- Home
- Social
- IAŞI, (30.04.2015, 17:45)
- Florin Gheţău
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSAR: Gheorghe Nichita, primar de 12 ani la Iaşi, implicat în mai multe scandaluri, cel mai cunoscut al tăierii teilor
Gheorghe Nichita, lider cu notorietate al PSD, e primar al Iaşiului din 2003, când a fost numit interimar în locul lui Constantin Simirad, trimis ambasador în Cuba. De când este edil, Nichita a fost implicat în mai multe scandaluri, cel mai cunoscut fiind cel al tăierii teilor din centrul oraşului.
Urmărește
1129 afișări
DOSAR: Nichita, primar de 12 ani la Iaşi, implicat în mai multe scandaluri, cel mai cunoscut al tăierii teilor (Imagine: Mediafax Foto / Mihai Dascalescu)
Gheorghe Nichita a fost membru PD din 1995 şi până în 2000, când s-a înscris în PSD. El a candidat la Primăria Iaşi în anul 2000, pe listele PD, obţinând 3,3 la sută din voturi. Atunci, era director general al Regiei de Apă Iaşi. La scurt timp după înfrângere, Nichita a demisionat din PD şi s-a înscris în PSD. Alături de el, s-au înscris în formaţiunea social-democrată 125 de persoane, majoritatea foşti membri ai PD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Nichita a fost consilier local între 1996-1998 şi 2000-2003, în ultima perioadă fiind liderul grupului de consilieri locali ai PSD din Consiliul Local Iaşi. Din 2003 şi până în 2005, Nichita a fost preşedinte al organizaţiei municipale Iaşi a PSD, iar în 2006 a devenit liderul filialei judeţene a partidului, pe care o conduce şi acum, el fiind şi vicepreşedinte PSD la nivel naţional.
În anul 2003, în momentul plecării primarului Constantin Simirad ca ambasador în Cuba, Nichita a fost ales de consilierii locali în funcţia de primar interimar al Iaşiului. Astfel, în iunie 2003, viceprimarul Vasile Dumitriu s-a retras din funcţie, iar consilierul Gheorghe Nichita a fost ales, la propunerea lui Simirad, viceprimar. În şedinţa Consiliului Local din noiembrie 2003, Simirad şi-a dat demisia, iar Nichita a devenit primar interimar al municipiului Iaşi. Ulterior, Constantin Simirad a afirmat că totul a fost o ”strategie” pusă la cale împreună cu liderul de atunci al PSD Iaşi Ion Solcanu, scopul acestei mutări fiind sporirea şanselor lui Nichita de a câştiga alegerile pentru Primăria Iaşi din 2004.
La scrutinul din iunie 2004, Gheorghe Nichita a câştigat Primăria Iaşi, în turul al doilea. Ulterior, el a fost reconfirmat în această funcţie, câştigând scrutinele din 2008 şi 2012.De-a lungul timpului, Gheorghe Nichita a avut o relaţie foarte bună cu fostul lider al PNL Relu Fenechiu. De altfel, în 2008, PNL Iaşi l-a sprijinit pe Nichita în turul al doilea în cursa pentru primărie.
Nichita a avut în permanenţă relaţii bune şi cu foştii lideri locali PDL Dan Cârlan şi Gabriel Surdu. Între timp, ambii au devenit membri ai PSD. Cârlan a fost desemnat anul trecut prefect de Iaşi, în timp ce Gabriel Surdu este acum viceprimar al Iaşiului.
Recent, Nichita spunea că vrea să câştige încă două mandate de primar al Iaşiului.
În acest mandat, primarul Iaşiului a fost criticat vehement de societatea civilă, după ce începând cu 2013 au fost tăiaţi zeci de tei din centrul municipiului, fiind înlocuiţi cu salcâmi japonezi. Primăria explica atunci că în acest fel sunt puse în valoare clădirile din centrul oraşului.
Tăierea teilor a determinat numeroase proteste la Iaşi, Gheorghe Nichita acuzându-i pe protestatari în mai multe rânduri că sunt ”cretini” şi ”isterici” şi că ar fi manipulaţi politic de către PNL.
De asemenea, între primarul Gheorghe Nichita şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, au existat numeroase tensiuni şi schimburi de replici, privind mai multe subiecte, între care manifestările de Ziua Unirii, autostrada Iaşi-Târgu Mureş, modernizarea aeroportului.
În 2006, DNA a început urmărirea penală împotriva primarului Gheorghe Nichita, în urma unei plângeri depuse de omul de afaceri Zaharia Schrotter, soţul creatoarei de modă Irina Schrotter. El reclama DNA asocierea dintre Primăria Iaşi şi omul de afaceri Iulian Dascălu, susţinând că aceasta este păguboasă pentru municipalitate.
Omul de afaceri Iulian Dascălu a primit de la Consiliul Local o suprafaţă de teren de aproape 12 hectare în centrul municipiului Iaşi, pe care urmau să fie construite spaţii comerciale, clădiri de birouri şi de locuit, în valoare de peste 100 de milioane de euro. Schrotter susţinea atunci că terenul, al cărui preţ a fost stabilit la 50 de euro pe metru pătrat, a fost subevaluat, fiind mult sub valoarea de piaţă. Omul de afaceri Iulian Dascălu a fost cercetat de DNA, la începutul anului 2006, în cazul asocierii dintre grupul de firme Iulius şi Primăria Iaşi, în vederea construirii unui complex de locuinţe şi spaţii comerciale în Iaşi, cunoscut sub numele de proiectul imobiliar "Palas".
În atenţia DNA s-au aflat atunci, alături de primarul Gheorghe Nichita, fostul viceprimar Constantin Neculau, fostul secretar al Consiliului Local Lăcrămioara Vernica, directorul tehnic al Primăriei Mihai Chirica, fostul arhitect şef al oraşului Iulian Vagner, precum şi foştii consilieri locali Ionel Oancea, Antimir Daşu, Camelia Gavrilă, Vasile Munteanu.
În dosarul "Palas", primarul Gheorghe Nichita a fost acuzat de fals, uz de fals şi subevaluare de bunuri în concesiune. În 2010, Nichita spunea că DNA a dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz.
Ansamblul Palas, situat în centrul municipiului Iaşi, cuprinde clădiri pentru birouri, spaţii comerciale şi pentru locuit, un parc, precum şi o parcare subterană cu peste 2.000 de locuri, o parte a construcţiei urmând să fie finalizată în cursul acestui an.
Acum, Gheorghe Nichita este suspectat de abuz în serviciu, fiind acuzat că îi folosea pe angajaţii Poliţiei Locale, instituţie subordonată primăriei, să supravegheze anumite persoane, iar directorul Poliţiei Locale îl ţinea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmărite.
În urma percheziţiilor făcute la locuinţa sa, Nichita a fost ridicat de anchetatori, pentru a fi adus la audieri la DNA central.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe