- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.12.2014, 18:51)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSARUL BICA: Nouă terenuri, două apartamente şi un cont bancar ale fostul preşedinte ANRP, puse sub sechestru
Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător asupra bunurilor inculpaţilor din dosarul Bica - ANRP, între acestea aflându-se şi averea fostului preşedinte al ANRP, Crinuţa Dumitrean, care deţine nouă terenuri, două apartamente şi un cont bancar.
Urmărește
1289 afișări
DOSARUL BICA: Nouă terenuri, două apartamente şi un cont bancar ale fostul preşedinte ANRP, puse sub sechestru (Imagine: Shutterstock)
Astfel, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe trei terenuri un teren de 705 metri pătraţi, situat în Bucureşti, pe un teren extravilat de 25.000 de metri pătraţi, situat în localitatea ilfoveană Afumaţi, pe un teren din Voluntari, judeţul Ilfov, de 1.000 de metri pătraţi, pe două terenuri de 5.000 şi 833 de metri pătraţi, aflate în Tunari, dar şi pe patru terenuri, ce totalizează aproape 43.000 de metri pătraţi, din localitatea ilfoveană Dascălu, toate ale Crinuţei Dumitrean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
De asemenea, anchetatorii au pus sechestru şi pe două apartamente pe care Crinuţa Dumitran le are în Capitală şi au pus poprire asupra sumelor de bani prezente şi viitoare aflate în contul bancar al fostului preşedinte al ANRP.
Conform aceleiaşi ordonanţe de impunere a sechestrului, Alina Bica a rămas, momentan, fără un apartament în Bucureşti, două terenuri de câte 823, din comuna Clinceni, judeţul Ilfov, dar şi fără banii din cele patru conturi bancare pe care le are.
Omul de afaceri Gheorghe Stelian a rămas şi el, momentan, fără 32 de terenuri, între care unul intravilan cu suprafaţa de 3.198 de metri pătraţi situat în Bucureşti, pe care l-a cumpărat în 2007 cu suma de 600.000 de dolari şi un teren intravilan de 9.126 metri pătraţi situat în Bucureşti, pe care a plătit, în urmă cu şapte ani cu 1,4 milioane de dolari. Procurorii au pus poprire şi pe şapte conturi ale lui Stelian.
Averea fostului vicepreşedinte al ANAF, Lăcrămioara Alexandru, a fost şi ea pusă sub sechestru. Astfel, Lăcrămioara Alexandru nu se mai poate folosi de un teren intravilan de 565 de metri pătraţi şi de unul de 118, situate în Bucureşti, dar nici de trei terenuri extravilane din judeţele Ilfov şi Buzău, care totalizează 13.503 metri pătraţi, iar pe patru conturi bancare ale sale a fost pusă poprire.
Procurorii au mai pus sechestru şi pe averea fostului vicepreşedinte al ANRP Remus Virgil Baciu, care deţine o jumătate dintr-un teren de 2.698 metri pătraţi în judeţul Prahova şi patru conturi bancare.
Şi asupra fostului vicepreşedinte al ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu procurorii au pus sechestru asigurător, Diacomatu având un teren cu suprafaţa de 3.350 metri pătraţi, situat în localitatea Tărtăşeşti - Bâldana, judeţul Dâmboviţa, precum şi patru conturi bancare.
Oanei Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, procurorii i-au pus sechestru pe un teren intravilan cu o suprafaţă de 1.296 de metri pătraţi, situat în localitatea Corbu-Vadu, judeţul Constanţa, dar şi poprire pe patru conturi.
În cazul fostului şef de birou la Ministerul Justiţiei, Dragoş George Bogdan, s-a pus sechestru pe şase terenuri extravilane, amplasate în localitatea Pantelimon, care totalizează 1.700 de metri pătraţi, dar şi poprire pe două conturi bancare.
Evaluatorul Emil Nuţiu a rămas şi el, pentru moment, fără bunuri, fiind pus sechestru pe un teren intravilan de 217 metri pătraţi, situat în Sovata, dar şi patru conturi la bănci.
Deputatului Cătălin Florin Teodorescu, procurorii i-au pus sechestru pe două terenuri extravilane cu o suprafaţă de 20.254 metri pătraţi, respectiv 4.623, situat în localitatea Căteasca, judeţul Argeş. pe două terenuri care au în total 367 de metri pătraţi, amplasate în Voluntari şi pe un teren de 423 de metri pătraţi, din Bucureşti. Anchetatorii au pus poprire şi pe şase conturi bancare.
Procurorii anticorupţie au trimis în faţa instanţei mai multe persoane care au făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), între care şi Alina Bica, arestată preventiv în acest dosar.
Astfel, în acest dosar au fost trimişi în judecată şi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP şi şefă a Comisiei Centrale de Despăgubiri, fostul vicepreşedinte ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, fost vicepreşedinte al ANRP, Remus Virgil Baciu, tot fost vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, fost şef de birou la Ministerul Justiţiei, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, şi Lăcrămioara Alexandru.
Toţi cei opt sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În acelaşi dosar urmează să fie judecaţi şi evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Conform rechizitoriului, în 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil. Prin acest raport, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei, făcându-se o supraevaluare cu 263.327.559 de lei (echivalentul a peste 62 de milioane de euro).
Procurorii anticorupţie au ajuns la concluzia că membrii Comisiei ar fi putut constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, terenuri care nu erau asemănătoare cu cel supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării. "Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului", mai arată DNA.
Potrivit sursei citate, suma de 377.282.300 lei, plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren agricol prin conversiune în titluri de proprietate este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot anul 2011, care a fost de 249.882.000 lei.
În acest dosar, Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit ca parte civilă, solicitând obligarea inculpaţilor şi a părţilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de de aproape 62 de milioane de euro.
Pentru a recupera prejudiciul în acest caz, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe imobile şi sume de bani ce aparţin celor 10 inculpaţi.
Bica, Bogdan, Alexandru, Nuţiu şi Dumitrean se află în arest preventiv, în timp ce Gheorghe, Diacomatu, Teodorescu şi Vasilescu se află sub contol judiciar.
Dosarul urmează să fie soluţionat de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În cazul deputatului Marko Attila-Gabor, şi el fost membru al comisiei din ARNP, cauza a fost disjunsă. "Având în vedere faptul că procedurile de citare faţă de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în aşa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanţii procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din ţară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", explică DNA.
Potrivit unor documente ale DNA, publicate duminică de jurnalistul Robert Turcescu, pe blogul său, procurorii DNA fac cercetări într-un nou dosar ce o priveşte pe Alina Bica, disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP. În acest dosar, Alina Bica este acuzată că ar fi primit o cotă-parte dintr-un teren în Snagov, aparţinând fostei soţii a lui Dorin Cocoş, iar acesta din urmă, fiul său şi Elena Udrea ar fi primit bani, în urma implicării în despăgubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat.
Conform aceloraşi documente, procurorii anticorupţie verifică şi dacă Alina Bica a primit mită 3,5 milioane de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul lui Liviu Dragnea, ca să intervină în soluţionarea dosarului celui dintâi la DIICOT, fiindu-i promisă şi funcţia de procuror general.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate