DNA: Mustaţă şi grupul din care făcea parte, obişnuiţi să perceapă "tarife" pentru decizii favorabile. Judecătorul discuta despre Mihai Stoica într-o toaletă: "Sub treizeci, dă-l în…". El era supărat că acesta nu voia să dea mită

Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, arată obişnuinţa acestora de a percepe tarife pentru soluţii favorabile în dosare, arată procurorii DNA, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a magistratului.

Urmărește
4086 afișări
Imaginea articolului DNA: Mustaţă şi grupul din care făcea parte, obişnuiţi să perceapă "tarife" pentru decizii favorabile. Judecătorul discuta despre Mihai Stoica într-o toaletă: "Sub treizeci, dă-l în…". El era supărat că acesta nu voia să dea mită

Stan Mustaţă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), singura preocupare a grupului infracţional din care făcea parte şi judecătorul Stan Mustaţă era "aceea ca fiecare dintre ei să-şi îndeplinească, în vederea atingerii scopului comun urmărit, sarcinile asumate în cadrul cooperării lor delictuale".

"S-a asigurat ierarhia grupului în care judecătorul Mustaţă a beneficiat de serviciile prestate de către ceilalţi inculpaţi, în pofida anumitor nemulţumiri exprimate de aceştia din urmă. În calitate de prietenă a inculpatului Mustaţă, Mariana Curea a beneficiat şi ea de avantajele liderului (de exemplu: organizarea zilei de naştere la mare, tort, flori, cadouri etc.)", arată procurorii în referatul cu propunerea de arestare a judecătorului Stan Mustaţă şi a grefierei Curea.

Conform sursei citate, membrii grupului infracţional au valorizat rolul grefierei în grupare, din perspectiva funcţiei pe care ea o avea, cu scopul deservirii în viitor a intereselor grupului, când judecătorul Stan Mustaţă urma să se pensioneze.

"Pe de altă parte, membrii grupului infracţional şi-au exprimat neîncrederea în Mariana Curea, fiind primită ulterior constituirii grupării şi acceptată exclusiv din dorinţa judecătorului", au scris procurorii în referat.

Judecătorul Mustaţă, supărat că Mihai Stoica nu voia să dea mită: "Fir-ar mama ei a dracu! "

Ion Boraciu i-ar fi spus judecătorului Stan Mustaţă că Mihai Stoica nu voia să dea mită, pentru că aprecia că "pe bune iese", ceea ce l-a enervat pe magistrat, care a replicat: "Fir-ar mama ei a dracu! Băga-şi-ar…în mama ei!", arată procurorii, în referatul cu propunerea de arestare a judecătorului.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a judecătorului Stan Mustaţă, că, aflând că apărătorul lui Mihai Stoica, condamnat în dosarul transferurilor de jucători, era o prietenă a lui Ion Boraciu -"Avocată o are pe doamna aia blondă. Şi aia e prietena mea"-, Mustaţă i-a sugerat lui Boraciu să o contacteze.

Ulterior, Ion Boraciu i-ar fi spus magistratului că Mihai Stoica aprecia că o hotărâre favorabilă era întemeiată: "Nu vrea, că zice că pe bune iese şi…", ceea ce l-a enervat pe magistrat, care a replicat: "Fir-ar mama ei a dracu! Băga-şi-ar …(cuvânt obscen)… în mama ei!".

Procurorii mai spun că judecătorul Stan Mustaţă ar fi cerut "500 de milioane lei vechi sau chiar 400 de milioane, însă nu mai puţin de 300 milioane".

"Stan Mustaţă a afirmat că poate să dispună o soluţie favorabilă - punere în libertate sau scăderea pedepsei - în schimbul unei sume de bani pe care iniţial nu a precizat-o, prilej cu care judecătorul a comentat faptul că Mihai Stoica are bani şi că are mulţi avocaţi. Ulterior, cu prilejul discuţiei din data de 28.04.2014, Stan Mustaţă a precizat că suma de bani pe care ar fi putut să o plătească Mihai Stoica, în schimbul soluţiei favorabile, putea să fie de 500 de milioane lei vechi sau chiar 400 de milioane, însă nu mai puţin de 300 milioane", precizează procurorii, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a judecătorului de la Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorul Mustaţă discuta despre Mihai Stoica într-o toaletă: "Sub treizeci, dă-l în…"

Una dintre discuţiile judecătorul Stan Mustaţă despre dosarul lui Mihai Stoica a avut loc într-o toaletă, iar cu o zi înainte să fie reţinut, într-o discuţie cu Boraciu, magistratul a spus că poate da o soluţie favorabilă dacă va fi dată o sumă de bani: "Sub treizeci, dă-l în...", potrivit DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a judecătorului Stan Mustaţă, că într-o convorbire purtată în 28 aprilie, întrebat de Ion Boraciu, urmărit şi el în acelaşi dosar: "Ce ai făcut cu Meme? Mai poţi să faci ceva cu Meme?", magistratul a răspuns afirmativ. El a ţinut însă să precizeze că o eventuală soluţie favorabilă poate fi dată doar dacă îi va fi remisă o anumită sumă de bani, fără să precizeze valuta: "Cincizeci, patruzeci, treizeci. Sub treizeci, dă-l în…".

Într-o discuţie anterioară, interceptată în 7 aprilie, în mediul ambiental, între Mustaţă şi Boraciu, judecătorul a adus vorba despre contestaţia în anulare a lui Mihai Stoica, condamnat în dosarul transferurilor de jucători. Judecătorul spune, potrivit documentului citat, că deşi i-a admis în principiu contestaţia în anulare, totuşi, pe fond, va respinge cererea.

"Şi la Meme? La Meme? Nelu, Nelu, la Meme? I-am admis în principiu, că se admite. Până pe 16, spune-i: Bă, ţi-am zis că de admis în principiu, mă obligă legea, da' mai departe o...(cuvânt obscen)...pe lege, …(neinteligibil)…, să fiu al dracu", potrivit documentului citat.

Procurorii DNA mai arată, în referatul cu propunerea de arestare, că Stan Mustaţă a discutat de mai multe ori cu Ion Boraciu despre posibilitatea ca judecătorul să soluţioneze favorabil la Curtea de Apel Bucureşti dosarul privindu-l pe Mihai "Meme" Stoica.

Întrebat de Boraciu dacă mai putea soluţiona favorabil cererea - "Nu mai poţi s-o rezolvi?" -, judecătorul Stan Mustaţă lasă să se înţeleagă că ar putea pronunţa hotărârea la termenul din 16 aprilie: "Ba da. Pe 16".

Potrivit procurorilor anticorupţie, una dintre discuţiile purtate despre acest dosar între Stan Mustaţă, Ion Boraciu şi Mariana Curea, grefieră la Curtea de Apel Bucureşti şi complice a celor doi, s-ar fi purtat, la un moment dat, într-un grup sanitar.

Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucureşti, au fost arestaţi pentru 30 de zile, marţi noapte, în dosarul de mită în schimbul unor soluţii favorabile în dosare.

Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti nu este definitivă, contestaţiile judecătorului şi grefierei urmând să se judece la instanţa supremă.

Cei doi au fost reţinuţi marţi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

DNA a precizat că în acest dosar sunt urmăriţi penal şi Ion Boraciu şi Florian Alexandru, prin intermediul cărora Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora.

Potrivit anchetatorilor, în 2013, Mustaţă, Boraciu şi Alexandru au constituit un grup infracţional organizat, sprijinit de Curea, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, urmărind obţinerea de beneficii materiale.

"În acest context, în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea identificării şi contactării mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă, în scopul pretinderii de la aceştia a unor foloase materiale, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile", a arătat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că o contestaţie în anulare formulată de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei şi una de eliberare din arest se numără printre dosarele în legătură cu care judecătorul Stan Mustaţă ar fi cerut mită de la inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor soluţii favorabile acestora.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, marţi, reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului Stan Mustaţă.

Potrivit DNA, în acest dosar sunt urmărite penal şase persoane, suspectate de luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare sau folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Judecătorul Stan Mustaţă trebuia să judece, marţi, împreună cu un alt magistrat, apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte 11 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind modul de privatizare a ICA.

La termenul din 8 aprilie, Stan Mustaţă a formulat o cerere de abţinere. Judecătorul arăta că, în urma unor materiale de presă "neadevărate", în care se relatează presupuse interese ale sale în acest dosar, formulează cererea de abţinere, pentru eliminarea oricăror dubii sau suspiciuni. Cererea a fost respinsă, astfel că Stan Mustaţă a continuat să judece acest dosar.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici