DNA: Un inculpat i-a predat o lecţie de luat mită investigatorului sub acoperire. Vezi cum funcţiona reţeaua mitei de la vama Siret
Unul dintre inculpaţii din cazul de amplă corupţie de la frontiera Siret i-a "predat" o lecţie de luat mită unuia dintre investigatorii sub acoperire ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, situaţia insolită fiind prezentată judecătorului de către anchetatorii DNA.
DNA: Un inculpat i-a predat o lecţie de luat mită investigatorului sub acoperire. Vezi cum funcţiona reţeaua mitei de la vama Siret (Imagine: Tiberiu Bujdei/Mediafax Foto)
Procurorii anticorupţie arată că investigatorul sub acoperire Gabriel Vasile Preda "primeşte o lecţie de luat mită de la Cristian Nicolovici". Nicolovici îi spune investigatorului sub acoperire "că e bine că stă să observe să-şi facă ochiul".
"«Tu când ai venit, îţi faci ochiul, tu deja ştii, .... acela, pac, aha, aha...»", îi spune Nicolovici investigatorului sub acoperire, procurorii arătând că anchetatorul "este învăţat să se uite la data eliberării paşaportului, la regiunea ţării din care provine terţul, care oferă mită, astfel încât atunci când pune mâna pe bani să ştie pentru ce o face". Procurorii indică un alt fragment dintr-o înregistrare în care investigatorului i se spune: "adică tu când ai pus mâna să ştii, frate, pentru ce...".
În referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind cererea de arestare a angajaţilor vamali şi de frontieră, implicaţi în corupţie şi contrabandă, se arată că în incinta PTF Siret, pe sensul de intrare sau de ieşire din ţară, sunt amplasate tonete în care îşi desfăşoară activitatea poliţişti de frontieră ce verifică documentele de călătorie sau de identitate şi se ocupă de implementarea datelor în programe de gestionare a unor asemenea informaţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Procurorii notează că "ei însă sunt cei care pretind, primesc sau acceptă mită atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi pentru a trece cu vederea pentru a nu denunţa sau constata infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României".
Anchetatorii anticorupţie arată că era cert că tonetele erau văzute de toţi poliţiştii de frontieră "ca maşini de făcut bani". după cum însuşi agentul Alexandru Gabriel Silvas de la PTF Siret s-a exprimat, fiind surprins într-o înregistrare: "o grămadă se fac, dai pe .... nu ştiu dacă dai 300.000 la ei pe un cartuş şi se vinde aici cu 600.000 (...). La iarnă cum o să fie ?! Minus 25, dar minus 25 tre' să ieşi afară, asta e toată prostia, de asta poate ajung, ajung şi eu aicea, la maşina asta de făcut bani aici".
Procurorii notează că din înregistrările audio ale conversaţiilor purtate de poliţişti fie cu persoanele care tranzitau frontiera, fie între ei, rezultă clar faptul că "tarifele" erau stabilite şi cunoscute de către toţi cei implicaţi în aceste proceduri şi că erau stabilite în funcţie cantitatea mărfurilor trecute prin PTF Siret, fiecare persoană cunoscând cuantumul sumei ce urma a fi dată mită poliţiştilor şi vameşilor în funcţie de câte cartuşe de ţigări avea.
Anchetatorii dau şi un exemplu în sensul că "pentru 30 de cartuşe de ţigări suma care se dă cu titlul de mită este de 100 de lei".
"Mita înseamnă nu doar bani, ci şi, de pildă, prăjituri. Exemplu fiind Toader Ilieş care primeşte bani, dar cere şi prăjituri pentru că a primit şi vameşul. Data 18 decembrie 2010, ora 3.00, usturoi sau băuturi alcoolice. De exemplu, Sorin Doru Strugar pretinde mită pentru colega sa, Ramona Costiuc, o sticlă de votcă. Aceasta precizează: «... Da' aveţi mai multă? Să nu vă iau de la gura copiilor»", mai notează anchetatorii, în referatul cu propunere de arestare.
Procurorii mai arată că la diferite intervale de timp în tonetă îşi făcea apariţia şeful de grupă sau un alt poliţist care colecta banii strânşi de lucrătorii de poliţie, după care îi depozita în anumite locuri bine stabilite. Unii poliţişti fie predau sume de bani în palmă simulând un salut, o strângere de mână, fie stingeau becul şi predau banii pe întuneric, schimburile de replici fiind şoptite. "De exemplu, Mihaela Elena Cosic procedează astfel când predă bani lui Sorin Strugar, Ilie Cozmei lui Vasile Dorel Chirilă, Cătălin Zebreniuc şi Bogdan George Ungureanu lui Ilie Cozmei", precizează procurorii.
Potrivit acestora cel care venea să colecteze mita avea uneori "câte o replică mobilizatoare": "Adrian Iuga: Auzi, Grig? Tu eşti om de 20 pe oră! Daniel Grigoraş: Da, da, da. Aşa este....", i-a spus agentul principal Iuga agentului principal Grigoraş, când în 18 decembrie, în cursul nopţii, a venit să colecteze de la acesta "un teanc de bani". Această modalitate, notează procurorii, de colectare periodică a banilor era menită să împiedice descoperirea asupra acelora care iau nemijlocit mită, în eventualitatea unui control inopinat a unor sume mari de bani. De exemplu, Ilie Cozmei spune: "Ce mai aveţi pe voi să mă duc să...".
Pentru argumentarea acestei susţineri procurorii prezintă un alt fragment de discuţie, din 17 decembrie 2010, dintre Adrian Holca şi Dorel Vasile Chirilă: "Dorel Vasile Chirilă: Băi, ce faci, măi? Adrian Holca: Ţine-te de meserie. DVC: Ce? AH: Ţine-te de meserie. Băi, o sută de mii, cinzeci de mii dacă am, vii şi îi iei. Treci pe aicea şi îi iei că nu ştii ce are labă acesta în cap... Ce... DVC: Îi la masă". (se referă la noul şef al PTF Siret).
Procurorii arată că din acelaşi motiv banii erau ascunşi până la ieşirea din tură "cel mai adesea" în mobilierul laboratorului criminalistic. "Înainte de terminarea turei în incinta laboratorului criminalistic pe o canapea anumiţi poliţişti, unii dintre ei fiind şefi de tură sau de grupă, aranjează toţi banii colectaţi pe tura respectivă, pe cupiuri de 10, 50, 100 lei sau valută, îi numără, apoi îi împart în teancuri conform unor cote stabilite dinainte în vederea redistribuirii lor către fiecare lucrător din tură.
De exemplu, un poliţist care a lucrat în tura respectivă la tonetă primeşte între 1.000 ş 2.000 de lei. Partea din mită încasată de fiecare diferă în raport de contribuţia sa, iar sumele nu sunt neglijabile. De exemplu, Vasile Secrier discută cu investigatorul sub acoperire despre ce sume se iau pe o tură sau alta, după spusele sale, 2-3 milioane - "mizilic". Nu uită însă să adauge, cu privire la riscul celor din tonete: "dacă îţi dă unul 100, 200 de mii şi îţi tremură curul (...) nu ştii dacă să o iei sau nu!". Într-o altă discuţie, el arată că au fost şi vremuri mai bune: "plecai cu sacoşa de bani acasă!", "băgai 20 de bus-uri înainte, aveai 2.000 de dolari".
Fostul şef al Punctului de trecere al Frontiere Siret, Aurel Anea, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, sub acuzaţiile luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat, fiind implicat în contrabandă cu ţigări, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Potrivit DNA, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei, sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei până la 20.000-25.000 lei.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret. Astfel, au fost reţinuţi Aurel Anea, comisar de poliţie, fost şef al PTF Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat şi patru lucrători vamali, şefi de tură: Sorin Constantin Şcalad, Nicu Cezar Şchiopu, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc, pentru dare de mită în formă continuată.
Totodată, au fost reţinuţi 54 lucrători de poliţie la PTF Siret - Ilie Cosmei, Alina Olivia Mandiuc, Cătălin Zebreniuc, Florin Sticleţ, Adrian Holca, Constantin Andrişan, Daniel Grigoraş, Vasile Sasu, Iulian Radu, Adrian Iuga, Marcel Coroi, Daniel Barbă, Manule Eugen Costache, Radu Lucanu, Dănuţ Neagu, Vasile Bălici, Adrian Grosu, Daniela Căpăţînă, George Jacotă, George Slovăacă, Cristinel Ţiprigan, Traian Constantin Hai, Ghoeghre Lavric, Ionel Marinel Gîză, Luchian Posmangiu, Adrian Mudrac, Gheorghe Neramţu, Fănel Rădăcină, Rodica Nichiforiuc, Romis Luchean, Gheorghe Pavlovici, Ilie Zahariuc, Silviu Pomohaci, Bogdan Rurac, Sorin Strugar, Sorin Sumanariu, Vasile Secrier, Virgil Jităriuc, Viorel Şture, Ramona Costiuc, Toader Ilieşi, Cristina Filipoaia, Florin Lupu, Florin Matei, Lucian Pintilii, Andrei Ciobanu, Mihaela Cosic, Elena Agapi, Mihai Tocilă, Elena Cozminiuc, Valentina Sauciuc, George Ungureanu, Loghin Daniel Timoci, Cristian Nicolovici - pentru luare de mită în formă continuată şi constituire unui grup infracţional organizat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:40
AUR a votat pentru susţinerea lui Călin Georgescu la prezidenţiale
-
astăzi, 15:30