DNA a deschis dosar penal privind achiziţionarea elicopterului SMURD de către CJ Constanţa

Procurorii DNA Constanţa au deschis un dosar penal legat de modul în care Consiliul Judeţean Constanţa a achiziţionat, în 2013, elicopterul trecut ulterior la SMURD şi prăbuşit, luni, în lacul Siutghiol, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din DNA.

Urmărește
1675 afișări
Imaginea articolului DNA a deschis dosar penal privind achiziţionarea elicopterului SMURD de către CJ Constanţa

DNA a deschis dosar penal privind achiziţionarea elicopterului SMURD de către CJ Constanţa (Imagine; Adrian Boioglu/Mediafax Foto)

Potrivit surselor citate, în 3 decembrie anchetatorii de la DNA Constanţa s-au sesizat din oficiu privind presupuse nereguli comise de Consiliul Judeţean în legătură cu achiziţionarea elicopterului.

În acest dosar, există suspiciunea săvârşirii unor fapte de abuz în serviciu în urma cărora s-au obţinut şi foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit surselor citate, s-a declanşat urmărirea penală faţă de faptă, "pentru a se clarifica aspecte referitoare la modalitatea de achiziţionare, în cursul anului 2013, a unui elicopter echipat pentru zboruri medicale, de către Consiliul Judeţean Constanţa precum şi cu privire la legalitatea şi conţinutul contractului pentru servicii de operare a elicopterului respectiv ce ar fi fost încheiate între CJ Constanţa cu o firmă privată anterior predării acestui elicopter către Inspectoratul General al Aviaţiei din cadrul MAI".

Dosarul penal a fost deschis ca urmare a unui material publicat de Centrul de Investigaţii Media, potrivit căruia "Consiliul Judeţean Constanţa a irosit cinci milioane de euro pentru cumpărarea şi operarea unui elicopter medical care nu a fost folosit la nicio intervenţie de urgenţă, deşi a făcut aproape 600 de zboruri".

"În primăvara anului trecut, Consiliul Judeţean Constanţa a cumpărat un elicopter medicalizat în cadrul unui proiect finanţat din bani europeni. Deşi i s-a cerut oficial să-l introduca în sistemul SMURD, în beneficiul constănţenilor şi respectând toate cerinţele proiectului european, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, în prezent arestat, a respins oferta ca aparatul să fie modernizat şi operat gratuit de Inspectoratul General de Aviaţie al MAI în cadrul flotei SMURD, preferând să acorde un contract de 800.000 de euro pentru servicii de operare către compania privată constănţeană Romanian Air Services, cu baza la Tuzla. Conform unor documente obţinute de Centrul de Investigaţii Media, elicopterul nu a făcut, într-un an şi jumătate, nici măcar un singur zbor medical", s-a scris în materialul respectiv.

Elicopterul s-a prăbuşit luni în lacul Siutghiol din Constanţa, accident în urma căruia au murit toate cele patru persoane aflate în aparatul de zbor. Aflat în dotarea SMURD, aparatul de zbor transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul "Mihail Kogălniceanu", unde alimentase cu combustibil.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut, marţi, precizări despre aparatul de zbor, de la achiziţionarea lui de către Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa. "(elicopterul - n.r.) era în serviciu din iunie 2013, fiind achiziţionat de către Consiliul Judeţean Constanţa în cadrul Proiectului Transfrontalier cu finanţare europeană 'Equipment to Save Our Lives', în cadrul Programul Operaţional comun România-Bulgaria 2007-2013. Aeronava era în exploatare în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne din 6 noiembrie 2014 şi realizase 188 ore de zbor", a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

La 6 noiembrie 2014, elicopterul a fost predat de CJ Constanţa Inspectoratului General de Aviaţie (IGAv), iar inspecţia pentru înmatricularea aeronavei a avut loc, potrivit MAI, în aceeaşi zi, la sediul Eurocopter România.

"În 25 noiembrie 2014, aeronava a fost recepţionată la sol şi în zbor de către o comisie a IGAv, aeronava funcţionând normal. În aceeaşi zi, elicopterul s-a deplasat în zbor la Punctul de Operare Aero-medicală Constanţa", a mai spus Dajbog.

Oficialul MAI a mai precizat că elicopterul nu îndeplinea condiţiile tehnice pentru a opera pe mare, nefiind dotat cu pilot automat şi baliză pentru semnalizare în caz de accident aviatic pe mare, ceea ce făcea inutilă utilizarea flotoarelor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, l-a acuzat, marţi, pe secretarul de stat din MAI Raed Arafat că a schimbat destinaţia elicopterului, care a fost preluat de SMURD fără acceptul său, el susţinând că la preluare elicopterul avea folotoare, iar acum nu mai are.

Constantinescu a mai spus că acest elicopter a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean în 2013, prin Programul Transfrontalier România-Bulgaria, iar destinaţia lui era să salveze vieţi omeneşti din România şi Bulgaria, conform programului transfrontalier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici