DNA Ploieşti a început urmărirea penală in rem în dosarul premiilor de 3 milioane de euro pentru echipa de fotbal Petrolul

DNA Ploieşti a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu în dosarul finanţării echipei de fotbal Petrolul Ploieşti cu trei milioane de euro de la bugetul local, iar miercuri continuă audierile consilierilor locali care au participat la şedinţele în care s-a aprobat alocarea banilor.

Urmărește
601 afișări
Imaginea articolului DNA Ploieşti a început urmărirea penală in rem în dosarul premiilor de 3 milioane de euro pentru echipa de fotbal Petrolul

DNA Ploieşti a început urmărirea penală in rem în dosarul premiilor de 3 mil. euro pentru Petrolul

Potrivit şefului DNA Ploieşti, procurorul Lucian Onea, începerea urmăririi penale in rem în dosarul finanţării echipei de fotbal Petrolul Ploieşti s-a făcut în baza noului Cod de Pocedură Penală, care prevede că după orice sesizare primită începe urmărirea penală in rem.

"În orice dosar, după ce primeşti o plângere sau o sesizare începi (urmărirea penală - n.r.) in rem ca să poţi să faci cercetările", a afirmat şeful DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti.

Cercetările în dosarul finanţării echipei Petrolul Ploieşti se fac pentru abuz în serviciu.

Miercuri, la DNA Ploieşti sunt audiaţi, pentru a doua oară, mai mulţi consilieri locali ploieşteni, care au participat la şedinţele în care s-au aprobat hotărârile de consiliu în baza cărora echipa Petrolul Ploieşti să primească premii în valoare de trei milioane de euro de la bugetul local.

Printre cei chemaţi la audieri miercuri se numără şi unul dintre viceprimarii municipiului, Raul Petrescu.

Marţi, celălalt viceprimar, Iulian Teodorescu, a fost audiat de procurori, alături de alţi consilieri locali.

Consilierii locali şi cei doi viceprimari au fost audiaţi şi luna trecută, ei având calitatea de martori în acest dosar. La sfârşitul lunii trecute a fost audiat în acelaşi dosar şi primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu.

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, prin votul consilierilor, două hotărâri care reglementează colaborarea dintre autorităţile locale şi o organizaţie neguvernamentală prin care echipei de fotbal Petrolul Ploieşti i se acordă premii în valoare de trei milioane de euro din bugetul local.

Astfel, DNA face verificări privind modul în care au fost adoptate Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 466, din decembrie 2012, privind "cooperarea municipiului Ploieşti cu Asociaţia comunitară Lupii Galbeni 2012 în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local, având ca obiectiv principal susţinerea şi promovarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti" şi HCL 219 din iunie 2013, prin care se aprobă regulamentul de punere în aplicare a contractului de cooperare dintre autorităţile locale şi Asociaţia "Lupii galbeni". Procurorii fac aceste verificări după ce fosta directoare economică din cadrul Primăriei Ploieşti Nicoleta Crăciunoiu ar fi sesizat DNA cu privire la faptul că cele două hotărâri ale Consiliului Local nu au viza directorului economic din aparatul executiv al Primăriei, declarau corespondentului MEDIAFAX surse din administraţia locală.

Reprezentanţi ai Consiliului Local Ploieşti susţineau că nu este nevoie de acea viză, întrucât Compartimentul economic al aparatului executiv din Primărie trebuie să acorde viză numai hotărârilor privind bugetul local, iar cele două HCL nu sunt hotărâri referitoare la buget.

Totodată, unii dintre consilieri o acuză pe fosta directoare Nicoleta Crăciunoiu că a omis să declare la DNA că sumele alocate de la bugetul local pentru premierea echipei Petrolul se regăsesc în două hotărâri ale Consiliului Local Ploieşti privind bugetul municipiului, hotărâri care prevăd alocarea de bani echipei Petrolul şi care sunt vizate chiar de către cea care fi reclamantă în dosarul de la DNA. Astfel, este vorba despre HCL 142 din 8 aprilie 2013, hotărâre prin care se aprobă bugetul local al municipiului Ploieşti pe anul 2013 şi în care la capitolul "Cultură, recreere şi religie" se alocau 8 milioane de lei de la bugetul local pentru "cheltuieli cu asociatul FC Petrolul" şi HCL 186 din 30 mai 2013, privind rectificarea bugetului municipiului Ploieşti, hotărâre în care, la acelaşi capitol, se menţine alocarea sumei de 8 milioane de lei pentru "Asociaţia Lupii Galbeni 2012 - susţinerea şi promovarea echipei de fotbal Petrolul Ploieşti", ambele hotărâri fiind semnate de directoarea economică Nicoleta Crăciunoiu, aflată în funcţie în acel moment.

DNA a ridicat în două rânduri documente de la sediul Primăriei Ploieşti, printre acte numărându-se şi cele prin care a fost desfăcut contractul de muncă al directoarei economice Nicoleta Crăciunoiu, ca urmare a unei decizii a comisiei de disciplină din Primăria Ploieşti.

Prin HCL nr. 466, autorităţile locale îşi asumă obligaţia de a asigura sume în cuantum de milioane de euro, în funcţie de rezultatele echipei de fotbal, banii urmând a fi asiguraţi de la bugetul local şi achitaţi jucătorilor echipei şi staff-ului (antrenor, masor, medic, asistent, kinetoterapeut, preparator fizic, manager sportiv) cu titlu de salarii, rate contractuale, premii sau sponsorizări. Conform contractului care face parte din hotărârea adoptată de Consiliul Local Ploieşti şi care este valabil pe o perioadă de cinci ani competiţionali începând cu sezonul competiţional 2012 – 2013, echipa de fotbal ploieşteană primeşte un milion de euro de la bugetul local în cazul în care se clasează pe unul din locurile 10 – 6 în Campionatul Naţional de Fotbal – Liga I, iar suma creşte la două milioane de euro în cazul în care echipa se clasează pe unul din locurile 1 – 5 în Liga I. Acelaşi contract prevede şi acordarea sumei de un milion de euro de la bugetul local în cazul câştigării Cupei României de către echipa ploieşteană, trofeu pe care echipa l-a câştigat.

Prin acelaşi contract, echipa de fotbal se obligă să utilizeze sumele alocate de la bugetul local exclusiv pentru plata salariilor, ratelor contractuale, premiilor sau sponsorizărilor cuvenite jucătorilor şi staff-ului.

Din cele trei milioane de euro Asociaţia "Lupii Galbeni" a primit până acum, în tranşe, aproximativ 1,7 milioane de euro.

Potrivit primarului Iulian Bădescu hotărârea Consiliului Local Ploieşti prin care se alocă aceste sume Asociaţiei "Lupii Galbeni" nu a fost atacată de către prefect, având viza de legalitate, însă Nicoleta Crăciunoiu a refuzat să semneze documentele, deşi acest lucru era în fişa postului său. Crăciunoiu a fost suspendată din funcţie şi în mandatul fostului primar, pentru aceleaşi motive.

Luna aceasta, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Ploieşti, mai mulţi consilieri, majoritatea de la PNL, au propus un proiect de hotărâre care prevedea suspendarea asocierii dintre aurorităţile locale şi Asociaţia "Lupii Galbeni" ca urmare a anchetei DNA, însă acest proiect nu a fost votat din lipsă de cvorum, după ce mai mulţi aleşi locali au părăsit sala de şedinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici