Dorin Cocoş a recunoscut în instanţă cum dădea milioane de euro membrilor din Comisia ANRP

Omul de afaceri Dorin Cocoş a recunoscut marţi, la instanţa supremă, faptele de care este acuzat în dosarul "Bica 1" şi a prezentat cum a oferit foştilor membri din Comisia ANRP sume de ordinul milioanelor de euro, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri Gheorghe Stelian în dosarele de despăgubire.

Urmărește
4773 afișări
Imaginea articolului Dorin Cocoş a recunoscut în instanţă cum dădea milioane de euro membrilor din Comisia ANRP

Dorin Cocoş a recunoscut în instanţă cum dădea milioane de euro membrilor din Comisia ANRP (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Dorin Cocoş a fost audiat marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este judecat alături de fiul său Alin Cocoş, de fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi de foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP), pentru fapte de corupţie în legătură cu soluţionarea unor cereri de desăgubire ale omului de afaceri Gheorghe Stelian.

Dorin Cocoş le-a spus judecătorilor că doreşte să fie judecat prin procedura simplificată, că recunoaşte toate acuzaţiile care i se aduc de către anchetatori şi că doreşte să se ţină cont de colaborarea sa cu anchetatorii.

În acest context, judecătorii i-au cerut lui Dorin Cocoş să dea şi o declaraţie, în care să prezinte în detaliu cum a comis faptele. Cocoş a arătat că îl cunoştea pe Gheorghe Stelian încă din anul 2006 şi că s-a împrietenit cu acesta după mai multe afaceri imobiliare. El a precizat că pe Sergiu Diacomatu l-a întâlnit în anul 2010, iar acesta i-a spus că lucrează la ANRP.

"Ulterior am aflat că (Diacomatu, n.r.) este vicepreşedinte, iar pentru că Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat să ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro, bani pe care i-am spus că îi voi da în mai multe tranşe. I-am promis şi sprijin politic, ca să rămână în funcţie. Diacomatu mi-a spus atunci că mă ajută, dar că are nevoie de susţinere", a arătat Dorin Cocoş în sala de judecată.

El a mai spus că, ulterior, printr-o cunoştinţă, a intrat în legătură cu Crinuţa Dumitrean, care atunci era şefa Comisiei Centrale de Despăgubiri, căreia i-a promis 800.000 de euro.

"Pentru al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian, ştiam că acesta vrea să obţină peste 300.000 de euro. Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat şi cinci milioane de euro. Crinuţei Dumitrean un milion de euro, lui Dragoş Bogdan i-am dat 800.000 de euro. Precizez că toţi aceşti bani îi dădeam în tranşe, ca să mă asigur că dosarul va fi rezolvat. Atât le-am zis: să rezolve dosarul, să bage despăgubiri", a arătat Cocoş.

Întrebat de ce a ajuns să facă aceste lucruri, Dorin Cocoş a declarat că a primit opt milioane de euro pentru rezolvarea pozitivă a celui de-al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian.

"Eu am primit, pentru al doilea dosar, opt milioane de euro ca să rezolv problema, dar am rămas doar cu 1,2 milioane de euro. În 2013 am cunoscut-o şi pe Alina Bica. Niciodată nu am vorbit cu aceasta de bani sau terenuri", a arătat Cocoş.

Judecătorii i-au cerut lui Dorin Cocoş să explice şi contextul în care Alina Bica a primit un teren, el spunând că terenul era al fostei sale soţii Olguţa Chiriac.

"Fosta mea soţie Olguţa Chiriac avea un teren în Snagov. Fiul meu avea nevoie de bani, fosta soţie şi fiul au vândut terenul către Mihăilescu. Este adevărat că ştiam de la Mihăilescu faptul că terenul va fi împărţit cu Alina Bica. Ştiam că ea este şefa DIICOT şi că a făcut parte din ANRP. I-am spus lui Alin să vândă terenul ieftin, în rate, fără avans, practic în orice variantă doreşte Alina Bica, pentru că nu se ştie niciodată ... Ea era şefa DIICOT şi a fost în comisia ANRP", a explicat Cocoş.

El a arătat că "era de notorietate că la ANRP toţi membrii se înţelegeau înainte de şedinţă". "Nu am avut emoţii că vor da vot pozitiv. Toate funcţiile se dădeau politic în ANRP, dar eu personal nu l-am ajutat politic pe Diacomatu. I-am spus că îl ajut politic doar ca să îl linişteşc", şi-a încheiat Cocoş declaraţia.

Audierile în acest dosar se vor relua în 8 septembrie, au stabilit judecătorii ICCJ.

În dosarul "Bica 1" sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai este judecată, în acelaşi dosar, şi pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fapte de care a fost acuzată iniţial în dosarul "Bica 2". În urma unei decizii a instanţei supreme, dosarul "Bica 1" include toate acuzaţiile aduse Alinei Bica pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit ca membru în comisia ANRP, precum şi acuzaţiile faţă de Dorin şi Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte).

Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici