- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.02.2017, 15:41)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA: 12 persoane puse sub învinuire în noul dosar ANRP/ Horia Georgescu, fost şef ANI, acuzat de abuz în serviciu: Nu am încălcat nicio lege
Procurorii DNA anunţă că au pus sub învinuire 12 persoane, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, evaluatori şi cesionari ai drepturilor litigioase, în noul dosar ANRP.
Urmărește
1365 afișări
Horia Georgescu, fost şef ANI, acuzat de abuz în serviciu în noul dosar ANRP: Nu am încălcat nicio lege (Imagine: Alexandru Hojda/ Arhiva Mediafax Foto)
Astfel, au fost puşi sub învinuire pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Opre Gianina Ancuţa, la data faptei preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi Morărescu Cristian, Georgescu Horia, Constantinovici Rodica, Baciu Remus şi Alexandru Lăcrămioara, la data faptelor membri ai aceleiaşi comisii.
În acelaşi dosar este cercetat şi Pricop Nicolae, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul cu consecinţe deosebit de grave. Papasteri Mihai, Vîţă Gheorghe şi Nuţiu Emil, la data faptelor evaluatori desemnaţi de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.
Rotaru Mihai şi Le Bomin Diana, cesionari ai drepturilor litigioase, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.
"În zilele de 03 şi 29 septembrie 2009, suspecta Opre Gianina Ancuţa, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), împreună cu ceilalţi suspecţi - membri ai aceleiaşi comisii, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafeţe de teren (4,93 ha, 3,48 ha şi 2,32 ha) situate în municipiul Bistriţa au fost evaluate la 47.370.400 lei, 29.507.700 lei şi 21.356.700 lei (în total 98.234.800 lei), sume ce au fost acordate drept despăgubire suspecţilor Rotaru Mihai, Le Bomin Diana şi unei alte persoane, beneficiari ai drepturilor litigioase. Terenurile respective au fost supraevaluate de către suspecţii Vîţă Gheorghe, Papasteri Mihai şi Nuţiu Emil, în calitate de evaluatori desemnaţi de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu sumele de 39.475.330 lei, 24.006.584 lei şi 14.929.906 lei (în total 78.411.820 lei), ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani", arată DNA într-un comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu în noul dosar privind restituiri supraevaluate, acesta precizând că nu a încălcat nicio lege.
"Valorile supraevaluate, dacă au fost, dar nu cred că este cazul, sunt responsabilitatea celor care le-au făcut. Din punctul meu de vedere, eu nu am încălcat nicio lege. Nu am dat declaraţii. Am calitatea de suspect pentru abuz în serviciu. Pe domnul Rotaru nu-l cunosc Eu sunt acuzat de faptul că nu mi-am îndeplinit nişte atribuţii de serviciu, dar eu nu am încălcat nicio lege. Eu, din punctul meu de vedere, puteam să aprob sau să trimit spre evaluare. (...)Nu era niciun element care să indice acest lucru (n.r. supraevaluarea) deoarece aceste dosare aveau filtre: primărie, prefectură, aparat tehnic al ANRP-ului, direcţie juridică. Dacă erau probleme, aceştia semnalau aceste lucruri", a declarat Horia Georgescu după ce a luat la cunoştinţă acuzaţiile.
Horia Georgescu este judecat într-o altă cauză ANRP, fiind acuzat de abuz în serviciu în legătură cu activitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, calitate deţinută înainte de a prelua conducerea ANI.
În aceeaşi cauză a fost audiat şi omul de afaceri Mihai Rotaru. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că audierea sa are legătură cu un nou dosar ANRP, existând suspiciuni potrivit cărora acesta ar fi fost unul dintre beneficiarii unor supraevaluări a trei terenuri din Bistriţa.
Prejudiciul în acesta caz este estimat la 17 de milioane de euro, au precizat sursele citate.
15 persoane sunt vizate de anchetă, au precizat pentru MEDIAFAX surse judiciare, fiind vorba despre membri ai comisiei ANRP, evaluatori, cesionari de drepturi litigioase şi beneficiar. Faptele ar fi fost comise în anul 2009.
Omul de afaceri Mihai Rotaru este cercetat într-o altă cauză a DNA, fiind acuzat că i-a dat mită 600.000 de euro fostului deputat PNL Ioan Oltean pentru a interveni la ANRP în favoarea sa. Rotaru ar fi obţinut de la ANRP o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.
Citeşte şi: Prejudiciul estimat în dosarul lui Horia Georgescu, majorat cu aproximativ zece milioane de euro. Procurorii au stabilit că statul a fost păgubit cu 84 de milioane de euro
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe