Directorul unui colegiu din Ialomiţa: Codul Etic nu trebuie să aibă caracter discriminatoriu

Directorul Colegiului "Grigore Moisil" din Urziceni (Ialomiţa), Ciprian Viorel Rădulescu, spune că nu corpul profesoral este cel mai corupt din România şi susţine că un cod etic în educaţie nu trebuie să aibă caracter discriminatoriu, prevederile acestuia putând fi introduse în Legea educaţiei.

Urmărește
405 afișări
Imaginea articolului Directorul unui colegiu din Ialomiţa: Codul Etic nu trebuie să aibă caracter discriminatoriu

Directorul unui colegiu din Ialomiţa: Codul Etic nu trebuie să aibă caracter discriminatoriu

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

"Am discutat cu colegii mei (din Colegiul Naţional «Grigore Moisil» - n.r.) despre Codul Etic în educaţie, iar părerea noastră unanimă este că acest cod etic nu trebuie să aibă un caracter discriminatoriu faţă de alte categorii sociale. Vrem respectarea demnităţii fiecărui profesor, nu numai a părinţilor şi a elevilor. (…) Prevederile cu privire la onestitatea, respectul, responsabilitatea, încrederea, corectitudinea din Codul Etic pot fi incluse în Legea educaţiei naţionale şi atunci, credem noi că lucrurile s-ar rezolva. Pentru că sunt convins că toată lumea este conştientă că totuşi corpul profesoral nu este cel mai corupt din România", a spus profesorul Ciprian Viorel Rădulescu, director al Colegiului Naţional "Grigore Moisil" din Urziceni, judeţul Ialomiţa.

Acesta a declarat că profesorii din unitatea de învăţământ pe care o conduce au mai multe obiecţii legate de prevederile Codului Etic, iar prima dintre acestea este legată de prevederea care interzice unui profesor să predea la clasa unde este elev copilul său, spunând că "încalcă un drept constituţional, respectiv egalitatea în drepturi".

"Cu ce este de vină, ne întrebăm noi, un profesor intrat prin concurs la o şcoală de elită, care are şi un copil intrat la aceeaşi şcoală, ca şi el, tot prin concurs, de nu poate să predea la clasa respectivă? Nu s-a gândit nimeni la repercusiunile care pot apărea în cazul acesta. Sunt părinţi care-şi pregătesc copiii pentru o anumită şcoală, ei ajung la şcoala respectivă şi nu pot să fie în clasa respectivă pentru că este copilul unui profesor şi atunci se iveşte o problemă", a spus directorul Colegiului Naţional "Grigore Moisil" din Urziceni.

Potrivit acestuia, o altă obiecţie este legată de relaţia dintre profesori, elevi şi părinţi în derularea actului educaţional.

"Colegii mei atrag, de asemenea, atenţia asupra relaţiei profesor - elev - părinte. Doar profesorul este sancţionat pentru faptele sale. Elevul şi părintele mai puţin. Dacă ne uităm în Legea educaţiei, sunt, într-adevăr, prevăzute sancţiuni pentru părinţii care nu-şi dau copiii la şcoală, dar nici vechea lege nu era şi nici actuala lege nu este operabilă. De ce? Pentru faptul că nu există la primării niciun fel metodologii de aplicare a acestor amenzi. Şi atunci amenzile acestea pe care le trimitem noi pe hârtie rămân pe hârtie", a afirmat profesorul Ciprian Viorel Rădulescu.

Acesta a spus că nu este de acord cu meditaţiile elevilor şi că "este foarte simplu ca această pregătire să se facă la şcoală şi este posibil să se facă la şcoală, dar profesorii trebuie remuneraţi".

Colegiul Naţional "Grigore Moisil" din Urziceni este unul dintre cele mai bine cotate licee din judeţul Ialomiţa. Potrivit conducerii unităţii de învăţământ, anul trecut, din cei 170 de absolvenţi ai acestui liceu doar doi elevi au picat bacalaureatul în prima sesiune, ei reuşind să ia examenul în sesiunea din toamnă.

Elaborarea unui astfel de cod a început în urmă cu câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învăţământul preuniversitar, Codul de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, precum şi la monitorizarea activităţii Consiliului Naţional de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar şi a Consiliului de etică şi management universitar.

Codul de etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârşitul anului trecut, în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

În urma scandalului de la Şcoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educaţiei finalizarea proiectului în termen de două săptămâni, însă acest proiect nu a ajuns până în prezent pe masa guvernului.

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici