DOSAR de moarte suspectă în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu. Streinu: Diagnosticul pus de medicul salvării, corect în acea etapă

Parchetul Tribunalului Bucureşti a deschis un dosar de moarte suspectă în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu, care a decedat la câteva ore după ce a fost internată la Institutul "Matei Balş", unde a fost diagnosticată cu meningită, ancheta fiind deschisă după o sesizare făcută de Spitalul Colentina.

Urmărește
5613 afișări
Imaginea articolului DOSAR de moarte suspectă în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu. Streinu: Diagnosticul pus de medicul salvării, corect în acea etapă

DOSAR de moarte suspectă în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu, în urma unei sesizări a spitalului (Imagine: Razvan Chirita / Mediafax Foto)

UPDATE 15:00 - Streinu: Diagnosticul pus de medicul salvării, corect în acea etapă

Diagnosticul pus de medicul ambulanţei private în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu a fost corect după simptome, pentru acea etapă, meningita putând fi confirmată prin analize de laborator, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel.

"Copila de 11 ani a ajuns la Institutul «Matei Balş» duminică dimineaţă, unde a fost asistată din primele momente. Din păcate, a fost un caz depăşit terapeutic, copila fiind în stare foarte gravă. Diagnosticul (de meningită meningococică, n.r.) este cât se poate de clar şi nu ridică niciun fel de suspiciuni, fiind confirmnat şi prin analizele de laborator", a spus profesor dr. Adrian Streinu Cercel.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală a precizat că, în anumite cazuri, meningita poate evolua fulminant şi poate duce la deces.

"Astfel de cazuri sunt destul de rare, dar există şi trebuie luate ca atare", a mai spus Adrian Streinu Cercel, precizând că principala modalitate de prevenire este vaccinarea, la care se adaugă regulile stricte de igienă.

Adrian Streinu Cercet a precizat că în Institutul "Matei Balş" sunt tratate anual între 10 şi 12 cazuri de meningită meningococică, unele grave, ca cel al nepoatei lui Dumitru Prunariu.

Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că la Parchetul Tribunalului Bucureşti a fost înregistrată o sesizare a Spitalului Colentina din Capitală, referitoare la modul în care a decedat nepoata în vârstă de 11 ani a cosmonautului Dumitru Prunariu. Sesizarea a fost făcută de Spitalul Colentina întrucât acolo este morga unde a fost dusă după deces nepoata lui Dumitru Prunariu.

Anchetatorii au solicitat efectuarea autopsiei şi a analizelor de laborator în cazul fetiţei, rezultatele urmând să fie transmise de către Institutul Naţional de Medicină Legală. Legiştii au recoltat probe pentru examenul histopatologic, în urma căruia se va stabili ce boală a provocat moartea fetiţei, rezultatele urmând să fie transmise în aproximativ trei săptămâni.

Sursele citate au precizat că, în zilele următoare, anchetatorii vor chema la audieri apropiaţi ai familiei, pentru a oferi lămuriri în acest caz.

Citeşte şi: Cum se manifestă meningita meningococică

Ancheta este făcută de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii Serviciului Omoruri, dosarul fiind deschis conform procedurii standard în cazul persoanelor care mor în spital, din cauze neclare.

Nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu a murit de meningită, duminică, în mai puţin de o oră după ce a fost dusă, în stare gravă, la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti.

Fata, în vârstă de 11 ani, a fost, săptămâna trecută, într-o tabără la Capidava, în judeţul Constanţa, în cadrul programului "Atlantykron", unde printre invitaţi a fost şi bunicul său, Dumitru Prunariu.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, fata s-a simţit foarte rău, iar părinţii au chemat o ambulanţă privată, care i-ar fi pus diagnosticul de faringo-amigdalită şi enterocolită şi i-ar fi dat tratament pentru aceste boli. Duminică dimineaţă, pentru că fata se simţea tot mai rău, părinţii au dus-o la Institutul "Matei Balş", unde medicii i-au pus diagnosticul de infecţie meningococică severă, iar câteva ore mai târziu a decedat.

Aproximativ o sută de copii care au intrat în contact cu nepoata lui Dumitru Prunariu au fost consultaţi la Institutul "Matei Balş", nefiind depistat niciun alt caz de meningită. Cei aproximativ o sută de copii sunt ţinuţi sub observaţie şi li s-a administrat tratament preventiv.

"Nepoţica noastră Arina s-a făcut îngeraş. O meningită fulminantă ne-a răpit-o în câteva ore", a scris Dumitru Prunariu pe pagina sa de Facebook.

Dumitru Prunariu spunea, într-un interviu pentru Gândul, în 2011, că nepoata sa a zburat pentru prima dată cu un planor la doi ani şi jumătate.

Dumitru Prunariu a participat, în 14 mai 1981, la primul zbor cosmic româno-sovietic, devenind primul cosmonaut român, şi a decolat în spaţiu la bordul navei "Soiuz 40". El a stat în spaţiu opt zile, alături de cosmonautul rus Leonid Popov, şi a revenit pe Pământ în 22 mai 1981.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici