- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.07.2017, 10:53)
- Otilia Ciocan Serescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul "Diplome fără studii" | Şase persoane au fost reţinute. Peste 350.000 de euro, ridicaţi de anchetatori/ Medicul la care au fost găsiţi 200.000 de euro, sub control judiciar
Peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice au fost ridicate, în urma celor peste 100 de percheziţii efectuate în dosarul "Diplome de licenţă fără studii", în urma demarării anchetei fiind reţinute şase persoane, conform Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Urmărește
3025 afișări
Dosarul „Diplome fără studii”:Şase persoane, reţinute. Peste 350.000 de euro,ridicaţi de anchetatori (Imagine: Shutterstock)
Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului General, au făcut joi 106 percheziţii domiciliare, într-un dosar în care 36 de persoane sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.
"În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice utile cauzei. Pana în acest moment, şase persoane au fost reţinute şi urmează să fie prezentate instanţei, cu propunere de arestare preventivă, iar faţă de alte nouă s-a dispus măsura controlului judiciar", conform IGPR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
-
Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce enclava palestiniană
-
DNA despre scandalul panourilor: nu este dispusă efectuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană
-
Procurorii din New York spun că se vor opune respingerii condamnării lui Trump
Din anchetă a reieşit că, în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, s-ar fi constituit reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, pentru a promova în mod fraudulos examenele.
"De asemenea, în acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi. În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice", conform reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie.
Cadrele didactice ar fi cerut şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate sau pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba.
Totodată, informaticienii instituţiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare şi ar fi modificat rezultatele obţinute de unii dintre studenţi ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.
Surse judiciare au declarat că anchetatorii au găsit la medicul timişorean Emil Urtilă, cadru universitar al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi. Totodată, la o altă persoană au fost găsiţi 81.000 de euro, în numerar.
Potrivit sursei citate, peste 10.000 de euro, în numerar, au fost găsiţi în maşina unui intermediar, student arab al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, iar la unele din cadrele didactice vizate de anchetă au fost găsiţi zeci de mii de euro.
Intermediarii erau studenţi din cercul profesorilor, care colectau banii, opreau un comision, iar restul ajungea la cadrele didactice, potrivit sursei citate. Profesorii ar fi ţinut evidenţa celor care au dat banii, fiind vorba despre sute de plătitori.
Cei care şi-ar fi cumpărat diplomele sunt studenţi tunisieni, algerieni, marocani, egipteni, dar şi italieni, cei mai mulţi urmând cursurile Facultăţii de Stomatologie.
Dosarul „Diplome fără studii”: Medicul la care au fost găsiţi 200.000 de euro, sub control judiciar
Medicul timişorean Emil Urtilă, cadru al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta "Diplome de licenţă fără studii" şi la care procurorii au găsit 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi, a fost plasat sub control judiciar. Alte şase persoane au fost reţinute.
În dosarul ”Diplome de licenţă fără studii”, sunt urmărite penal 36 de persoane, angajaţi şi studenţi din cadrul a două universităţi, dar şi absolvenţi. Dintre acestea, şase au fost reţinute, iar nouă au fost plasate sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Procurorii au reţinut pentru 24 de ore patru cadre universitare, respectiv Lucian Păuşan, Daniela Viorica Vincze-Iancsi, Olga-Domnica Moldovan şi Irina Monica Orăşan-Alic, toţi pentru luare de mită sau complicitate la această infracţiune.
Totodată, au fost reţinuţi şi doi informaticieni, Viorel Eduard Orăşan-Alic şi Bogdan Alexandru Torcea, pentru luare de mită în formă continuată, fals informatic în formă continuată şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Cei şase vor fi prezentaţi joi judecătorilor Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Totodată, procurorii au dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile a altor nouă persoane, respectiv patru cadre universitare, doi intermediari şi trei studenţi. Astfel, au fost plasaţi sub control judiciar Emil Nicolae Urtilă, Radu Allberto Jipa, Laura Corina Nicolescu şi Ramona Gligor, toţi fiind cadre universitare, acuzaţi de luare de mită în formă continuată. Tot sub control judiciar au fost plasaţi şi Taha Kader-El-Abed şi Ahmad Dahamsi, ambii intermediari, acuzaţi de dare de mită în formă continuată, precum şi a studenţilor Matteo Rinaldi, Marco Antonio Procopio şi Heib Khattab, pentru dare de mită.
Surse judiciare au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că procurorii au găsit la medicul timişorean Emil Urtilă, cadru al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta "Diplome de licenţă fără studii", 200.000 de euro, dar şi liste cu numele unor studenţi.
"Pe parcursul anilor universitari 2015 - 2016 şi 2016 – 2017, în schimbul unor sume de bani de până la 400 de euro, cadre didactice din cadrul celor două instituţii de învăţământ superior nu şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, respectiv nu au procedat la examinarea corespunzătoare a studenţilor cu ocazia desfăşurării examenelor de an la materiile la care sunt titulari sau chiar la susţinerea examenului de licenţă, la probele practice, permiţându-le studenţilor susţinerea lor în mod formal, cu încălcarea cadrului legal", arată procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă remis joi MEDIAFAX.
Concret, studenţii primeau de la informaticieni, prin SMS, răspunsurile la testele grile de la examenele de an derulate online.
De asemenea, prin intervenţia informaticienilor în softurile universităţilor, răspunsurile date de studenţi la testele grilă erau modificate în sistem astfel încât în final să obţină note cu care să poată promova examenele.
Totodată, în unele situaţii, au fost modificate direct notele pentru ca studenţii să promoveze disciplinele respective.
Referitor la lucrările de licenţă, acestea erau achiziţionate de studenţi direct de la profesori, în format electronic, conţinând inclusiv prezentări în format power point, în schimbul a 500-600 de euro.
Procurorii acuză că unii dintre studenţii străini de la cele două universităţi au urmat cursuri în limba română, promovând toate examenele în limba română, în condiţiile în care ei nu ştiau limba. Dintre cei care cunoşteau limba română, unii au devenit intermediari pentru ceilalţi, ca şi unii absolvenţi ai universităţilor respective.
În urma celor 106 percheziţii domiciliare desfăşurate miercuri şi joi, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, dar şi înscrisuri şi sisteme informatice.
Citeşte şi: Raportul Ministerului Sănătăţii confirmă CRIZA VACCINURILOR: Nu există stocuri de vaccinuri în caz de epidemie. Unii medici refuză să imunizeze copiii
Citeşte şi: Dosarul "Microsoft" | Oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, audiaţi la DNA
Citește pe alephnews.ro: Gemini este acuzat că i-a spus unui utilizator „te rog să mori” și „ești o pierdere de timp și de resurse. Ești o pată pe univers”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe