Doi angajaţi ai MAE, sub control judiciar după ce ar fi luat mită de la o firmă pentru contracte. MAE spune că a sesizat în octombrie 2014 Ministerul Public

Doi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sunt cercetaţi de DNA sub control judiciar, fiind suspectaţi că au cerut şi au primit peste 13.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, pentru atribuirea unor contracte de lucrări cu Accademia di România din Roma. MAE a precizat, marţi, că a sesizat în octombrie 2014 Ministerul Public referitor la cei doi angajaţi cercetaţi.

Urmărește
667 afișări
Imaginea articolului Doi angajaţi ai MAE, sub control judiciar după ce ar fi luat mită de la o firmă pentru contracte. MAE spune că a sesizat în octombrie 2014 Ministerul Public

Doi angajaţi ai MAE, sub control judiciar după ce ar fi luat mită de la o firmă pentru contracte (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

UPDATE 19:10 - MAE spune că a sesizat în octombrie 2014 Ministerul Public privind cei doi angajaţi cercetaţi

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, marţi, că a sesizat în octombrie 2014 Ministerul Public referitor la cei doi angajaţi cercetaţi de DNA, în urma unor verificări făcute de Corpul de Control din cadrul MAE.

"În urma unor verificări efectuate în cursul lunii septembrie 2014 de către Corpul de Control din cadrul MAE, în cursul lunii octombrie 2014 MAE a avut iniţiativa sesizării Ministerului Public prin plângere penală cu privire la unele fapte ale persoanelor menţionate în comunicatul DNA", a precizat MAE.

De asemenea, MAE a transmis că sesizarea şi documentaţia referitoare la acest caz au fost înaintate procurorilor şi că "nu se pot transmite mai multe elemente la acest moment", având în vedere că este o anchetă în curs.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, că şeful Biroului administrativ de la Accademia di România de la Roma (centru cultural aflat în gestiunea Ministerului Afacerilor Externe), Nelu Biţică, este cercetat pentru abuz în serviciu şi luare de mită, iar soţia acestuia, Gabriela Biţică, economist la Biroul Financiar al Ambasadei României de la Roma, este cercetată pentru luare de mită, în cazul acestora fiind luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2012 - iulie 2013, cei doi, în calitate de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe, au cerut reprezentanţilor unei societăţi comerciale sume de bani şi un autoturism, reprezentând 10 la sută din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă către firma acestora şi au primit de la aceştia suma de 13.300 de euro.

"Primirea sumei respective de bani de către inculpaţii Biţică Nelu şi Biţică Gabriela s-a făcut în mai multe etape, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, în oraşul Roma din Italia, cu excepţia sumei de 1.450 de euro, pe care soţii Biţică au primit-o la Bucureşti printr-un intermediar. Societatea respectivă a derulat mai multe contracte de lucrări cu Accademia di România din Roma", precizează DNA.

Conform anchetatorilor, cei doi soţi au cerut şi primit suma respectivă de bani pentru a atribui în mod preferenţial contracte şi pentru a îndeplini acte astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificările şi aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate.

Societatea comercială a colaborat cu Accademia di România din Roma şi, în luna iulie 2013, a prezentat un deviz de efectuare a unor reparaţii a 12 spaţii din incinta academiei în sumă iniţială de 19.300 euro.

"Biţică Nelu a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare în scopul atribuirii altor lucrări, cunoscând că o altă firmă propusese un preţ de 25.000 euro, oferta să fie suplimentată cu 5.000 euro. Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat iniţial, Biţică Nelu a produs în dauna Ministerului Afacerilor Externe din România un prejudiciu material de 5.000 euro", se mai arată în documentul citat.

Şcoala Română din Roma/ Accademia di Romania din Roma este cea mai veche instituţie de cultură românească din străinătate, aceasta fiind înfiinţată de arheologul Vasile Pârvan în 1922.

După înfiinţarea, în 2003, a Institutului Cultural Român, Accademia di Romania a preluat şi sarcinile specifice unui institut cultural românesc în străinătate. Accademia di Romania îsi desfăşoară activitatea în baza Acordului Cultural dintre guvernul român şi guvernul italian. Gestiunea Accademiei este încredinţată Ministerului Afacerilor Externe al României, activităţile sale ştiinţifice fiind coordonate de Academia Româna şi Ministerul Educaţiei de la Bucureşti, iar cele culturale de către Institutul Cultural Român, conform informaţiilor de pe site-ul instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici