- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.09.2013, 15:08)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul furtului de maşini: Generalul Francisc Radici şi alte 14 persoane, trimişi în judecată
Generalul (r) Francisc Radici, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, a fost trimis în judecată, alături de alte 14 persoane, fiind acuzat de favorizarea infractorului, în dosarul privind furtul unor maşini de lux.
Urmărește
1032 afișări
Dosarul furtului de maşini: Generalul Francisc Radici şi alte 14 persoane, trimişi în judecată (Imagine: Shutterstock)
Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe Liviu Nicolae Stan, pentru furt calificat, Robert Alexandru Chira, pentru tăinuire, favorizarea infractorului şi complicitate la furt calificat, Mihail Covaliu şi Vitalie Covaliu, pentru tăinuire, se arată într-un comunicat de presă de luni al Ministerului Public.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Alături de aceştia vor fi judecaţi Francisc Radici, Georgian Marius Trică, Dan Alexanderu Păun, Gabriel Cătălin Ene şi Gheorghe Zamfir, pentru favorizarea infractorului.
În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Nicolae Florin Ioniţă, pentru furt calificat, tăinuire, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere, Daniel Taranenco, Dumitru Ştefan, pentru înşelăciune, Alexandru Lucian Moldoveanu, Valentina Anemari Mihai, pentru tăinuire şi Tiberiu Costel Gheorghe, pentru furt calificat şi tăinuire.
Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1, primul termen fiind stabilit la 11 septembrie.
Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanţei, că în perioada mai 2012 - februarie 2013, unii membri ai grupării infracţionale au furat mai multe autoturisme de lux, fiind vizate, în special, maşinile lăsate de către proprietari cu motorul pornit şi cheia în contact.
"Prin acest mod de operare, inculpaţii vizau două scopuri, după cum urmează: Pe de o parte, având cheia autoturismului, autorii îl puteau valorifica mai uşor şi pentru o sumă mai mare de bani pe «piaţa neagră», nemaifiind nevoiţi să procure chei contrafăcute pentru autoturismele în cauză, iar pe de altă parte, cele mai multe dintre autoturismele furate, având o valoare foarte mare, erau asigurate CASCO, fiind acoperită inclusiv situaţia furtului", au scris procurorii în rechizitoriu.
Proprietarii maşinilor aveau însă nevoie de ambele chei pentru a fi despăguţi de firmele de asigurări, în caz contrar, potrivit prevederilor standard ale contractelor de asigurare CASCO, se considera că furtul s-a produs ca urmare a neglijenţei acestora.
În aceste condiţii, membrii grupării contactau victimele şi să le propuneau "răscumpărarea" autoturismului furat.
"Infractorii obţineau astfel un profit sigur şi rapid în urma activităţii lor infracţionale, fără a se expune riscului pe care îl implică valorificarea autoturismului sustras pe piaţa neagră şi eventualei identificări a acestuia de către organele de poliţie", au mai arătat procurorii.
Anchetatorii au mai stabilit că, atunci când restituiau maşinile, membrii grupării le spuneau proprietarilor că nu ei sunt hoţii, ci doar nişte intermediari şi astfel negociau recuperarea autoturismelor, căutând să obţină sume cât mai mari de bani.
O altă modalitate de valorificare a maşinilor furate era vânzarea acestora cu acte şi plăcuţe de înmatriculare false, către persoane care ştiau că autoturismele respective sunt furate.
"De asemenea, cu prilejul executării sau încheierii unor contracte de leasing, unii dintre inculpaţi induceau în eroare firmele de leasing cu privire la asumarea şi executarea obligaţiilor contractuale, prin însuşirea autoturismului după momentul rezilierii contractului sau prin înstrăinarea lui, fără drept, către alte persoane", au mai precizat procurorii.
Potrivit unor surse judiciare, generalul în rezervă Francisc Radici este acuzat că şi-ar fi ajutat un prieten să recupereze de la hoţi un Mini Cooper, în condiţăiile în care victima ţinea în torpedou toate actele autoturismului, iar atunci când s-a dus la firma de asigurări, nu a putut prezenta nici talonul şi nici cheia de rezervă.
Gruparea infracţională era formată din 26 de persoane şi luase loc grupării conduse de Sandu Geamănu. Unul dintre liderii grupului era Liviu David, fratele lui Constantin David, condamnat în dosarul furtului maşinii lui Gigi Becali, potrivit unor surse judiciare.
În acest dosar, poliţiştii au făcut, în 29 aprilie, 32 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Galaţi, Sibiu, Iaşi şi Alba.
Fostul şef al Serviciului Furturi de Autovehicule, Marian Iorga, declara atunci că furturile unora dintre autoturismele de lux au fost comise printr-o metodă aparte pentru Capitală, după ce proprietarii au lăsat cheile în contact şi motorul pornit. Acesta preciza că membrii grupării furau autoturisme de lux cu o valoare de piaţă de aproximativ 15-20.000 de euro.
Generalul în rezervă Francisc Radici a fost pus sub învinuire şi într-un dosar privind achiziţia ilegală a unor locuinţe de serviciu, în care mai sunt cercetaţi generalii Corneliu Dobritoiu, Traian Pigui, Floarea Şerban, Constantin Năstase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru şi Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea şi Ionel Vizitiu, precum şi plutonierul Mihaela Matei.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe