Dorin Cioabă: Tribunale ale romilor au fost deschise în mai multe judeţe din ţară. Cel de la Sibiu va avea un rol similar unei Curţi de Apel

Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al romilor Florin Cioabă, spune că tribunale ale romilor similare celui de la Sibiu au fost deschise în mai multe judeţe, iar cel de la Sibiu, unde au avut loc peste 60 de procese, va avea un rol similar unei Curţi de Apel pentru cei nemulţumiţi de tribunale.

Urmărește
940 afișări
Imaginea articolului Dorin Cioabă: Tribunale ale romilor au fost deschise în mai multe judeţe din ţară. Cel de la Sibiu va avea un rol similar unei Curţi de Apel

Dorin Cioabă (Imagine: Silvana Armat/ Mediafax Foto)

Dorin Cioabă a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că intenţionează deschiderea de tribunale ale romilor, precum cel de la Sibiu, în întreaga ţară.

"Vom face astfel de tribunale în toată ţara, bineînţeles, în judeţele în care există comunităţi semnificative de romi. Există deja la Vâlcea, Bucureşti, Ilfov, Argeş, Călăraşi şi Galaţi. Noi am invitat la Sibiu, la discuţii, reprezentanţi din toate judeţele, dar unii n-au înţeles exact ce vrem noi să facem şi au zis: «Faceţi voi întâi să vedem şi ne decidem». Va fi muncă multă până să deschidem în toate judeţele, dar o vom face treptat", a afirmat Dorin Cioabă.

El a explicat că la aceste tribunale ale romilor îşi vor desfăşura activitatea membri ai staborurilor locale, "oameni înţelepţi, acceptaţi şi respectaţi de comunitate, care nu trebuie să aibă studii juridice, ci doar o foarte mare experienţă de viaţă".

Potrivit lui Dorin Cioabă, mulţi dintre romi au înţeles că tradiţionalul stabor nu se mai poate reuni în stradă, ca până acum, şi este nevoie de condiţii civilizate de desfăşurare a "judecăţilor".

Dorin Cioabă a precizat că de la deschiderea tribunalului romilor de la Sibiu au avut loc peste 60 de procese, majoritatea vizând "abateri disciplinare de la viaţa şi tradiţiile romilor".

"Acest tribunal nu s-a substituit niciodată unei instanţe penale. La tribunalul romilor de la Sibiu s-au judecat, în principal, abateri disciplinare de la viaţa şi tradiţiile romilor - divorţuri, ruperi de logodnă -, dar şi conflicte de afaceri între romi, împrumuturi şi diferite jigniri pe care şi le-au adus unii altora", a declarat Dorin Cioabă, care este preşedintele tribunalului romilor de la Sibiu.

Dorin Cioabă a spus că, odată cu deschiderea de noi instanţe ale romilor în ţară, tribunalul de la Sibiu va deveni o instanţă superioară, cu atribuţii similare unei Curţi de Apel, "chiar dacă nu o putem numi Curte de Apel".

"Va fi o instanţă superioară. Tribunalul romilor de la Sibiu va fi degrevat de toată munca ce se depunea până acum. Tribunalul nu se desfiinţează, dar aici vor putea veni cei care nu-şi găsesc dreptatea la tribunalele locale sau consideră că crisinitorii (judecătorii - n.r.) de acolo ar putea să favorizeze una dintre părţi", a afirmat Dorin Cioabă.

Primul tribunal al romilor din România, cel de la Sibiu, a fost deschis în februarie 2011, într-o clădire special construită în acest sens în apropierea locuinţei familiei Cioabă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici