- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (31.05.2014, 21:30)
- Andreea Unturica , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA: Uioreanu a primit 5.000 de euro mită de la Bene, care a plătit un studiu de piaţă fictiv
Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a primit o sumă de 5.000 de euro ca mită de la omul de afaceri Ioan Bene pentru un sondaj de opinie realizat înaintea alegerilor europarlamentare, omul de afaceri semnând un contract pentru plata unui studiu fictiv de piaţă imobiliară, susţin anchetatorii DNA.
Urmărește
790 afișări
DNA: Uioreanu a primit 5.000 de euro mită de la Bene, care a plătit un studiu de piaţă fictiv (Imagine: Shutterstock)
Potrivit propunerii de arestare preventivă a lui Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj a comandat un sondaj de opinie, dar nu a avut bani să îl plătească.
"Probaţiunea dosarului a stabilit că, în cursul lunii mai 2014, inculpatul Horea Uioreanu a mai beneficiat de o tranşă de bani de la inculpatul Ioan Bene, în cuantum de 5.000 euro, de această dată suma primită ca mită fiind disimulată printr-un contract ce ascundea astfel adevărata convenţie între părţi, act menit să disimuleze adevărata natură a provenienţei banilor. În cursul lunii aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a contractat cu Centrul de Cercetări şi Studii Calitative şi Cantitative SRL (CCSCC), societate aparţinând numitei Cosmina Foia Ardelean, efectuarea unui sondaj de opinie în contextul alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014", se arată în documentul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
Anchetatorii arată că Uioreanu a purtat mai multe discuţii cu Flaviu Ardelean, reprezentant al CCSCC Cluj, cu care a convenit că valoarea serviciilor ce urmau a fi prestate se situează la suma de 22.320 lei, reprezentând echivalentul a 5.000 euro, fără a se stabili dacă suma conţine sau nu TVA După lansarea comenzii asupra sondajului de opinie, Ardelean l-a contactat pe Uioreanu la data de 5 mai 2014 şi i-a comunicat faptul că sondajul a fost realizat şi materialele sunt pregătite, solicitând o întâlnire pentru a discuta asupra materialelor rezultate şi asupra plăţii. În cadrul întâlnirii, preşedintele CJ Cluj i-a cerut amânarea discuţiilor despre plată în condiţiile în care nu dispunea de suma necesară pentru efectuarea acesteia.
"S-a stabilit că, în vederea efectuării plăţii acestui contract, preşedintele CJ Cluj a apelat la sprijinul omului de afaceri Ioan Bene, căruia i-a solicitat să achite suma de 5.000 de euro către CCSCC Cluj, după care l-a contactat telefonic pe Flaviu Ardelean şi i-a solicitat o întâlnire la sediul CJ pentru a discuta amănunte legate de finalizarea contractului şi modul de plată", menţionează anchetatorii.
În discuţiile purtate, Uioreanu i-a spus lui Ardelean că plata contractului urmează să fie efectuată de o societate comercială spre care va fi îndrumat în vederea finalizării formelor de contractare şi plată, după ce convenise cu Bene să efectueze plata contractului de studiu de piaţă.
"În 23 mai 2014, s-a reuşit obţinerea contractului semnat de un angajat al lui Ioan Bene, ce a dispus înregistrarea actului pe societatea Napocamin SRL, aparţinând acestuia, fiind ca atare emisă de către Flaviu Ardelean factura fiscală în valoare de 22.320 lei. Pentru a crea o aparenţă de legalitate, obiectul contractului a fost adaptat din studiu de piaţă sondaj de opinie electorală ce fusese în realitate executat, în studiu de piaţă în legătură cu situaţia locativă la nivelul comunei Floreşti”, au mai subliniat anchetatorii DNA.
Potrivit acestora, din probaţiune reiese că în condiţiile în care Horea Uioreanu nu a dispus de suma de bani necesară pentru achitarea serviciilor comandate, acesta a solicitat ca plata să fie efectuată de omul de afaceri Ioan Bene, "plata reprezentând o formă de recompensare a sprijinului oferit de Uioreanu din poziţia sa de preşedinte al CJ Cluj”.
"Pentru disimularea adevăratei naturi a înţelegerilor dintre părţi, respectiv faptul că preţul de 22.320 lei (echivalent a 5.000 euro) al contractului este achitat de Ioan Bene care furniza, astfel, un folos material necuvenit preşedintelui CJ Cluj, cei implicaţi au achiesat la încheierea unui contract care, în fals, consemnează o relaţie comercială între CCSCC Cluj şi SC Napocamin SRL pentru un fictiv studiu de piaţă imobiliară. În realitate şi deplin dovedit, studiul a avut ca obiect sondarea opiniei publice asupra poziţionării politice a partidului din care face parte Uioreanu, acesta fiind atât cel care a comandat studiul, cât şi beneficiarul contractului”, au conchis anchetatorii DNA.
Horea Uioreanu şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, reţinuţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, au fost arestaţi preventiv, joi seară, de magistraţii Curţii de Apel Cluj.
Potrivit DNA, Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.
În acelaşi dosar este urmărit penal şi omul de afaceri Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, pentru două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată (10 acte materiale, respectiv două acte materiale).
Omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Construcţii SA, firma care care a construit noua pistă a Aeroportului din Cluj, este, de asemenea, vizat în acest dosar.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: INTERCEPTĂRI - DNA: Restant la plata mitei către Uioreanu, Pogăcean negocia reducerea comisionului pentru acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe