DNA cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă, după accidentul în care şi-a pierdut viaţa Bogdan Gigină/Avocatul rudelor poliţistului: Este împlinirea speranţei familiei Gigină

Procurorii DNA au cerut aviz Senatului pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, în dosarul privind decesul poliţistului Bogdan Gigină, sub acuzaţia de omor din culpă.

Urmărește
7751 afișări
Imaginea articolului DNA cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă, după accidentul în care şi-a pierdut viaţa Bogdan Gigină/Avocatul rudelor poliţistului: Este împlinirea speranţei familiei Gigină

DNA a cerut aviz de urmărire penală în cazul lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă (Imagine Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie au transmis procurorului general al României cererea de încuviinţare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă în ceea ce îl priveşte pe fostul viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, actual senator, solicitarea urmând să ajungă la Senatul României.

Este vorba despre dosarul în care Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu, cauză deschisă după decesul poliţistului Bogdan Gigină, la data de 20 octombrie 2015, agentul fiind implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit leziuni care i-au cauzat moartea.

"La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni", susţin procurorii într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că "încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere".

Anchetatorii susţin că "au fost desemnaţi lucrători care aveau atribuţii exclusive de însoţire a ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 poliţişti pentru fiecare post (două schimburi şi o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptând-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinaţiei".

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind "de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale", explică DNA.

"Se reţine că Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin încălcarea dispoziţiilor legale menţionate, prezenţa victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat. În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", susţine DNA.

Procurorii spun că din probele administrate până în prezent, printre care două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică, ar exista indicii potrivit cărora fostul ministru Gabriel Oprea "este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deţinută i-l conferea şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoţea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin".

Referatul procurorilor şi 18 volume din dosarul de urmărire penală vor ajunge la Senatul României, documente pe baza cărora senatorii vor decide dacă încuviinţează urmărirea penală pentru ucidere din culpă.

În acelaşi dosar, Gabriel Oprea a fost pus sub învinuirea în luna februarie pentru abuz în serviciu.

Avocatul rudelor lui Bogdan Gigină: Este împlinirea speranţei familiei Gigină, rudele primesc ce au cerut

Avocatul familiei lui Bogdan Gigină, Daniel Ionaşcu, susţine că, prin cerere DNA de avizare a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea pentru ucidere din cuplă, rudele poliţistului "primesc ce au cerut", aceştia din urmă constituindu-se părţi civile în dosarul de ucidere din culpă.

"Este împlinirea speranţei familiei Gigină. Au făcut (n.r. rudele lui Bogdan Gigină) demersuri către parchet în acest sens, s-au constituit şi parţi civile, cer daune. În mod întemeiat, cei din familia lui Bogdan Gigină primesc acum ce au cerut. În opinia mea, nu putea fi altfel, noi credem că există justiţie. Au dat declaraţii la DNA. Familia semnalează că erau dese momente ca cele din aceea seară. Familia deplânge şi acum că înaintemergătorul trebuia să nu fie scos. De ce a fost scos este una dintre întrebările noaste", a declarat avocatul Daniel Ionaşcu pentru MEDIAFAX.

Avocatul susţine că rudele poliţistului decedat în timp ce conducea coloana oficială pentru fostul ministru Gabriel Oprea cred că parlamentarii nu vor obstrucţiona actul de justiţie.

"Nu am niciun dubiu că Parlamentul nu va da curs. Nu apreciez că Parlamentul poate să îngrădească dreptul la cercetare echitabilă. Dacă noi am trimis pe cineva în Parlament, nu înseamnă că le-am dat atribuţii care îi disting. Nu cred că Parlamentul ar putea face o discriminare socială în aşa fel încât să obstrucţioneze actul de justiţie. În faţa legii toţi suntem egali. ", a adăugat apărătorul familiei Gigină pentru MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici