorii statali vor conştientiza câştigurile importante pe care le pot obţine în urma unor atacuri cibernetice, eforturile şi costurile de realizare sunt relativ reduse, iniţial atacatorul deţine toate avantajele, nu există nicio formă reală de descurajare, iar riscul de contraofensivă este minimal. Este greu de apreciat diferenţe dintre actorii statali şi nestatali, dacă colaborează direct sau tacit”, a spus Ungureanu.
Directorul SIE a mai spus că este foarte posibil ca alte voci decât cele transatlantice şi europene să îşi promoveze valorile în mediul digital.
"Impactul geopolitic al efervescenţei din spaţiul digital creşte exponenţial o dată cu schimbarea rapidă a demografiei utilizatorilor spaţiului virtual dinspre N-V către S-E şi este foarte posibil ca alte voci decât cele transatlantice şi europene să vorbească mai răspicat în mediul virtual promovând valori şi idei diferite de cele cu care suntem noi societatea occidentală obişnuiţi”, a spus directorul SIE.
Potrivit lui Mihai Rărvan Ungureanu, în absenţa unor norme unanim recunoscute ale spaţiului digital, garantate de instituţii cu atribuţii în domeniu, acţiunile statelor de promovare a intereselor economice şi politice prin intermediul internetului au transformat mediul digital într-un nou vest sălbatic, absenţa reglementărilor încurajând o cursă contratimp a ultimilor veniţi şi o cursă a înarmărilor între actorii conascraţi.
"Mediul digital şi-a câştigat astfel statutul de armă sepecifică a războiului hibrid al secolullui XIX", a apreciat Ungureanu.
Citeşte şi: Comisiile de Buget-Finanţe au aprobat bugetele SRI, SIE, SPP şi STS. Bugetul ICR, suplimentat cu 500.000 de lei pentru "Anul Brâncuşi"
Citeşte şi: Comisia pentru controlul SIE discută situaţia din Siria şi criza migranţilor. Preşedintele Comisiei: Nu se întrevede o scădere a fluxului de migranţi.
Citeşte şi: SIE: Documentele recuperării ziariştilor răpiţi în Irak nu întrunesc condiţiile declasificării
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Protecţia Consumatorilor Arad face verificări după ce o femeie a găsit un vierme într-o prăjitură
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Orașul din România în care vom avea două zile de NINSOARE la început de februarie, potrivit meteorologilor AccuWeather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe