- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.10.2013, 12:35)
- Otilia Ciocan , Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSAR: Cine sunt procurorii propuşi vineri de Cazanciuc la Secţia I din DNA
Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, propuşi la şefia Secţiei I din DNA în locul celor delegaţi acum doar nouă zile, şi-au legat numele de dosarele şantajului Antena-RCS&RDS, "Trofeul Calităţii", al consilierelor Marianei Câmpeanu şi al fostului procuror Mihai Betelie.
Urmărește
1058 afișări
DOSAR: Cine sunt procurorii propuşi vineri de Cazanciuc la Secţia I din DNA (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Propus vineri la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Gheorghe Popovici a ajuns la DNA de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, diind delegat, din 10 iunie, ca şef serviciu la aceeaşi secţie.
Popovici poate fi considerat ca "specializat" pe instrumentarea unor dosare ce au vizat avocaţi, procurori şi judecători. Printre cei vizaţi în dosarele la care a lucrat acesta se numără fostul procuror Mihai Betelie, judecătoarea Anişoara Topor din Focşani, dar şi primarul din Năvodari Nicolae Matei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
-
Răstunare de situaţie în cazul atacului din Germania. Teroristul pare a fi anti-religie şi anti-imigraţie
De asemenea, a avut în lucru dosarul în care sunt cercetaţi, printre alţii, fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa Dan Secăreanu, şi fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta.
Un alt dosar instrumentat de Popovici este cel în care au fost trimise în judecată fosta directoare de cabinet a ministrului Muncii, Iuliana Coruţ, şi alte patru persoane, printre care Paula Mănuceanu, fost consilier la acelaşi cabinet.
Cel mai sonor dosar al lui este şi cel mai recent, în care acesta, alături de cea în locul căreia a fost delegat, Iuliana Bendeac, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.
În cea mai recentă declaraţie de avere, Gheorghe Popovici a menţionat că are două terenuri în Tulcea, ambele moştenite, un apartament şi o casă în acelaşi oraş, două maşini şi o ambarcaţiune "Norvegia".
La capitolul datorii, Popovici a trecut un credit bancar de 70.000 de lei, luat în 2010 şi scadent în 2020.
În 2011, el a obţinut din salarii 87.768 de lei, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea şi de la DNA.
Dănuţ Volintiru, propus de ministrul Robert Cazanciuc ca adjunct al lui Popovici, a condus structura DNA de la Gorj, timp de două mandate de câte trei ani, până la 5 ianuarie 2012. La acel moment, el a plecat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, ocupând funcţia de procuror. La 1 iulie 2013, a fost delegat în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, la Structura Centrală a DNA.
Cel mai cunoscut dosar de care s-a ocupat Volintiru este "Trofeul Calităţii", în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. La judecarea dosarului, avocatul Irinei Jianu a cerut instanţei supreme să solicite Consiliului Superior al Magistraturii relaţii cu privire la traseul profesional al procurorului. Totodată, apărătorul lui Adrian Năstase le-a precizat magistraţilor că aceasta este doar o cerere premergătoare unei excepţii de nulitate pe care o va invoca în viitor, spunând că dacă Volintiru era şi şef la DNA Târgu Jiu în perioada în care a semnat rechizitoriul, toată ancheta ar fi lovită de nulitate.
Tot Volintiru a lucrat la dosarul lui Dan Ilie Morega, în care acesta a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare, în legătură cu sponsorizări nelegale şi obţineri de foloase pentru PNL, în perioada în care acesta era preşedintele filialei Gorj a Partidului Naţional Liberal.
În cea mai recentă declaraţie de avere, Dănuţ Volintiru menţionează că deţine un teren şi o casă în Târgu Jiu şi un cont bancar în care avea, în mai 2012, suma de 4.342 lei. La capitolul datorii, el a trecut un credit bancar de 121.525 de euro, luat în 2010 şi scadent în 2038. În 2011, Volintiru a încasat din salariile de procuror 129.026 lei.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a decis, în urma consultărilor avute cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, delegaţi la conducerea Secţiei pentru combaterea corupţiei, retragerea propunerii de numire a acestora, a anunţat, vineri, Ministerul Justiţiei.
Citeşte şi:
Cazanciuc a retras propunerile de numire a procurorilor Bendeac şi Cerbu. Procurorii propuşi pentru funcţii de conducere în DNA, delegaţi începând de astăzi
De asemenea, Cazanciuc a hotărât înaintarea către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitării de aviz pentru numirea procurorilor Gheorghe Popovici, în funcţia de şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei, şi Dănuţ Volintiru, ca adjunct la aceeaşi secţie.
Totodată, ministrul justiţiei a decis înaintarea către CSM a solicitării de aviz pentru numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a procurorului Mariana Alexandru - care ocupase funcţia de adjunct la Secţia pentru combaterea corupţiei până când s-a decis încetarea delegării ei, odată cu cea a lui Lucian Papici.
Procurorii Gheorghe Popovici, Dănuţ Volintiru şi Mariana Alexandru au fost delegaţi pe funcţii începând de vineri, pentru şase luni, de către procurorul general Tiberiu Niţu, a anunţat Ministerul Public.
Totodată, Niţu a dispus încetarea delegării procurorilor Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru în funcţiile şef al Secţiei de combatere a corupţiei, adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei, şef serviciu al Secţiei de combatere a corupţiei şi, respectiv, adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă că a înregistrat adresa ministrului Justiţiei privind noile propuneri la şefia Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie şi că va stabili, în 15 octombrie, calendarul procedurii de avizare a acestora.
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe