DOSARUL Iulian Herţanu: Boeru, câştigătorul proiectului din Prahova, ar fi fost trimisul lui Tăriceanu, prieten cu Semcu

Gheorghe Boeru era trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta fiind prieten cu Adrian Semcu, cu ajutorul căruia firma omului de afaceri a câştigat proiectul din judeţul Prahova, pe care îl mai voiau două societăţi susţinute de Mihai Fâcă şi Darius Meşca, potrivit procurorilor.

Urmărește
2274 afișări
Imaginea articolului DOSARUL Iulian Herţanu: Boeru, câştigătorul proiectului din Prahova, ar fi fost trimisul lui Tăriceanu, prieten cu Semcu

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Procurorii DNA Ploieşti l-au reţinut, miercuri, pe Adrian Semcu, director al SC Hidro Prahova şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova în perioada 2008-2012, acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care sunt inculpaţi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputaţii Sebastian Ghiță, Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi omul de afaceri Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, firmă care a derulat afaceri cu SC Hidro Prahova SA, deţinută de Consiliul Judeţean Prahova, Boeru fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală.

În documentele procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, se arată că în perioada august 2010 - aprilie 2011, Adrian Semcu, atunci vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, folosindu-şi influenţa pe care o avea asupra lui Dumitru Pantea, aflat la conducerea SC Hidro Prahova SA la acel moment, şi al Ceciliei Tătaru (fostă Ionescu), fina lui Semcu, desemnată preşedinte al comisiei de licitaţie şi ulterior şef al Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul operatorului prahovean de apă, l-ar fi ajutat pe Gheorghe Boeru să câştige contractul "Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări" din cadrul proiectului cu fonduri europene "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova". Astfel, contractul a fost câştigat de asocierea dintre firma lui Boeru, SC Romair Consulting SRL, Adesa Sistemas SA Spania şi SC Halcrow România SRL Bucureşti, ofertant în cadrul procedurii, "în schimbul remiterii unei sume de bani".

Anchetatorii susţin că Gheorghe Boeru era "trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, şi acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian".

"Semcu Adrian a afirmat că Boeru Gheorghe are susţinerea necesară şi acces la factorii de decizie şi trebuie să se ocupe de managementul proiectului cu finanţare europeană ce urma să se deruleze în judeţul Prahova şi care viza realizarea instalaţiei de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje în acordarea finanţării şi implementarea proiectului", au scris procurorii în documentele citate.

La procedura de achiziţie a proiectului au mai participat alte două societăţi, respectiv SC Hill International SA, susţinută de Mihai Fâcă, la acel moment administrator public al judeţului Prahova, şi SC Tahal Romania SRL, susţinută de Darius Meşca, acesta fiind atunci consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma.

"Cert este faptul că SC Romair Consulting SRL Bucureşti a câştigat datorită relaţiei pe care Semcu Adrian o avea cu directorul SC Hidro Prahova SA - Pantea Dumitru. În schimbul susţinerii acordate, Boeru Gheorghe urma să remită suma de 200.000 euro lui Semcu Adrian. Din această sumă au fost remişi 100.000 euro, urmând ca diferenţa să fie plătită pe parcursul derulării contractului", au precizat procurorii.

În documentele citate se mai arată că, după câştigarea contractului de consultanţă de către SC Romair Consulting SRL Bucureşti, au început discuţiile în mediul politic cu privire la cine urma să câştige contractele de lucrări de construcţie în cadrul proiectului, astfel încât factorii politici să beneficieze de un comision în medie de 10% din valoarea fiecărui contract de lucrări, sumă care ar fi putut fi câştigată în acest mod fiind de aproximativ 12 milioane de euro.

"Discuţiile s-au purtat, între Semcu Adrian, din partea PNL şi o persoană foarte importantă din interiorul PSD Prahova, care pe parcurs şi-a exercitat influenţa prin intermediul lui Darius Meşca, Ghioc Ciprian şi membrii familiei Cosma. Caietele de sarcini urmau să fie şi au fost ulterior adaptate, astfel încât procedurile să fie câştigate de către societăţile agreate", susţin anchetatorii.

Procurorii au mai arătat că, în 28 septembrie 2010, Adrian Semcu a primit un mesaj pe telefonul mobil, în care scria: "faptul ca intervii da foarte bine, mai ales ca vorbesti foarte coerent si bine in ultimul timp. Eu as fii mai bucuros daca as stii ca negociezi totul cu Cozma si nu-ti scapa nimic".

Adrian Semcu şi Gheorghe Boeru vor fi prezentaţi, joi, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.

În acest dosar sunt deja urmăriţi penal pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputatul independent Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia din urmă, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, consilierul local ploieştean Ionuţ Ionescu, precum şi oamenii de afaceri Vladimir Ciorbă, Mihail Coman, fost consilier judeţean în CJ Prahova, Liviu Munteanu, Ilie Drăgan şi Iuliu Virgiliu Roman.

De câteva săptămâni, Semcu deţine funcţia de director al SC Hidro Prahova, firmă ce aparţine Consiliului Judeţean şi prin care se derulează un proiect pe fonduri europene pentru extinderea reţelei de canalizare în mai multe localităţi din judeţ, iar în perioada în care a fost semnat contractul pentru extinderea reţelei de canalizare de la Comarnic, contract ce face obiectul unei anchete a DNA Ploieşti, Semcu deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.

Adrian Semcu a fost, de asemenea, deputat în Parlamentul României, iar pentru o scurtă perioadă de timp a deţinut şi funcţia de prefect al judeţului Prahova.

Gheorghe Boeru este preşedintele firmei Romair Consulting, înfiinţată în anul 1997, care oferă servicii de consultanţă în afaceri şi management, proiectare şi inginerie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici